El e singurul om îngropat pe Lună. Înmormântările în spaţiu ar putea fi afacerea viitorului

Eugene Shoemaker se bucură de un privilegiu fără precedent: acela de a fi singurul om care trebuie îngropat pe Lună.

05 nov. 2017, 08:51
El e singurul om îngropat pe Lună. Înmormântările în spaţiu ar putea fi afacerea viitorului

Pasionații de astrologie cunosc cu siguranță cometa care îi poartă numele, Shoemaker-Levy 9. Aflată în apropierea planetei Jupiter cu care s-a ciocnit în 1994, a fost descoperită – așa cum îi sugerează şi numele – de către acest american născut în 1928, soția sa, Carolyn, şi colegul lor din Quebec, David Levy.

Deși a descoperit o cometă și a pus bazele unui nou domeniu de studiu, acesta nu a reușit sa își îndeplinească visul său de o viață, și anume să ajungă în spațiu. Gene Shoemaker a decedat în 1997, la vârsta de 69 de ani, într-un accident auto în Australia. Pe 31 Iulie 1997, la doar 13 zile de la deces, colegii săi i-au îndeplinit visul, trimițându-i cenușa pe lună. Capsula specială care conține rămășițele omului de știință a fost proiectată de Carolyn Porco, om de știință planetară din Statele Unite. Capsula a fost trimisă pe lună prin intermediul sondei spațiale Lunar Prospector.

Capsula comemorativă a lui Gene Shoemaker a fost îmbrăcată în folie de alamă inscripționata cu imagini ale cometei Hale-Bopp, ale craterului Barringer și un citat din piesa „Romeo şi Julieta”, a lui William Shakespeare.

Responsabilă de transportul cenuşii în spaţiu a fost compania Celestis, al cărei fondator, Charles Chafer, crede că Shoemaker nu va fi ultimul om înmormântat pe Lună. „Cred că intrăm într-o epocă de acces comercial la spațiul cosmic„, spune el. Acest lucru va duce în mod inevitabil, potrivit lui Chafer, la o creștere a cererii pentru astfel de procese funerare. Apariția mai multor companii care concurează afacerea sa, dovedește că Shoemaker ar putea avea în curând companie pe Lună.