Hepatita C, o boală fără simptome. Testarea anuală este principala măsură de depistare şi de prevenire

Afecţiunile hepatice continuă să reprezinte una dintre cele mai mari provocări ale sistemelor de sănătate din întreaga lume. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), aproximativ 150 de milioane de persoane trăiesc la nivel mondial cu hepatită C, din care aproape 30% ajung să dezvolte ciroză sau cancer hepatic, după 20 de ani de luptă cu boala. În acest context, reprezentanţii OMS reiterează apelul pentru elaborarea de strategii eficiente de screening, depistare, vaccinare şi tratare a afecţiunilor hepatice.
Alina Costache
02 oct. 2014, 08:38
Hepatita C, o boală fără simptome. Testarea anuală este principala măsură de depistare şi de prevenire

Având în vedere creşterea continuă a numărului de cazuri de afecţiuni hepatice în ţara noastră, precum şi impactul puternic negativ al acestei patologii asupra vieţii sociale şi economice, specialiştii români susţin şi sprijină recomandările OMS privind prevenţia şi controlul infecţiilor cu virusurile hepatitice, scrie doctorulzilei.ro.

„Infecţia cu virusul hepatitic C este adesea asimptomatică, ceea ce îngreunează depistarea precoce a acestei afecţiuni. Astfel, se întâmplă ca persoanele să trăiască mult timp cu această infecţie fără să ştie, iar afecţiunea să fie depistată de cele mai multe ori târziu, când deja se instalează complicaţiile. Iată de ce este extrem de important ca românii să conştientizeze importanţa testării anuale, ca principala măsură de depistare din timp a infecţiilor cu virusurile hepatitice A, B, C şi D, dar şi ca măsură eficientă de a preveni atât transmiterea virusului în populaţie, cât şi instalarea complicaţiilor”, a declarat prof. dr. Mihai Voiculescu, preşedintele Asociaţiei Române pentru Studiul Ficatului.

Pentru a îmbunătăţi rata de depistare precoce a infecţiei cu virusul hepatitic C, Ministerul Sănătăţii a lansat săptămâna aceasta Programul naţional de screening pentru virusul hepatitic C, componentă a Programului „Iniţiative în domeniul sănătăţii”. De asemenea, medicii fac apel la informarea continuă a populaţiei cu privire la riscurile infecţiilor virale hepatice, importanţa vaccinării ca singura măsură eficientă de prevenire a infecţiilor cu virusurile haptitice A şi B, precum şi la adoptarea unor măsuri preventive în cazul infecţiei cu virusul haptitic C, cum ar fi: spălatul des pe mâini, adoptarea unui stil de viaţă sănătos, utilizarea acelor şi seringilor de unică folosinţă, precum şi evitarea saloanelor de înfrumuseţare sau de tatuaj care nu prezintă încredere.

„Prin implementarea unor strategii coerente care au în prim plan campanii de screening, de informare şi de educare a populaţiei putem reduce incidenţa şi prevalenţa afecţiunilor hepatice. De asemenea, prin demararea unor programe clare de îngrijire şi de tratament putem atinge un control eficient al bolilor hepatice, prevenind în acest fel complicaţiile severe”, a explicat prof. dr. Mihai Voiculescu.

Citeşte şi Greşeli care duc la ciroză: Află de ce trebuie să te fereşti pentru a nu te îmbolnăvi

Spynews
Mama Mădălinei Cojocari, fetița dispărută în Carolina de Nord, și-a recunoscut faptele! Femeia a pledat vinovată. Bunica ei a trecut la acuzații dure
Bzi.ro
Carmen Harra a spus adevărul despre împăcarea dintre Anamaria Prodan și Laurenţiu Reghecampf! „Amândoi s-au blocat!”
Fanatik.ro
Boala aparent banală care duce la infarct sau AVC. Mulți români o ignoră, fără să știe la ce riscuri se expun
Capital.ro
VESTEA CEA MARE pentru toți proprietarii de APARTAMENTE. Decizie uriașă pentru toți cei care stau la bloc
Playtech.ro
Ruby, ţinută de INFARCT la TV! S-a văzut tot, dar nu i-a păsat. Telespectatorii s-au lipit de televizoare
DailyBusiness
Guvernul oferă mai puțini bani acestor pensionari!
Adevarul
Vârsta de pensionare se va modifica la fiecare 3 ani. Cum pot ieși femeile mai devreme la pensie
Spynews
Tzancă Uraganu, înțepătură la adresa lui Bogdan de la Ploiești? „Pentru cele mai frumoase foste...”. Cum îi face manelistul „reclamă” colegului de breaslă
Spynews
Unde are loc priveghiul Ionelei și al lui George, doi dintre tinerii morți în accidentul din Vaslui! Decizia neașteptată pe care a luat-o familia: ”Au fost aduși...”
Evz.ro
Ce meserie practică fosta iubită a lui Vlad Pascu. Se dezbracă pentru bani
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată impecabil la 66 de ani
wowbiz.ro
Andreea Bălan recunoaște că despărțirea de Victor Cornea nu este ușoară: „El nu se întoarce, asta este diferența”. Cât de greu îi este când sportivul pleacă în turneu: „Dorul este mare”
Cancan.ro
Care a fost ultimul mesaj postat de Ionela, tânăra moartă în accidentul din Vaslui 😢
Playsport.ro
INCREDIBIL! Mădălina Ghenea a pozat ca NICIODATĂ, iar imaginile au scăpat pe net! Cum apare
kanald.ro
Meteorologii Accuweather anunță ploi în majoritatea regiunilor însoțite de intensificări ale vântului și descărcări electrice: Prognoza meteo pentru ziua de miercuri, 22 mai 2024
Capital.ro
Românii vor fi verificați DIRECT LA GRANIȚĂ. Noile reguli pentru toată România
StirileBZI
Se anunță tarife mai mici vara aceasta la biletele de avion! Despre ce destinații este vorba
Prosport.ro
FOTO. I-a luat actriței din filmele pentru adulți un inel de logodnă de 1.000.000 de dolari și la câteva zile s-a despărțit de ea!
stirilekanald.ro
Breaking news despre Florin Piersic!
substantial.ro
„Tragedie pe două roți în Vaslui: Tânăra Ionela, aflată la pragul căsătoriei, și-a anunțat destinul în ultimul ei mesaj online – ‘Viața este o călătorie frumoas
MediaFlux
DOCUMENTUL pentru RECALCULAREA PENSIEI! Trebuie COMPLETAT OBLIGATORIU
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'