Gripă aviară confirmată la o pasăre sălbatică găsită pe malul Mureşului, în Arad

Autorităţile sanitare veterinare din Arad au anunţat, joi, că a fost confirmat primul caz de gripă aviară din judeţ, la o pasăre sălbatică din specia cormoran, găsită moartă pe malul Mureşului, în municipiu, astfel că au fost alertaţi medicii veterinari şi fermele de păsări, fiind luate măsuri de prevenţie.

09 mart. 2017, 17:23
Gripă aviară confirmată la o pasăre sălbatică găsită pe malul Mureşului, în Arad

Şeful Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Arad, Viorel Agud, a declarat pentru News.ro că a fost confirmat primul caz de gripă aviară în judeţ.

La sediul DSVSA Arad a fost adus un cadavru de pasăre sălbatică găsită pe malul Mureşului, lângă un complex sportiv din municipiul Arad, iar în urma analizelor efectuate de Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti s-a confirmat gripa aviară.

Este vorba de cadavrul unui cormoran, găsit mort în zona complexului Sportiv Mureşul din Arad. A fost convocat Centrul Local pentru Combaterea Bolilor din cadrul Prefecturii şi s-a elaborat un program de măsuri privind prevenirea apariţiei şi difuzării influenţei aviare„, a declarat Agud.

Printre primele măsuri luate de către autorităţi a fost instruirea medicilor veterinari oficiali zonali şi ai celor de liberă practică împuterniciţi cu privire la semnele clinice manifestate de păsări bolnave de gripă aviară.

Se va continua asigurarea unei supravegheri sanitare veterinare a păsărilor domestice şi sălbatice, prin recoltarea de probe pentru examen de laborator„, a adăugat şeful DSVSA.

Autorităţile au transmis alerte şi la cele cinci mari ferme comerciale din judeţ, care împreună au peste 75.000 de păsări, fiind înăsprite condiţiile de biosecurite.

DSVSA Arad face un apel la fermieri să anunţe dacă observă mortalitate neobişnuită în rândul păsărilor din crescătorii sau gospodării. În cazul ţăranilor, aceştia sunt informaţi prin medicii veterinari că au obligaţia să ţină păsările închise în curţi, pe cât posibil în spaţii acoperite, pentru a se evita contactul cu păsările sălbatice.

Citeşte şi Toate focarele de gripă aviară din Tulcea au fost închise