Foloseşti TELEFONUL pe post de ALARMĂ? Iată ce poţi să păţeşti

Mulţi oameni obișnuiesc să folosească telefonul mobil pe post de alarmă sau să îl încarce la priza din dormitor. Lumina emisă de acesta ne poate afecta grav somnul și ne poate îmbolnăvi.

21 oct. 2014, 15:34
Foloseşti TELEFONUL pe post de ALARMĂ? Iată ce poţi să păţeşti

Opt persoane din 10 stau cu telefonul mobil lângă pat şi 5 din 10 îl folosesc pe post de alarmă. Experţii de la Sleep School din Londra avertizează că somnul este grav afectat de prezenţa telefoanelor mobile sau a altor aparate electronice, scrie doctorulzilei.ro. Mai mult, aceste aparate pot provoca dureri de cap şi ameţeală dacă sunt ţinute lângă pat, spune medicul Guy Meadows.

Multe persoane folosesc tableta sau telefonul mobil chiar înainte să adoarmă. Lumina albastră emisă de aceste dispozitive ne distruge sănătatea deoarece afectează ritmul circadian și afectează producția de melatonină-hormonul somnului.

Citeşte şi Vrei sa dormi bine? Iată câteva lucruri pe care NU trebuie să le faci ÎNAINTE de CULCARE

Un nivel sănătos de melatonină te ajută să ai un somn odihnitor, iar corpul va putea transforma alimentele și băuturile consumate în energie. Dacă producția de melatonină este afectată, ciclul de somn este întrerupt, iar mâncarea nu va mai fi procesată eficient.

Oamenii de știință de la Northwestern University, Chicago au descoperit recent că expunerea la lumina emisă de telefoane și de calculatoare, pe timpul nopții poate duce şi la îngrășare. Mai mult, folosirea ocazională a dispozitivelor care produc lumină albastră nu este dăunătoare, însă expunerea repetată la acest tip de lumină crește riscul de cancer.

Un studiu recent publicat în Jurnalul European de Prevenție a Cancerului a scos la iveală efectele expunerii la lumina albastră pe timp de noapte. Totodată, cercetătorii de la o universitate chineză au descoperit că expunerea repetată crește cu 17% riscul de cancer la sân.

Lumina albastră poate afecta şi sănătatea mentală. Unele studii au arătat că persoanele cu niveluri de melatonină reduse şi ale căror ritmuri biologice sunt dereglate de expunerea la lumină sunt mult mai predispuse la a suferi de depresie.

Citeşte şi Motive ca să dormi minimum 7 ore pe noapte