Hassan Rouhani a fost reales preşedinte al Iranului

Președintele în exercițiu al Iranului, Hassan Rouhani, a obținut 21,6 milioane de voturi la alegerile prezidențiale desfășurate vineri, iar principalul său adversar, Ebrahim Raisi, 14 milioane, arată rezultate neoficiale dezvăluite de o sursă iraniană agenției Reuters.

20 mai 2017, 06:29
Hassan Rouhani a fost reales preşedinte al Iranului

După numărarea a 37 de milioane de voturi din cele peste 40 de milioane exprimate, Rouhani pare reales din primul tur. Șeful cancelariei prezidențiale, Hamid Aboutalebi, a scris pe Twitter că președintele a obținut 60% din voturi, iar sursa Reuters spune că „s-a terminat, Rouhani este câștigător”, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Prezidenţialele în Iran: Votanţii au de ales între moderatul Hassan Rohani şi conservatorul Ebrahim Raissi

Dacă totuși nici unul dintre cei patru candidați nu întrunește peste 50% din voturi, primii doi clasați se vor confrunta într-un al doilea tur, pe 26 mai.

Peste 70% din cei aproximativ 56 de milioane de alegători înregistrați au votat, un procentaj aproximativ egal cu cel din 2013, când Hassan Rouhani a fost ales de o mare majoritate. În campania actuală, el a promis mai multă libertate în interior și deschiderea Iranului spre exterior, în timp ce Raisi, preferatul ayatolahului Ali Khamenei — liderul religios al țării — a insistat asupra greșelilor în gestionarea economiei naționale și a promis mai multe locuri de muncă și sporirea protecției sociale.