Dezvăluirile halucinante ale unui fost component al lotului de kaiac. Cum erau forţaţi să se dopeze sportivii

Fost component al lotului olimpic de kaiac, Dan Costea, a dezvaluit ca a fost inlaturat din lot pentru a refuzat tratamente interzise. Jurnalistii de la Gazeta Sporturilor au intrat in posesia declaratiei oferite de acesta Agentiei Nationale Anti-Doping (ANAD).

10 ian. 2017, 09:52
Dezvăluirile halucinante ale unui fost component al lotului de kaiac. Cum erau forţaţi să se dopeze sportivii

Doi fosti sportivi au dezvaluit ca li s-a cerut sa faca transfuzii de sange, cu aproape o luna inainte de Campionatul Mondial de kaiac. Dan Costea a fost unul dintre cei care au refuzat, precizand ca astfel de practici incalca regulamentul doping, după cum dezvăluie Gazeta Sporturilor.

Aflandu-ma in cantonamentul de pregatire pentru Campionatul Mondial din august 2015 in Complexul sportiv national Budeasa, fiind component al lotului olimpic de kaiac baieti, cu aproximativ o luna, o luna si jumatate inainte de Campionatul Mondial am avut o sedinta tinuta de antrenorul principal al grupei de kaiac, Vasile Stefan, in care ni s-a cerut sa facem transfuzii de sange, pe care urma sa ni le faca doamna doctor Clara Patrugan, fiind medicul lotului olimpic.

Contra unei sume de 1.500 de lei, urmand sa-mi faca transfuziile timp de 10 sedinte impartite in 5 saptamani (doua sedinte pe saptamana). (…) Dupa sedinta m-am dus separat la antrenor si am avut o discutie cu el, spunand ca refuz transfuziile pentru ca nu mi se parea igienic, pentru ca se incalca regulamentul doping„, este declaratia acestuia.

Citeşte şi Sancţiuni SEVERE pentru sportivii din lotul de kaiac-canoe depistaţi pozitiv cu meldonium. Cea mai mare suspendare – 8 ani

Sportivul a fost eliminat de la lot, astfel ca a depus o sesizare la federatie prin care informeaza tot ce s-a intamplat. Antrenorul Stefan Vasile sustine ca, de fapt, declaratiile lui Costea sunt rezultatul frustrarii ca sportivul nu a ajuns la Campionatul Mondial.

Citeşte şi Adio, JO 2016. România, suspendată un an din competiţiile internaţionale la kaiac-canoe, din cauza cazurilor de dopaj

Retineti ce va spun: toate aceste declaratii sunt date din frustrare si pentru a face rau unor oameni doar de ciuda ca respectivii nu au prins Mondialul din 2015 si, ulterior, lotul pentru primavara lui 2016, dinaintea Olimpiadei. Cineva l-a invatat pe Costea ce si cum sa declare, pentru ca prea sunt identice versiunile prezentate de el si de Anton”, a declarat acesta.