Dragu: ANAF va renunţa la dosarele de evaziune deschise pentru prejudicii mai mici de 50.000 lei dacă sunt achitate

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) va renunța la plângerile penale înaintate pentru prejudicii de până la 50.000 lei dacă persoana acuzată achită suma și penalitățile aferente până la primul termen de judecată, a anunțat ministrul Finanțelor, Anca Dragu. Contribuabilii vor putea beneficia de această măsură o singură dată în decurs de 5 ani.

24 nov. 2016, 07:20
Dragu: ANAF va renunţa la dosarele de evaziune deschise pentru prejudicii mai mici de 50.000 lei dacă sunt achitate

Potrivit ministrului, Guvernul a discutat miercuri în primă lectură un proiect de modificare a legii privind combaterea evaziunii.

Principala noutate este că dosarele de evaziune se vor închide dacă prejudiciile sunt mici, de până la 50.000 lei și sunt achitate până la primul termen de judecată, scrie profit.ro. 

„Propunem această măsură pentru o eficiență a luptei cu evaziunea. Pentru sume foarte mici, de până la 50.000 lei, ANAF va trimite sesizările la parchete, procurorii vor ancheta și dacă suma și penalitățile sunt recuperate integral până la primul termen de judecată, dosarul se închide”, a explicat Dragu, cara a arătat că dincolo de această sumă. Măsura se va putea aplica o singură dată într-un intreval de 5 ani, conform propunerii Finanțelor.

Ministrul a spus că a constatat din practică că peste 50% dintre dosarele de evaziune sunt pentru sume foarte mici care totalizează circa 1% din prejudiciul cumulat pentru toate dosarele. Astfel, costurile de instrumentare ale statului sunt mai mari decât sumele pe care le recuperează.

Potrivit șefului Fiscului, Dragoș Doroș, există un stoc de circa 19.000 de sesizări penale ale ANAF care afectează atât activitatea procurorilor, cât și pe cea a firmelor. În ultimii ani, inspectorii ANAF au înaintat sesizări penale în urma foarte multor controale. Motivul este că legea îi obligă la orice suspiciune să sesizeze parchetele, indiferent de prejudiciu. Situația a dus atât la un număr mare de plângeri, dar și la un răspuns similar al contribuabililor care le-au făcut, la rândul lor, plângeri pentru abuz în serviciu.

Totodată, orice plângere penală suspendă soluționarea contestației la decizia de impunere. Astfel, dacă un contribuabil se consideră nemulțumit sau abuzat nu are căi de atac pentru că nu poate merge în instanța de contencios administrativ fără o soluție din partea ANAF. Or contestațiile stau suspendate până la o decizie în dosarul penal, situația putând dura câțiva ani. În acest timp, bugetul nu recuperează, parchetele sunt încărcate de sesizări, iar companiile riscă falimentul pentru că le este afectată activitatea.