Iohannis cere Parlamentului să reexamineze o lege privitoare la fondurile europene pentru infrastructura de transport

Preşedintele Klaus Iohannis a retrimis Parlamentului pentru reexaminare legea care aprobă ordonanţa de urgenţă 68/2015, un proiect legislativ privitor la modul în care sunt gestionate fondurile europene în domeniul infrastructurii de transport.
Filip Stan
31 mai 2016, 16:42
Iohannis cere Parlamentului să reexamineze o lege privitoare la fondurile europene pentru infrastructura de transport

În cererea de reexaminare, Iohannis invocă atat neconformitatea cu legislatia europeana, cat si lipsa claritatii modificarilor facute de parlamentari la OUG 68/2015.

„Legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 68/2015 pentru aprobarea unor măsuri de gestionare a instrumentelor structurale din domeniul transporturilor vizează punerea în acord a legislaţiei interne referitoare la gestionarea instrumentelor structurale din domeniul transporturilor cu legislaţia europeană în materie. Intervenţiile legislative adoptate în cuprinsul legii menţionate, în forma transmisă la promulgare, se impun a fi reanalizate atât sub aspectul conformităţii acestora cu prevederile art. 123 din Regulamentul (UE) nr. 1303/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului din 17 decembrie 2013, cât şi din perspectiva clarităţii normelor.

Citeşte şi: Ponta, ironic cu Iohannis: Să ne rugăm să nu ne atace Rusia în weekend sau când Comandantul e în Florida

Cu respectarea legislaţiei europene şi naţionale, Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 68/2015 a creat premisele înfiinţării unui organism intermediar pentru transport în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare (2014-2020), care gestionează funcţiile de selecţie şi evaluare proiecte, monitorizare a implementării, verificare tehnică şi financiară, precum şi verificarea achiziţiilor publice pentru proiecte de transport. Prin modificarea introdusă la punctul 1 al articolului unic din legea transmisă la promulgare (art.1 alin. (1) din O.U.G. nr. 68/2015) apreciem însă că este afectat procesul de desemnare a autorităţilor de management pentru crearea sistemului de management şi control pentru Programul Operaţional Infrastructură Mare (2014-2020), aspect de natură să contravină art. 123 din Regulamentul (UE) nr. 1303/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului din 17 decembrie 2013″, se arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.

Totodată, pentru respectarea art. 123 alin. (7) din Regulamentul (UE) nr. 1303/2013, apreciem că în cuprinsul aceluiaşi punct din legea transmisă la promulgare se impune utilizarea unei terminologii unitare. În acest sens, semnalăm că art. 1 alin. (2) din O.U.G. nr. 68/2015, astfel cum a fost modificat prin legea transmisă la promulgare, utilizează noţiunea acord global de grant de delegare de funcţii, în timp ce art. 123 alin. (7) din Regulamentul (UE) nr. 1303/2013 operează cu noţiunea de acord global de grant.

În ceea ce priveşte punctul 2 al articolului unic din Legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 68/2015 pentru aprobarea unor măsuri de gestionare a instrumentelor structurale din domeniul transporturilor, apreciem că este necesară reanalizarea acestor prevederi sub aspectul clarificării categoriilor de personal ce urmează să beneficieze de aceste dispoziţii.

Faţă de argumentele expuse mai sus şi având în vedere competenţa legislativă exclusivă a Parlamentului, vă solicităm reexaminarea Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 68/2015 pentru aprobarea unor măsuri de gestionare a instrumentelor structurale din domeniul transporturilor.

 

DailyBusiness
Directorul unei renumite rezervații din Africa de Sud, ucis de un elefant
Spynews
Ilona Brezoianu și soțul ei sărbătoresc un an de când au devenit soț și soție. Ce a transmis jurata de la Te cunosc de undeva: "Abia aștept..." | FOTO
Bzi.ro
Cât costă un șezlong pe plaja familiei Simonei Halep din Mamaia. Ce spune legea despre accesul turiștilor cu cearșafuri
Fanatik.ro
Anul școlar 2025 – 2026 ar putea începe cu întârziere. Ce pregătesc profesorii în prima zi de școală
Capital.ro
România e în doliu. Un mare om de afaceri s-a stins. A fost un om cheie, reușind să construiască un imperiu
Playtech.ro
La ce temperatură ar trebui să setezi aparatul de aer condiționat. Facturile la curent vor fi mult mai mici
Adevarul
Prin aprinderea fitilului „Epstein”, Elon Musk a reușit o lovitură de maestru: fracturarea bazei electoratului MAGA
wowbiz.ro
Mihaela Rădulescu face dezvăluiri tulburătoare în premieră, după finalizarea autopsiei lui Felix Baumgartner: „Eram convinsă că nu suferise un infarct”. Detalii șoc din anchetă și despre înmormântare: trupul sportivului a fost înapoiat familiei: „În sfârș
Evz.ro
O mare problemă în Bulgaria. Ce faci dacă pierzi acest obiect
Prosport.ro
Românca i-a zăpăcit pe milioane de fani britanici, iar la final a devenit virală
kanald.ro
Românii bolnavi pot primi peste 5.000 de lei de la stat! Înscrierile au început pe 23 iulie 2025
Cancan.ro
Curat ghinion pentru Piedone! Pe cine căuta DNA, de fapt. Cum a picat la mijloc fostul șef ANPC. Nici anchetatorii nu se așteptau la asta
Capital.ro
Florin Călinescu pune pe jar România. Adevărul pe care liderii țării nu vor să-l audă: O să cadă!
StirileBZI
CFR, îngenuncheat de datorii! Urmează cea mai dură restructurare din ultimii ani
stirilekanald.ro
VIDEO „Era sânge de sus până jos” O femeie de 35 de ani și-a înjunghiat fostul soț din gelozie
Mihaela Rădulescu susține că Felix Baumgartner nu avea afecțiuni cardiace: „Era maniac în ceea ce privește verificarea stării de sănătate”. Ce se întâmplă după autopsie și ce spune despre înmormântare