Incidente în Pungeşti: Şase persoane s-au ales cu dosare penale şi una a fost amendată

Şeful Jandarmeriei Române, Mircea Olaru, a declarat, luni, că în urma incidentelor de la Pungeşti, judeţul Vaslui, o persoană a fost amendată cu 500 de lei, iar pentru alte şase au fost întocmite dosare penale, pentru blocarea intenţionată a unui drum.

02 dec. 2013, 11:05
Incidente în Pungeşti: Şase persoane s-au ales cu dosare penale şi una a fost amendată

Generalul de brigadă Mircea Olaru a spus că măsurile dispuse în urma intervenţiei de luni dimineaţă a trupelor de jandarmi în cazul protestului care a avut oc în localitatea Pungeşti au vizat şapte persoane, potrivit Mediafax.

Dintre cele şapte persoane duse la Poliţia Vaslui, una a fost amendată cu 500 de lei pentru participare la o adunare publică fără autorizaţie şi refuzul de a o părăsi. Pe numele celorlalte şase persoane au fost întocmite dosare penale pentru blocarea intenţionată unei căi de comunicare, una dintre acestea fiind cercetată şi pentru distrugere, a mai spus şeful Jandarmeriei Române, într-o conferinţă de presă.

Mircea Olaru a adăugat că „în niciun moment” jandarmii nu au folosit gaze lacrimogene, bastoane sau alte mijloace din dotare împotriva protestatarilor de la Pungeşti. El a precizat că în zona Pungeşti sunt mobilizaţi 250 de jandarmi.

CITEŞTE ŞI: Şeful Jandarmeriei: Nu a fost folosită forţa împotriva protestatarilor de la Pungeşti

Şeful Jandarmeriei Române a mai spus că cei 100 de protestatari de la Pungeşti au fost somaţi legal să deblocheze drumul de acces către proprietatea companiei care vrea să exploreze gaze de şist în zonă, oamenilor cerându-li-se să permită accesul utilajelor pe terenul companiei. Unii dintre localnici au deblocat drumul, în timp ce alţii au refuzat, rămânând în continuare pe carosabil. În aceste condiţii, oamenii „au fost ridicaţi” de jandarmi şi duşi la Poliţie pentru a fi identificaţi.

Potrivit lui Olaru, aceeaşi persoană care a protestat şi în 16 octombrie, respectiv fostul primar din localitate Costică Spiridon, a blocat drumul cu maşina personală, apoi şi-a abandonat acolo autoturismul.

„A fost îndepărtată maşina de pe carosabil, iar bărbatul a fost dus la sediul Poliţiei, ulterior el ajungând la spital din cauza unor probleme de sănătate mai vechi”, a mai spus şeful Jandarmeriei Române, precizând că acesta nu se află momentan pe lista persoanelor sancţionate.

Mircea Olaru a mai declarat că intervenţia a fost filmată şi că în urma vizionării „materialului de probă” este posibil ca sancţiunile să fie extinse şi la alte persoane.

Şeful Jandarmeriei a precizat că un jandarm a fost transportat la spital după ce s-a rănit la un picior, iar o autospecială a fost avariată, fiind spartă luneta cu pietre.

Secretarul de stat Florea Oprea, şeful Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică în Ministerul Afacerilor Interne, prezent la conferinţa de presă, a declarat că misiunea de luni a Jandarmeriei Românie a avut două componente, respectiv prevenirea oricăror incidente care ar putea să apară şi aplicarea cu fermitate a legii, „atunci când aceasta este nesocotită şi încălcată”.

Aproximativ 30 de persoane au reclamat intervenţia în forţă a jandarmilor, luni dimineaţă, la Pungeşti, oamenii spunând că au fost ridicaţi şi urcaţi în dube, în timp ce pe drumul judeţean din zonă Jandarmeria a montat garduri, drumul find blocat în totalitate.

În acest timp, compania Chevron a adus utilaje în perimetrul în care ar urma să fie instalată sonda pentru explorarea gazelor de şist.