Îţi mai aminteşti de Cico şi Brifcor? Ce ingrediente conţineau celebrele sucuri de pe vremea lui Ceauşescu

Publicat: Sâmbătă, 21 Octombrie 2017 11:28 // Actualizat: Sâmbătă, 21 Octombrie 2017 11:28 // Sursa: romaniatv.net

În comunism, Ion Stamanichi a fost, vreme de 10 ani, director general la întreprinderea care producea sucurile Cico, Brifcor, Quik Cola, Socată, apa tonică Sintonic şi altele. După 1990, acesta a adus marca Coca Cola în România.

Ion Stamanichi a vorbit despre industria de băuturi răcoritoare de pe vremea lui Ceauşescu, precizând că Cico vine de la Citrice Colo, scrie adevarul.ro.

Citeşte şi Iulian Vlad a murit. A fost ultimul şef al Securităţii lui Ceauşescu

„La Braşov făceam şi concentrate pe bază de suc de mere, de struguri, de cătină. Brifcorul l-a creat Institutul de Chimie Alimentară. Făceam şi noi reţete în funcţie de ce concentrate puteam să aducem prin bartere din străinătate. Ani de zile, Cico s-a făcut cu concentrat venit de la o firmă din Grecia. Era unu grec pe nume Arvanidis, care avea afaceri cu statul român. El, la schimb, dădea concentrate. Quik Cola se făcea cu concentrat din RDG prin schimburi CAER. Dar erau sucuri bune. Brifcor în formula originală bătea multe dintre produsele din Vest pe bază de portocale".

Pentru că nu exista proces de pasteurizare, sucurile aveau un termen de valabilitate foarte scurt. „Termenul de valabilitate era mic pentru că tehnologia nu ne permitea să pasteurizăm produsele. Dacă era mai sănătos... Nu ştiu ce să spun. Zmeurica, de exemplu, un suc pe bază de struguri şi zmeură, după trei ore intra în fermentaţie. Şi cum vindeaţi sucul ăsta care intra în fermentaţie? Vindeam. Era ca o fântână arteziană. Când deschideam sticla, sărea sucul din ea. Şi omul zicea: „Oooo, ce acid are!". Dar ea era în fermentaţie, ca orice must. După 1984, după criza comunistă, s-a trecut la sticla de o jumătate de litru. Nu existau sticle mari pentru că nu exista plastic. Primele peturi s-au produs în România în 1994.

Citeşte şi Băuturile naturale care ard caloriile

Stamanichi s-a întâlni o dată şi cu Nicolae Ceauşescu: „Pe el l-am întâlnit o dată la o acţiune şi mi-aduc aminte că a zis: „Dar n-am putea să facem un suc de mere aşa cum beam eu când eram mic şi storcea mama merele?". Şi a mai zis să fie cât mai naturale sucurile. Şi atunci s-a scos zahărul din reţete şi s-a trecut la zaharină.

Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
brifcor cico comunism Nicolae Ceauşescu perioada comunista sucuri
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.6540
RON
17 Dec
noapte 1 °
zi 2 °
Ultimele joburi adaugate
24 H