Guvernul renunţă la proiectul ordonanţei de salarizare. Discuţiile vor continua „cu sau fără doamna Costea”

Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a anunţat că Executivul a renunţat la proiectul ordonanţei de salarizare unitară în sectorul bugetar. Discuţiile pe marginea legii vor continua, dar pe alte baze, "cu sau fără doamna Costea".

13 apr. 2016, 12:08
Guvernul renunţă la proiectul ordonanţei de salarizare. Discuţiile vor continua „cu sau fără doamna Costea”

UPDATE Discuțiile legate de salarizarea bugetarilor vor începe pe alte baze, cu sau fără ministrul Muncii, Ana Costea, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, miercuri, într-un briefing la Palatul Victoria.

El a precizat că discuţiile vor continua pe alte baze. „Cu sau fără doamna Costea?”, au întrebat jurnaliştii. „Cu sau fără doamna Costea”, a răspuns Dan Suciu.

Întrebat dacă premierul Dacian Cioloș i-a cerut explicații ministrului Muncii cu privire la faptul că aceasta a avertizat că își dă demisia dacă proiectul de ordonanță de urgență privind salarizarea în sectorul public va fi inclus pe ordinea de zi a ședinței de miercuri a Executivului, Dan Suciu a confirmat. „Da, vă confirm, i-a cerut toate explicațiile respective”, a spus Suciu.

El a precizat că premierul va anunța o decizie în acest caz. „Când va fi o decizie, va fi anunțată. Dar va anunța o decizie”, a explicat Dan Suciu.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a spus că nu știe să se fi depus vreo demisie formală a ministrului Muncii la Cabinetul premierului. „Nu știu de un act formal, ca atare, (…) care să presupună un răspuns tranșant. (. ..) În zilele imediat următoare vor urma mai multe clarificări și cred că subiectul care ne interesează pe toți și anume continuarea discuțiilor legate de legea de salarizare va începe pe alte baze”, a afirmat Suciu.

Întrebat dacă discuțiile vor continua cu sau fără actualul ministru al Muncii, Dan Suciu a răspuns: „Cu sau fără doamna Costea”.

Purtătorul de cuvânt a precizat că nu s-a luat în discuție în ședința de Guvern de miercuri situația ministrului Muncii. „În acest moment, nu s-a luat în discuție situația dânsei, ceea ce s-a discutat este că de mâine vom veni cu o altă abordare în privința ordonanței care prevede modificări de salarizare în sectorul public”, a completat Suciu, care nu a exclus totodată posibilitatea ca următorul proiect să fie realizat de un alt ministru al Muncii. „Orice e posibil, nu știu asta. Important e proiectul”, a adăugat Dan Suciu.

 

Guvernul a retras OUG privind salarizarea bugetarilor, purtătorul de cuvânt al Executivului precizând că scopul Guvernului este să vină cu un proiect acceptat de partenerii sociali, în limitările fiscal-bugetare pentru 2016-2017.

„Nu vom continua cu acest proiect de ordonanţă de urgenţă. (…) Scopul Guvernului este să vină cu un proiect acceptat de partenerii sociali, este singurul nostru scop, în limitările fiscal-bugetare pentru 2016-2017 pe care ni le permitem”, a precizat Dan Suciu.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a mai spus că au fost înţelese presiunile şi interesul public pentru acest proiect de OUG, iar de joi vor fi reluate discuţiile cu sindicaliştii. „Am înţeles îngrijorările partenerilor sociali, vom discuta cu aceştia începând de mâine”, a spus Suciu, precizând că vor fi căutate „soluţii mulţumitoare” pentru aceştia, dar în limia deficitului bugetar.

Suciu a mai declarat că proiectul abandonat de Guvern nu ar fi dus la diminuarea salariului pentru nicio categorie de angajaţi din sistemul bugetar.

Liderii principalelor organizaţii sindicale au anunţat marţi că ministrul Muncii, Ana Costea, a decis retragerea proiectului ordonanţei privind salarizarea în sectorul bugetar.

”Ministrul Muncii, doamna Ana Costea, şi-a asumat răspunderea de a retrage în mod oficial din cadrul Guvernului acest act normativ. Este un pas înainte în vederea rezolvării problemelor pe care noi le-am semnalat. (…) Este un act normativ care trebuie dezvoltat foarte clar, chiar dacă este vorba de condiţionări financiare şi de a-l face funcţional şi a corecta disfuncţionalităţi constatate la legea actuală de salarizare”, a spus Bogdan Hossu, preşedintele CNS Cartel Alfa, la finalul discuţiilor de la Ministerul Muncii.

Citeşte şi: Sindicalişti: Ministrul Muncii a decis retragerea proiectului privind salarizarea în sectorul bugetar VIDEO