Harghita. Cea mai bună producţie de cartofi din ultimii 27 de ani. De ce sunt fermierii nemulţumiţi

În judeţul Harghita s-a înregistrat cea mai bună producţie de cartofi din ultimii 27 de ani, media fiind 26,3 tone la hectar, însă un kilogram se vinde în câmp cu preţuri între 40 şi 50 de bani. 

11 oct. 2017, 13:31
Harghita. Cea mai bună producţie de cartofi din ultimii 27 de ani. De ce sunt fermierii nemulţumiţi

Directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului (DAJ) Harghita, inginer Török Eugen, a declarat, miercuri, că în acest an s-a înregistrat cea mai bună producţie de cartofi, per hectar, de după Revoluţie, însă producătorii sunt nemulţumiţi de preţurile pe care le primesc, informează MEDIAFAX.

Citeşte şi Ai frecvent dureri de cap? Aceste alimente te pot ajuta

„Avem 8.250 de hectare cu producţie medie de 26,3 tone la hectar. Este cea mai mare producţie, per hectar, din ultimii 27 de ani, de după Revoluţie. Suprafaţa cultivată cu cartofi a scăzut, însă producţia per hectar a crescut. Preţurile sunt foarte mici, între 40 şi 50 de bani kilogramul, în câmp. În piaţă kilogramul ajunge la 1,5 lei”, a spus Török Eugen.

Török Eugen a subliniat că producătorii de cartofi din Harghita livrează în mai multe judeţe, dar cele mai mari cantităţi ajung în Bucureşti, Dolj, Galaţi şi Iaşi, în vreme ce în vestul ţării se cumpără cartofi din Polonia.

De asemenea, Török Eugen a adăugat că producţia recoltată din circa 1.000 de hectare, adică circa 26.300 de tone, este livrată la fabricile de chipsuri din Bucureşti şi Braşov, care au nevoie de materie primă.

Citeşte şi Ce se întâmplă în corpul tău când mănânci cartofi prăjiţi precongelaţi

„Recoltarea cartofilor a început în 20 august. Acum se mai recoltează ultimele suprafeţe, circa 50 de hectare. Cartofii se păstrează pe timp de iarnă, însă depozitarea costă şi mai sunt pierderi. Ei se livrează până în aprilie. Nimeni nu vinde toată cantitatea în toamnă, sperând la un preţ mai bun. De obicei, după ce scad temperaturile şi cartoful dispare de pe câmp, este o creştere a preţului. Niciun an nu este la fel, fiecare are specificul lui, dar cred că va ajunge la 70 de bani kilogramul, la cantităţi mai mari. Nu cred că se va dubla preţul”, a spus Török Eugen.

Din punct de vedere economic, cartoful e cultura de bază în Harghita, potrivit şefului DAJ.