Începe programul „A doua casă”. Cum poţi cumpăra o casă mai mare şi mai scumpă, cu bani de la stat

În Constanţa se construiesc blocuri pe bandă rulantă. Investitorii pare că au găsit reţeta câştigătoare şi fac apartamente pe care le vând apoi celor în căutarea unei locuinţe noi. Mulţi îşi pun speranţa în programul "Prima Casă" cu care Guvernul se tot laudă de ceva timp încoace. Însă, în Constanţa, numărul celor care aleg să-şi cumpere o locuinţă prin programul "Prima Casă" este încă destul de mic.

12 oct. 2015, 08:04
Începe programul „A doua casă”. Cum poţi cumpăra o casă mai mare şi mai scumpă, cu bani de la stat

„Se caută cu precădere apartamente în blocuri noi, dar sunt destul de puţini cei care reuşesc să le ia prin «Prima Casă». De cele mai multe ori, ei nu se încadrează cu veniturile sau nu au un loc de muncă stabil, adică sunt angajaţi de prea puţin timp. Tocmai de aceea, mulţi preferă să ia pe numele părinţilor, cu credit ipotecar clasic, mai ales că şi acolo condiţiile s-au mai relaxat în ultimul timp şi dobânzile au mai scăzut şi nu este prea mare diferenţa”, a explicat A.S., agent imobiliar în Constanţa, potrivit cugetliber.ro.

Citeşte şi Greşeli de feng shui pe care să le eviţi într-o casă

Din ce în ce mai multe solicitări

Dacă în 2014, aproximativ 5.000 de constănţeni aleseseră programul „Prima Casă”, în 2015, Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii, instituţia care gestionează programul, anunţă un maxim istoric al solicitărilor de garantare. Practic, ritmul mediu al solicitărilor de garantare primite, în ultima perioadă, de către fond este de 220 de solicitări pe zi, faţă de 120 de solicitări pe zi, care se înregistrau în 2014.

De altfel, reprezentanţii FNGCIMM atrag atenţia că analiza dosarului poate dura ceva mai mult, din cauza aglomeraţiei. „Având în vedere volumul mare de solicitări de garantare pe care FNGCIMM le procesează în această perioadă, recomandăm potenţialilor noştri clienţi să încheie antecontractele de vânzare-cumpărare pe un termen de minimum 30 de zile”, precizează Biroul de presă al FNGCIMM.

Casă mai mare şi mai scumpă

De câteva zile, „Prima Casă” a suferit câteva modificări, astfel încât proprietarii au acum posibilitatea de a se înscrie la „ A doua casă”. Practic, „beneficiarii programului vor avea posibilitatea achiziţionării unei noi locuinţe în cadrul programului «Prima Casă», cu suprafaţă utilă mai mare sau cu o valoare mai mare decât locuinţa achiziţionată sau construită iniţial în program, cu condiţia ca locuinţa achiziţionată sau construită iniţial să fie înstrăinată prin vânzare – cumpărare cel mai târziu până la data încheierii contractului de vânzare – cumpărare a noii locuinţe, iar creditul acordat iniţial în cadrul programului să fie lichidat până la data încheierii contractului de vânzare – cumpărare a noii locuinţe, care va beneficia de garanţia statului în această nouă etapă a programului”, precizează reprezentanţii FNGCIMM.

Citeşte şi Vrei casa ta? 13 sfaturi foarte practice ca să obţii cel mai bun proiect de la arhitect

Ar putea scădea preţurile?

Se pare că sunt deja constănţeni interesaţi să treacă la o casă mai mare, chiar dacă vor trebui să plătească mai mult. „De astă vară, de când s-a auzit de această posibilitate, am avut câteva familii care au început să caute apartamente mai mari decât cele pe care le-au achiziţionat prin program, în 2012 şi 2013. Unii chiar vor să dea un avans mai mare, pentru ca să aibă rate mai mici”, a mai spus agentul imobiliar.

Sunt însă şi clienţi care aşteaptă ca preţurile să mai scadă, având în vedere că numărul apartamentelor scoase la vânzare în perioada următoare va creşte simţitor, o dată cu finalizarea mai multor proiecte imobiliare din oraş.