ISIS a lansat un atac în apropiere de principalul câmp petrolifer din Libia

Un grup de presupuşi militanţi ai Statului Islamic au lansat luni seară un atac asupra unei centrale electrice şi unui centru de tratare a apei, la circa 80 de kilometri de câmpul petrolifer Sarir, în estul Libiei, au anunţat surse din serviciile de securitate, citate de Reuters.

15 mart. 2016, 06:27
ISIS a lansat un atac în apropiere de principalul câmp petrolifer din Libia

Forţele de pază au dejucat tentative de atentat cu maşină-capcană prin uciderea şoferului. A urmat un schimb de focuri de armă cu restul teroriştilor, potrivit unui paznic. Un inginer şi un locuitor din zonă au confirmat atacul.

Un atac asupra câmpului petrolifer Sarir ar fi un motiv mare de îngrijorare, pentru că mai mult de jumătate din producţia actuală de ţiţei a Libiei vine din această regiune.

Deocamdată nimeni nu a revendicat atacul, dar combatanţi ai Statului Islamic au vizat anterior instalaţii petroliere din Libia. De la începutul acestui an, ei şi-au intensificat campania împotriva terminalelor de export din estul ţării.

În condiţiile în care Libia se află într-o stare prelungită de haos, producţia a scăzut la circa 360.000  de barili pe zi, mai puţin de un sfert faţă de nivelul de dinainte de căderea dictatorului Muammar Gaddafi, în 2011.

Militanţii ISIS au profitat de haosul politic şi de vidul de securitate pentru a se implanta în ţară. Anul trecut au preluat controlul asupra Sirte, iar acum sunt deja prezenţi în mai multe oraşe.

Gruparea a provocat pagube majore infrastructurii petroliere, dar nu a reuşit să preia controlul asupra sa, aşa cum s-a întâmplat în Irak. Puterile occidentale încearcă să oprească expansiunea Statului Islamic în Libia.