Eveniment unic în România. Sute de oameni pedalează printr-o mină de sare, pentru a salva viaţa unui copil

Iubitorii sportului cu pedale se vor întrece în cadrul unui eveniment unic în lume, care va avea loc la Târgu Ocna, sâmbătă pe 16 mai 2015. Spre deosebire de concursurile „obişnuite” de mountain bike, care te duc prin oraşe, sate, pe dealuri şi prin păduri, la acesta, cicliștii vor putea pedala inclusiv sub pământ. Evenimentul vine în sprijinul unui băieţel de 12 ani care pânâ la această vârstă a suferit 35 de operaţii. 

RomaniaTV.net
23 apr. 2015, 05:23

Evenimentul internațional de mountain bike cross country (MTB XC) de la Târgu Ocna, denumit sugestiv “Calatorie între Cer și Pământ 2015 Powered by DIGI”, a ajuns la a treia ediție și este organizat de Asociația Transalpin Bike, în parteneriat cu Societatea Națională a Sării (SALROM), Asociația “Salvează o inimă” și Plus Communication, cu sprijinul Primăriei Târgu Ocna.

Cicliștii români vor parcurge un traseu inedit, în mina de sare de la Târgu Ocna (județul Bacău) și vor încheia cursa la suprafață.

Startul se va da din Piața Primăriei Târgu Ocna, iar numai după câțiva kilometri petrecuți pe străzile orașului, cicliștii vor poposi la Poarta Minei Trotuș. După ce vor admira în viteză depozitele de sare, riderii vor ieși la lumină și imediat vor fi nevoiți să-și aprindă lanternele, întrucât urmează cel mai dificil și frumos moment al cursei, “adâncul pământului”. Preț de 3,1 km, în spirală, și 240 metri diferență de nivel, printr-un tunel complet iluminat, concurenții vor revedea lumina zilei. Cursa va continua pe un drum forestier, urmată de un drum de iarbă, ca mai apoi cicliștii să ajungă la cel mai înalt punct al cursei, 533 metri altitudine.

După încă puțini kilometri, la vale, pe niște poteci pitorești, cicliștii vor da, în sfârșit de asfalt, și vor ajunge înapoi la Piața Primăriei. Aici, concurenții vor avea parte de încă o experiență inedită la final de buclă, unde vor traversa holurile… Primăriei pe bicicletă și vor continua același traseu înapoi prin mina de sare, pădure și oraș, timp de 120 de minute. Traseul unei bucle are 15 kilometri.

Sute de oameni pedalează pentru Alex

Participanții la ineditul eveniment sportiv de la Târgu Ocna vor pedala pentru Alexandru Nechita, un copil de 12 ani, care aproape toată viaţa a stat prin spitale. S-a născut în Vaslui, dar o mare parte din timp şi-a petrecut-o prin spitale, în Iaşi. Băiatul s-a născut cu o problemă pe partea dreaptă a corpului, membrele sale, în loc să aibă două oase, au numai câte unul, şi acela nu ţine pasul cu creşterea celorlalte. De aceea, tot timpul are un picior mai scurt decât celălalt. Pentru a putea merge normal, el trebuie să poarte pantofi ortopedici, care egalizează lungimea picioarelor.

Luna trecută, Alex a fost operat pentru a 35-a oară. Operaţia a fost făcută la piciorul drept, în zona călcâiului; acesta a fost tras câţiva centimetri, tot în scopul de a egaliza lungimea picioarelor. A trecut cu bine peste, dar veniturile familiei sunt foarte mici, iar cheltuielile cu sănătatea sunt foarte mari. Până acum trăiau din alocaţia baiatului la care se adăuga ce încasa mama din indemnizaţia de însoţitor, adică circa 700 de lei în total, plus 900 de lei pe care-i câştiga tatăl. Dar, de la 1 ianuarie, tatăl a intrat în şomaj, deoarece la fabrica de pâine unde lucra, s-au făcut restructurări. Vestea a căzut ca un trăsnet. Şi aşa situaţia lor financiară nu era deloc bună, acum va fi foarte greu pentru ei. Vârsta de 57 de ani a tatălui nu-i mai permite să-şi găsească un loc de muncă aşa curând.

Operaţiile pe care Alex va trebui să le suporte nu se opresc aici. Următoarea va fi programată undeva în luna august. Şi tot aşa, operaţie după operaţie, până la vârsta de 18-19 ani.

Când se va face bine, micuțul a promis că primul lucru pe care-l va face, va fi să învețe să meargă pe bicicletă și să parcurgă și el același traseu. Povestea lui Alexandru poate fi citită pe platforma online a Asociației “Salvează o inimă”, www.salveazaoinima.ro.

Solidari în suferinţă

“Evenimentul sportiv de la Târgu Ocna este, fără doar și poate, unul dintre cele mai interesante și captivante competiții de acest gen din lumea iubitorilor de ciclism de pe Planetă. Au răspuns pozitiv apelului umanitar inițiat de organizația noastră foarte mulți competitori și ne dorim din tot sufletul să-l ajutăm pe Alex să se facă bine și să-și poată îndeplini toate visele. Stă în puterea noastră să-i facem viața minunată acestui copil frumos”, declară Traian Popescu, organizatorul evenimentului.

Înscrierile la competiția “Calatorie între Cer și Pământ 2014 Powered by DIGI” se pot face online, pe website-ul www.calatorie.transalpinbike.ro/#inscrieri