Jandarmii montani acţionează în zonele turistice. Ce le recomandă turiştilor

Peste 350 de jandarmi montani acționează zilnic în zona stațiunilor și traseelor turistice. Aceștia vor avea în atenție zonele cunoscute ca prezentând riscuri pentru siguranța turiștilor, fiind pregătiți să intervină în situații de urgență, dar și în cazul constatării unor abateri de la normele legale.
Filip Stan
29 dec. 2015, 08:20
Jandarmii montani acţionează în zonele turistice. Ce le recomandă turiştilor

Jandarmeria Montană atenționează că principalele evenimente nedorite se petrec din cauza lipsei unui echipament adecvat și aventurării turiștilor în zone pe care nu le cunosc sau pe trasee care sunt închise în această perioadă a anului și pot deveni periculoase, informează Agerpres.

Turiștilor care merg pe munte li se recomandă să se informeze cu privire la itinerariu, prognoza meteo, condițiile climatice locale, starea de funcționare a mijloacelor de transport pe cablu, acolo unde acestea există. Trebuie să aibă echipament adecvat anotimpului. Din rucsac nu trebuie să lipsească lanterna, cuțitul, sacul de dormit, trusa de prim ajutor, busola/GPS, mijloace de aprins focul, telefonul mobil.

Înainte de a urca pe munte, turiștii trebuie să informeze jandarmii montani, salvamontiștii sau cabanierul ce traseu au ales și să se înscrie în registrul de trafic.

De asemenea, se recomandă alegerea unui traseu în funcție de pregătirea fizică, tehnică și psihică a celui mai slab din grup, folosirea rutelor marcate și, în caz de vreme rea, deplasarea în grup compact.

Consumul de băuturi alcoolice diminuează capacitatea de efort, avertizează jandarmii montani.

Situațiile de dificultate sau de risc pot fi semnalate la 112, specificând, pe cât posibil, datele de identificare ale persoanei care anunță, ce s-a întâmplat, câte persoane au nevoie de ajutor, unde sunt persoanele aflate în dificultate, când s-a produs accidentul.

În perioada 2012-2015, peste 3.500 de persoane au fost salvate din situații de risc, în urma a peste 2.000 de misiuni ale jandarmilor montani, se precizează în comunicat.

Peste 45.000 de persoane aflate în stațiunile montane au primit sprijin din partea jandarmilor montani, acestea fiind informate și îndrumate cu privire la obiectivele turistice, pericolele la care se pot expune, starea pârtiilor de schi, gradul de dificultate a traseelor, a zonelor predispuse producerii avalanșelor, echiparea necesară pentru parcurgerea unor trasee etc.

În prezent, aproximativ 650 de jandarmi își desfășoară activitatea în cadrul structurilor montane, iar la nivelul Jandarmeriei Române funcționează 73 de posturi montane și 13 posturi balneare, aflate în zonele muntoase de pe raza a 21 de județe.

Principalele misiuni ale jandarmilor montani se referă la menținerea ordinii publice în stațiunile și pe traseele montane, precum și desfășurarea de misiuni în colaborare cu alte instituții (Salvamont, Garda de Mediu, Poliția, direcțiile silvice, administrațiile locale, administrațiile ariilor protejate etc).

Citeşte şi

Spynews
MAE, alertă de călătorie! Un român a murit și alți doi au avut nevoie de îngrijirile medicilor
Bzi.ro
Lupta dintre Zanni și Iancu Sterp se mută în ring? Ar trebui să se bată într-o gală RXF
Fanatik.ro
Legea care îi vizează direct pe românii care locuiesc la curte. Vecinii te pot obliga să faci asta
Capital.ro
Complet ILEGAL în propria locuință. Legea nu dă voie dacă ești proprietar sau chiriaș la BLOC
Playtech.ro
Simona Halep, în cea mai SCURTĂ fustiță! A desfăcut picioarele și s-a văzut chiar TOT
DailyBusiness
Vești bune pentru pensionari! Începe distribuirea biletelor de tratament
Adevarul
Bătaie ca în filme între fanii Angliei și Serbiei la Gelsenkirchen înaintea meciului celor două echipe de la Euro 2024. Meci cu grad ridicat de risc VIDEO
Spynews
Armin Nicoară, mesaj emoționant de ziua de naștere a mamei sale. Artistul se mândrește cu femeia care i-a dat viață: „Ești cea mai minunată” / FOTO
Spynews
Băuturile pe care este bine să le consumi pe caniculă. Te hidratează în zilele de vară
Evz.ro
Se împlinesc 80 de ani de la operațiunea „Neptun”. BNR scoate o monedă specială
Impact.ro
Antonia, apariție INCENDIARĂ la plajă! Costumul de baie MINUSCUL a lăsat tot la vedere ...
Prosport.ro
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini incendiare în costum de baie
wowbiz.ro
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini în exclusivitate
Cancan.ro
S-a 'combinat' în Nuba! N-a uitat mișcările senzuale de la 'Surprize, surprize' și a lovit în club
Playsport.ro
INCREDIBIL! Vedeta din România a fost îngrozită de ceea ce a trăit în America! "Urăsc țara asta". A filmat un atac armat și a postat imaginile
kanald.ro
Doliu în lumea muzicii! A murit Marius Baiazid, după o luptă cu o boală nemiloasă
Capital.ro
Românii vor fi verificați. S-a dat ORDIN de control. NIMENI nu mai are voie să încalce legea
StirileBZI
Săptămâna de lucru de 4 zile! Ce spun specialiștii despre weekend-ul de trei zile
Prosport.ro
FOTO. Mariana Bitang, transformare fizică uluitoare: cu greu a mai putut fi recunoscută! Cum arată doamna gimnasticii românești la 62 de ani
stirilekanald.ro
"Era sânge, era casa groazei!" - Ultimele clipe din viața Rădiței, surprinse de camerele de supraveghere
substantial.ro
Slovenia a remizat cu Danemarca în primul meci din Grupa C la EURO 2024
MediaFlux
DOCUMENTE pentru RECALCULARE! Simona Bucura Oprescu a ANUNȚAT
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?