Liviu Dragnea despre iniţiativa lui Tăriceanu privind justiţia: Seamănă cu ce se vrea la legea alegerilor. Avem rezerve

Președintele PSD Liviu Dragnea a declarat joi seară, la Sinaia, referindu-se la inițiativa președintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, privind numirile din justiție, că aceasta seamănă cu o intenție de a modifica legea, făcând comparație cu discuțiile care vizează legea alegerilor locale.
Iulian Tudor
28 ian. 2016, 18:59
Liviu Dragnea despre iniţiativa lui Tăriceanu privind justiţia: Seamănă cu ce se vrea la legea alegerilor. Avem rezerve

„Seamănă foarte mult cu intenția de a modifica legea. Din câte știu, urmează ca în câteva luni și acolo să se facă niște numiri. Deocamdată nu vorbim de a susține niște intenții, dar am rezerve pentru că și acolo se fac numiri în câteva luni și e similar cu ce se intenționează la legea alegerilor locale, adică se schimbă regulile foarte repede înainte de a se face aceste numiri. Am mai văzut așa ceva prin 2005 cât guvernarea Năstase introdusese acest sistem convenit cu UE și a venit guvernarea ultrademocratică a lui Băsescu și Monica Macovei care au făcut ca aceste numiri să fie politice”, a afirmat Dragnea, răspunzând unei întrebări.

Citeşte şi: Liviu Dragnea: PSD nu participă la alegeri dacă PNL schimbă legea electorală prin mijloace ABUZIVE

Totodată, liderul social-democrat a spus că astfel de intenții care apar cu puțin timp înaintea unor numiri îl fac să aibă „rezerve”, scrie Agerpres.

„Nu discut care variantă este mai bună, dar noi avem foarte mari rezerve când apar dorințe de modificare a unor proceduri exact înainte să se întâmple numirile respective”, a mai adăugat liderul PSD.

Președintele Senatului, copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu, a anunțat, joi, că a inițiat o propunere de lege „pentru a scoate actul de Justiție de sub influența politicului”.

Vreau să schimbăm mecanismul prin care înainte interveneau președintele, ministrul Justiției — deci factori politici, scoatem de sub incidența factorului politic complet și lăsăm CSM, pentru procurori, și ÎCCJ, pentru judecătorii Înaltei Curți, să aleagă președintele, vicepreședintele și președinții de secții.

Citeşte şi: Tăriceanu vrea schimbarea modului de numire a şefilor din Justiţie. Preşedintele, scos din cărţi

Cred că este o propunere care să întărească încrederea în aceste instituții, să întărească sentimentul, percepția și realitatea de totală independență a Justiției. Scoaterea de sub orice incidență a decidenților politici în privința acestor numiri, în așa fel încât progresele de până acum să fie întărite și anumite slăbiciuni care se constată în prezent să fie îndepărtate”, a declarat Tăriceanu, la Parlament, într-o conferință de presă.

Tăriceanu propune modificarea articolului 53 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, în sensul că Înalta Curte de Casație și Justiție își numește, dintre judecătorii care au funcționat la această instanță cel puțin doi ani, președintele, vicepreședintele și președinții de secții.

În prezent, art. 53, alin. 1 stipulează că președintele, vicepreședintele și președinții de secții ai ÎCCJ sunt „numiți de către președintele României, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, dintre judecătorii ÎCCJ care au funcționat la această instanță cel puțin doi ani”.

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
S-a rupt lanțul de iubire între Monica Bîrlădeanu și Valeriu Gheorghiță! „Când cineva îți dă timpul lui, dăruiște și tu!”
Fanatik.ro
Cum să scapi rapid de muștele din curte. Ingredientul banal care ține departe insectele, dar are un miros plăcut
Capital.ro
Cutremur după gratii. Elena UDREA a recunoscut: Era prea târziu...
Playtech.ro
Cine e Roxana, soția lui Radu Mazăre. A lăsat-o ÎNSĂRCINATĂ când era ÎN ÎNCHISOARE
DailyBusiness
Se schimbă legea privind obținerea permisului auto! Anunț important pentru români!
Adevarul
EXCLUSIV Caracatița gunoaielor reciclate fictiv. Afaceriști mână-n mână cu autoritățile statului la un depozit de deșeuri
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Păsările care au îngrozit o localitate. Scene desprinse din filmele horror
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
wowbiz.ro
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
Cancan.ro
Fostul edil al Constanței a fost eliberat, iar... Soția lui Radu Mazăre este însărcinată! Primele declarații
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
Radu Mazăre, eliberat din închisoare! Decizia este definitivă! Motivele pentru care fostul primar al Constanței a fost pus în libertate, după cinci ani de arest
Capital.ro
Se VINDE marea companie a României. Anunț surpriză pentru clienții Digi
StirileBZI
Produse din ciocolată și biscuiţi, vândute mai scump în România! Amendă de 337,5 milioane de euro
Prosport.ro
FOTO. Ups! Mădălina Ghenea s-a urcat pe masă și rochia a lăsat la vedere mult prea mult!
stirilekanald.ro
Armata, din nou obligatorie? Ce se întâmplă dacă cineva îl refuză: „Un viitor mai periculos”
substantial.ro
Supermarketuri germane renunță la numerar: Tranzacțiile se fac doar cu cardul sau aplicații mobile
MediaFlux
LOVITURĂ FINALĂ pentru UNGARIA! Decizie bombă la nivel UE
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'