Floarea de colţ, celebrată în toată lumea. De ce este floarea-de-colţ simbolul iubirii

FLOAREA-DE-COLȚ este una dintre cele mai frumoase floari de munte și se găsește de obicei în zonele stâncoase aflate între 1.800 și 3.000 de metri altitudine. Această specie nu este toxică, iar de-a lungul timpului în medicina naturistă, a fost folosită ca remediu pentru bolile abdominale și respiratorii. 
Alina Costache
05 mart. 2018, 08:13
Floarea de colţ, celebrată în toată lumea. De ce este floarea-de-colţ simbolul iubirii

Floarea de colţ este subiectul doodle-ului special de astăzi, 5 martie, al celor de la Google. Floarea de colţ, supranumită şi Floarea-reginei, (Leontopodium alpinum Cass.) este o specie de plante erbacee, perene, din genul Leontopodium Cass., familia Asteraceae.

În România, Floarea de colţ ajunge doar până la înălţimea de maximum 20 cm, însă poate creşte în alte ţări până la 50 – 80 cm.

Floarea de colţ, astăzi de ziua sa. Se împlinesc 234 de ani de când a fost descoperită floarea de colţ

Creşte în Munţii Carpaţi, fiind declarată monument al naturii din 1933 şi ocrotită. Poate fi întâlnită în Munţii Maramureşului şi Munţii Rodnei, Obcinele Bucovinei, Rarău, Ceahlău, Ciucaş, Munţii Bucegi, Făgăraş, Cozia şi Retezat. În afara spaţiului românesc, floarea reginei înfrumuseţează zone din Abruzzi, Alpi, Balcani, Carpaţi, Pirinei, dar şi din Asia Centrală şi de Est. 

FLOAREA-DE-COLȚ Raritarea acestei flori a transformat-o, în folcorul românesc, într-o comoară, un test suprem pentru cei care au curajul şi şansa de a o găsi. Tradiţional, este şi un simbol al dragostei, iar bărbaţii îşi demonstrau iubirea aventurându-se pe stâncile munţilor pentru a culege o floare de colţ şi a o dărui apoi fetei dragi. 

FLOAREA-DE-COLȚ Considerate şi flori ale zânelor, sunt simboluri ale purităţii, curăţeniei, tinereţii, iar mai recent şi un simbol al iubitorilor munţilor. 

FLOAREA-DE-COLȚ La români are mai multe denumiri, ca floarea reginei, albumeală, albumiţa, edelvais, flocoşele, steluţă, floarea-doamnei, siminic, tudeliţă, floarea Bucegilor, sau, pur şi simplu, Floarea, nume care concentrează importanţa sa printre toate celelalte flori.

FLOAREA-DE-COLȚ Interesant este că, în jurul anului 1900, floarea de colţ era cunoscută în România şi ca Floarea Reginei, denumire dată în cinstea Reginei Elisabeta, căreia îi era foarte dragă. Mai târziu, însă, comuniştii au interzis această denumire, din dorinţa de a şterge definitiv din conştiinţe tot ceea ce ţinea de Regalitate şi monarhie.

Floarea de colţ, zece lucruri pe care nu le ştiai despre una dintre cele mai rare plante

1. Leontopodium alpinum cunoscuta popular drept floarea de colt este o planta rara ce creste in etajele alpin si subalpin, la altitudini de 1.300-1.500 m;

2. In Romania floarea de colt este raspandita in Muntii Vrancei, Rodnei, Retezat, Bucegi, Piatra Craiului, Ceahlau, Bicazului, Fagaras, Hasmasul Mare, Apuseni, la Vidra, in Cheile Rametului si in Cheile Intregalde;

3. Floarea de colt este o planta perena cu o tulpina dreapta fara ramificatii ce poate ajunge pana la 20-30 cm inaltime; aceasta creste pe stancile calcaroase neaccesibile omului;

4. O planta are numeroase si micute flori, compuse din petale albe (numite bractee) dispuse in asa fel incat lasa impresia unei flori intregi in forma de steluta;

5. Intreaga planta este acoperita de peri argintii ce o protejeaza de vant;

6. Botanistul Alexandru Borza a facut, prima oara in 1911, un studiu amanuntit al florii de colt, el fiind cel caruia i se datoreaza declararea acesteia monument al naturii, inca din 1931;

7. Arealul de raspandire s-a redus semnificativ de la cercetarile lui Alexandru Borza; principalii “dusmani” ai gingaselor flori sunt turmele de animale sau mainile turistilor;

8. Frumusetea florii de colt a dat nastere unei bogate terminologii la romani: Albumita, Albumeala, Floare Alba, Floare de colt, Floarea Reginei, Floarea Doamnei, Floarea de stanca, Lanarita, Siminic, Steluta, Talpa Matei etc;

9.  In traditia romaneasca, floarea de colt are o semnificatie aparte – ea este un simbol al dragostei, al puritatii si al fericirii;

10. In popor se spune ca feciorii isi dovedeau dragostea si curajul iubitelor lor, culegandu-le flori de colt;

Floarea de colț a ajuns imaginea motorului de căutarea Googlepe 5 martie. Este un doodle, așa cum te-ai obișnuit deja din partea companiei, în cinstea florii de colț devenită un simbol puternic pentru România.

Floarea de colţ se întâlneşte din Pirinei până-n Himalaya. Creşte în munţi calcaroşi, pe versanţii abrupţi şi însoriţi, respectiv pe stânci. Denumirea ştiinţifică, din limba latină, este „Leontopodium alpinum“, adică o specie din familia botanică a florii-soarelui şi a margaretei (familia Asteraceae). „La fel ca şi la rudele ei, ceea ce este numită de necunoscători floare este de fapt o inflorescenţă, adică un buchet întreg de floricele foarte mici, numeroase şi foarte înghesuite.

FLOAREA-DE-COLŢ, celebrată de google pe 5 martie. De ce este specială floarea de colţ

Floarea de colţ are frunze catifelate, de dimensiuni diferite aşezate de jur împrejurul tulpinei, în formă de cerc. Florile, micuţe şi numeroase, sunt compuse din petale de un alb imaculat şi lasă impresia unei singure flori de forma unei steluţe.

Ocrotită de lege încă din 1933, delicata floare de colţ, simbol al dragostei şi purităţii în tradiţia românească, are mai multe denumiri printre care şi Floarea Reginei. Dorinţa comuniştilor de a şterge din conştiinţe monarhia a mers până la interzicerea acestei denumiri. 

Floarea de colţ, zece lucruri pe care nu le ştiai despre una dintre cele mai rare plante

FLOAREA DE COLȚ, DOODLE GOOGLE. Floarea-reginei, sau floarea-de-colț, (Leontopodium alpinum Cass.) este o specie de plante erbacee, perene, din genul Leontopodium Cass., familia Asteraceae.

FLOAREA DE COLȚ, DOODLE GOOGLE. Planta este lânat-tomentoasă, înaltă de 5 – 20 cm, cu inflorescențe compuse din capitule, înconjurate de numeroase bractee lungi, alb – argintii, lânos – păroase.

FLOAREA DE COLȚ, DOODLE GOOGLE. Dacă în România planta ajunge doar până la înălțimea de maximum 20 cm, ea poate crește în alte țări până la 50 – 80 cm.

FLOAREA DE COLȚ, DOODLE GOOGLE. Inflorescența este îmbrăcată cu frunze păroase, unele mai mari, altele mai mici și care iau forma unei steluțe.

FLOAREA DE COLȚ, DOODLE GOOGLE. Aceasta este formată până la zece inflorescențe cu numeroase și minuscule flori, încadrate de 5-15 bactee albe, dispuse radiar, ce dau întregului ansamblu înfățișarea unei flori. Planta este acoperită cu peri catifelați, argintii, ce îi conferă o eleganță deosebită.

FLOAREA DE COLȚ, DOODLE GOOGLE. Perioada de înflorire este iulie – august. 

Floarea de colţ i-a enervat pe comunişti. Ce au cenzurat la floarea de colţ

FLOAREA DE COLȚ, DOODLE GOOGLE. Una din minunile munţilor Carpați, Floarea-de-colţ sau Floarea Reginei este protejată de lege. 

FLOAREA DE COLȚ, DOODLE GOOGLE. Floarea-de-colţ crește în munți calcaroși, în pajiști de pe versanți abrupți și însoriți sau pe stânci. La noi crește în Munții Carpați, fiind declarată monument al naturii din 1933 și ocrotită.

FLOAREA DE COLȚ, DOODLE GOOGLE. Floarea reginei poate fi întâlnită în Munții Maramureșului și Munții Rodnei, Obcinele Bucovinei, Rarău, Ceahlău, Ciucaș, Munții Bucegi, Făgăraș, Cozia și Retezat.

FLOAREA DE COLȚ, DOODLE GOOGLE. În afara spațiului românesc, floarea reginei înfrumusețează zone din Abruzzi, Alpi, Balcani, Carpați, Pirinei, dar și din Asia Centrală și de Est.

FLOAREA DE COLȚ, DOODLE GOOGLE. Floarea-de-colţ se întâlneşte din Pirinei până-n Himalaya. Creşte în munţi calcaroşi, pe versanţii abrupţi şi însoriţi, pe solul sărac de pe stânci.

FLOAREA DE COLȚ, DOODLE GOOGLE. Denumirea ştiinţifică este „Leontopodium alpinum“, şi este rudă cu floarea-soarelui şi margareta.

FLOAREA DE COLȚ, DOODLE GOOGLE. Mai este cunoscută și ca Floare-de-colț (denumire introdusă în perioada comunistă) sau cu denumirea germană, Edelweiß.

 

Spynews
MAE, alertă de călătorie! Un român a murit și alți doi au avut nevoie de îngrijirile medicilor
Bzi.ro
Lupta dintre Zanni și Iancu Sterp se mută în ring? Ar trebui să se bată într-o gală RXF
Fanatik.ro
Legea care îi vizează direct pe românii care locuiesc la curte. Vecinii te pot obliga să faci asta
Capital.ro
Complet ILEGAL în propria locuință. Legea nu dă voie dacă ești proprietar sau chiriaș la BLOC
Playtech.ro
Simona Halep, în cea mai SCURTĂ fustiță! A desfăcut picioarele și s-a văzut chiar TOT
DailyBusiness
Vești bune pentru pensionari! Începe distribuirea biletelor de tratament
Adevarul
Bătaie ca în filme între fanii Angliei și Serbiei la Gelsenkirchen înaintea meciului celor două echipe de la Euro 2024. Meci cu grad ridicat de risc VIDEO
Spynews
Armin Nicoară, mesaj emoționant de ziua de naștere a mamei sale. Artistul se mândrește cu femeia care i-a dat viață: „Ești cea mai minunată” / FOTO
Spynews
Băuturile pe care este bine să le consumi pe caniculă. Te hidratează în zilele de vară
Evz.ro
Se împlinesc 80 de ani de la operațiunea „Neptun”. BNR scoate o monedă specială
Impact.ro
Antonia, apariție INCENDIARĂ la plajă! Costumul de baie MINUSCUL a lăsat tot la vedere ...
Prosport.ro
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini incendiare în costum de baie
wowbiz.ro
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini în exclusivitate
Cancan.ro
S-a 'combinat' în Nuba! N-a uitat mișcările senzuale de la 'Surprize, surprize' și a lovit în club
Playsport.ro
INCREDIBIL! Vedeta din România a fost îngrozită de ceea ce a trăit în America! "Urăsc țara asta". A filmat un atac armat și a postat imaginile
kanald.ro
Doliu în lumea muzicii! A murit Marius Baiazid, după o luptă cu o boală nemiloasă
Capital.ro
Românii vor fi verificați. S-a dat ORDIN de control. NIMENI nu mai are voie să încalce legea
StirileBZI
Săptămâna de lucru de 4 zile! Ce spun specialiștii despre weekend-ul de trei zile
Prosport.ro
FOTO. Mariana Bitang, transformare fizică uluitoare: cu greu a mai putut fi recunoscută! Cum arată doamna gimnasticii românești la 62 de ani
stirilekanald.ro
"Era sânge, era casa groazei!" - Ultimele clipe din viața Rădiței, surprinse de camerele de supraveghere
substantial.ro
‘Where to Start’: Noua platformă Mastercard sprijină antreprenorii polonezi și ucraineni
MediaFlux
DOCUMENTE pentru RECALCULARE! Simona Bucura Oprescu a ANUNȚAT
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?