Atentate teroriste la Bruxelles. 34 de morţi şi peste 200 de răniţi. Ce au descoperit anchetatorii GALERIE FOTO VIDEO

Două explozii puternice s-au produs, marţi dimineaţa, pe aeroportul Zaventem din Bruxelles. Aeroportul a fost evacuat, toate mijloacele de transport în comun de la Bruxelles sunt oprite, iar populaţia a fost îndemnată să rămână acolo unde se află. La scurt timp, o altă explozie a avut loc într-o staţie de metrou din apropierea unei clădiri a Uniunii Europene. Numărul morţilor este, potrivit ultimului bilanţ, de 34, iar cel al răniţilor a ajuns la 200.

RomaniaTV.net
22 mart. 2016, 07:21

UPDATE 20.30 După atentatele de marţi dimineaţă, procurorii şi trei judecători de instrucţie specializaţi în acte de terorism au demarat o anchetă, iar în urma unor percheziţii la Schaerbeek au fost descoperite un nou dispozitiv explozibil care conţinea cuie, produse chimice şi un drapel al grupării Stat Islamic. De asemenea, la aeroportul Zaventem ar mai fi fost descoperit încă un dispozitiv explozibil, al patrulea, care a fost neutralizat.

După publicarea unei fotografii suprinse de camerele de supraveghere în care apar trei suspecţi, autorităţile au anunţat că este aproape sigur ca bărbaţii în negru să fi fost autorii atentatelor sinucigaşe, în timp ce al treilea, cel cu pălărie şi cu vestă deschisă la culoare, este căutat intens de autorităţi.

În cadrul anchetei, sunt efectuate mai multe percheziţii şi sunt audiaţi mai mulţi martori.

UPDATE 19.00 Regele belgienilor, Philippe, se va adresa populației printr-un discurs transmis de posturile naționale, începând de la ora locală 19.00 (18.00 GMT), a anunțat Palatul regal, printr-un comunicat. În istoria recentă a țării, singurul suveran care s-a mai adresat belgienilor, cu excepția tradiționalelor discursuri de 21 iulie și de Anul Nou, a fost Albert al II-lea, când, în martie 2013, și-a anunțat abdicarea.

UPDATE 18.45 O echipă de deminare a procedat la începutul după-amiezii la detonarea controlată a unui obiect suspect găsit în terminalul de plecări al aeroportului Zaventem. În ce privește bombele utilizate de teroriști pe aeroport, acestea au conținut cuie, a declarat pentru postul VTM managerul spitalului universitar Gasthuisberg din Louvain, Marc Decramer. Majoritatea răniților internați în acest spital prezentau fracturi, arsuri și tăieturi grave cauzate de obiecte metalice. La spitalul Gasthuisberg sunt îngrijiți în prezent 13 răniți, dintre care cinci aflați în stare gravă.

UPDATE 17.55: Autorităţile belgiene au revizuit bilanţul oficial al atentatelor produse marţi la Bruxelles, la 32 de morţi, dintre care 20 la metrou şi 12 pe aeroport, relatează presa locală. Alte 230 de persoane au fost rănite în atacurile revendicate de gruparea Statul Islamic.

UPDATE 17.10 Presa belgiană publică imagini cu presupuşii autori ai atentatelor de la aeroportul din Bruxelles. Pe camerele de supraveghere au fost identificaţi doi bărbaţi suspecţi, cu câte o mână în mănuşă neagră sub care se speculează că ar fi ascuns declanşatoarele bombelor.

CAMERE DE SUPRAVEGHERE: Cum arată posibilii terorişti de la Bruxelles

UPDATE 17.00 Autorităţile belgiene au declarat trei zile de doliu naţional, după atentatele de la Bruxelles.

UPDATE 16.58 „Atacurile teroriste s-au soldat, conform bilanţului preliminar, cu 31 de morţi şi aproape 200 de răniţi”, a declarat primarul oraşului Bruxelles, Yvan Majeur. În staţia de metrou Maelbeek au fost ucise 20 de persoane, alte 106 fiind rănite.

Surse neoficiale afirmau, însă, că numărul morţilor s-ar ridica 34 de morţi şi peste 200 de răniţi. Televiziunea publică a anunţat că a fost vorba despre un atac sinucigaş.

UPDATE 16.35 Adepţii ISIS „sărbătoresc” pe reţelele de socializare atacurile de la Bruxelles şi anunţă că „ceea ce vine va fi şi mai rău”.

UPDATE 15.20 O centrală nucleară din Belgia, Tihange, din centrul ţării, a fost evacuată. Deocamdată nu se cunoaşte motivul oficial pentru care s-a luat această măsură. Centrala se află în apropiere de Lieges, la 73 de kilometri distanţă de Bruxelles.

UPDATE 14.25: Cel puţin 34 de oameni au fost ucişi în atentatele de la Bruxelles, anunţă televiziunea VRT, precizând că 20 dintre ei au murit la metrou, iar alţi 14 la aeroport. Nu există o confirmare oficială.

UPDATE 14.05: Statul Islamic a revendicat atacurile de marţi de la Bruxelles, potrivit unui comunicat publicat de agenţia Amaq News, apropiată teroriştilor, citată de Russia Today.

Anterior, susţinătorii Statului Islamic au salutat, pe reţelele de socializare actele teroriste.

“Statul vă va obliga să vă reevaluaţi calea de o mie de ori înainte să aveţi curajul de a ucide din nou musulmani şi să ştiţi că musulmanii au acum un stat care să îi apere”, a scris un susţinător al grupării pe Twitter.

Update 13:49 În clădirea aeroportului Zaventem au fost descoperite arme, marţi, după atentatele teroriste, informează Belga. Informaţia nu a fost deocamdată confirmată de surse oficiale, dar RTBF a informat că s-a găsit cel puţin o armă de tip Kalaşnikov

UPDATE 13.30: Bilanţul atentatelor de la Bruxelles a fost revizuit la 26 de morţi şi 136 de răniţi, au anunţat autorităţile belgiene.

„Ne-a fost teamă de un atac terorist şi acesta a avut loc. Ştim că sunt mulţi morţi, mulţi răniţi, mulţi dintre ei străini”, a declarat premierul belgian Charles Michel într-o conferinţă de presă.

UPDATE 12.55: Cel puţin 28 de persoane au murit în atentatele de la Bruxelles, a anunţat premierul belgian într-o conferinţă de presă. Sunt peste 80 de răniţi la aeroport şi peste 50 la metrou, confrom bilanţului provizoriu. De ce ne-a fost frică n-am scăpat, a spus Michel, care a declarat că s-au înregistrat numeroși morți, dar și răniți, între care unii aflați în stare gravă. Potrivit RTBF, a fost convocat Consiliul Național de Securitate al Belgiei, a anunțat cabinetul ministrului de interne Jean Jambon.

UPDATE 12.45: Bilanţul morţilor la metrou a crescut la 15. Alte 55 de persoane au fost rănite, dintre care 10 sunt în stare critică, a precizat STIB.

UPDATE 12.43: Încă o explozie s-a produs marţi la Bruxelles, a şaptea în decurs de câteva ore, anunţă agenţia Belga, precizând că ar putea fi vorba de o explozie controlată a unui pachet suspect. Deflagraţia a avut loc în apropiere de Palatul Regal, într-un parc ce a fost evacuat.

De asemenea, mai multe explozii mai mici au avut loc în apropiere de o staţie de metrou din Bruxelles, iar presa locală a sugera că geniştii detonează orice pachet suspect găsit.

Update 12:10 Surse din serviciile de securitate au anunţat că descoperit cel puţin trei centuri cu explozibil nefolosite pe aeroportul din Bruxelles.

Update: 12:07  Procurorii belgieni au confirmat că atacurile de pe aeroportul din Bruxelles au fost atentate sinucigaşe, relatează RTBF.

Ssurse din serviciile de securitate au anunţat că descoperit cel puţin trei centuri cu explozibil nefolosite pe aeroportul din Bruxelles,  în timp ce agenţia Belga scrie că au fost trase mai multe focuri de armă şi că mai multe persoane au strigat în arabă înainte de deflagraţii.


Update 11:52 Aeroportul din Bruxelles a fost închis ‘până la noi ordine’, a scris marți pe site-ul său de internet Eurocontrol, organizația europeană pentru securitatea navigației aeriene, potrivit  AFP.

Update 11:41 Trei centuri cu explozibil, nefolosite, au fost găsite pe aeroportul din Bruxelles, anunţă presa belgiană.

Update 11:36 Comisia Europeană a dat dispoziții marți, după seria de explozii de la aeroportul Zaventem și din cel puțin o stație de metrou din Bruxelles ca personalul său să rămână acasă sau să nu părăsească clădirile în care se află deja, informează Reuters și AFP.

Update 11:16 Cel puţin zece oameni au murit în explozia teroristă de la o staţie de metrou aflată în apropierea clădirilor în care funcţionează instituţiile europene

Update 10:52 Televiziunea publică belgiană a anunţat că a fost vorba despre un atac sinucigaş

Update 10:45 O nouă explozie a avut loc marţi într-o staţie de metrou din centrul oraşului Bruxelles. Potrivit primelor informaţii, mai multe persoane au fost rănite. Circulaţia metroului a fost suspendată.

Update 10:22 Autorităţile belgiene au instituit STARE de ALERTĂ MAXIMĂ pe tot teritoriul ţării (nivel 4), după cum a anunţat ministrul de Interne, Jean Jambon.

Update10:18 Bruxelles-ul pare paralizat: circulaţia la metrou a fost oprită, toate cursele aeriene au fost deviate pe alte trasee.

Update 10:00: Serviciile de securitate au descoperit mai multe bombe neexplodate pe aeroportul din Bruxelles, în timp ce agenţia Belga scrie că au fost trase mai multe focuri de armă şi că mai multe persoane au strigat în arabă înainte de deflagraţii.

Update 9:53: Potrivit oficialităţilor belgiene, cel puţin 11 persoane au murit şi 25 au fost rănite. Potrivit Daily Mail, ar fi vorba despre 15 morţi şi 75 de răniţi.

A început evacuarea de urgenţă. Corespondentul Sky News, Alex Rosi, aflat la locul deflagraţiilor, a declarat că se afla în aeroport în momentul exploziilor şi că a auzit „două explozii foarte, foarte puternice.

Am simţit că s-a se mişcă clădirea cu mine. Era praf şi fum„, a spus corespondentul sky. „M-am îndreptat către zona în care s-au auzit exploziile şi am văzut o mulţime de oameni foarte confuzi şi şocaţi„, a mai sopua Rosi.

Traficul feroviar către aeroportul Zaventem, din Bruxelles, a fost suspendat, după producerea celor două explozii, pe Aeroportul Zaventem, iar mai multe persoane au fost rănite, relatează presa belgiană.

Cauza exploziilor nu a fost stabilită încă şi nu este clar dacă este vorba de un atac terorist.

Belgia este în alertă sporită pentru a dejuca eventuale atacuri de răzbunare, după capturarea teroristului Salah Abdeslam, acuzat pentru atentatele din luna noiembrie, de la Paris, soldate cu 130 de morţi, printre care doi români.

Exploziile de la Bruxelles au avut loc la terminalul plecări al aeroportului din Bruxelles, iar cel puţin 10 persoane au fost rănite, scrie presa belgiană, care precizează că o parte din plafonul clădirii s-a prăbuşit.

Potrivit BBC, cel puţin una dintre deflagraţii a avut loc în apropiere de biroul de check-in al American Airlines, dar informaţia nu a fost confirmată.

Potrivit postului belgian RTBF, martori au spus că au văzut răniţi şi persoane inconştiente în terminal.

Toate zborurile către şi dinspre aeroport au fost anulate sau deviate. De asemenea, traficul feroviar către aeroportul din Bruxelles a fost suspendat.

Aeroportul este în curs de evacuare. Imagini publicate pe internet arată oameni speriaţi care fug din clădire.