JOE BIDEN l-a invocat pe CUZA în discursul său despre pericolul corupţiei

Vicepreşedintele Joe Biden a ţinut un discurs, la Palatul Cotroceni, în faţa liderilor politici din România, alocuţiune în care s-a referit la riscurile pe care le comportă corupţia pentru democraţie şi la necesitatea consolidării statului de drept. Biden a invocat anecdota cu negustorul prins cu ocaua mică de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza, ca model de reacţie adecvată la pericolul corupţiei şi al practicilor incorecte în economie.

RomaniaTV.net
21 mai 2014, 12:50
JOE BIDEN l-a invocat pe CUZA în discursul său despre pericolul corupţiei

Referindu-se la Alexandru Ioan Cuza ca la „fondatorul României moderne”, Joe Biden a relatat povestirea cu modul în care a fost pedepsit negustorul necinstit de către domnitor.

„Recent am auzit o poveste veche, în care Cuza, fondatorul României moderne, se spune că s-a deghizat ca ţăran şi s-a dus la piaţă şi a pretins că cumpără lapte de la un negustor care păcălea clienţii folosind două măsuri diferite, una mare, pe care o arăta clienţilor, una mică, cu care de fapt măsura laptele pe care îl cumpărau. Cuza a spus cine este, l-a confruntat pe negustorul necinstit şi l-a obligat să mergă prin piaţă cu cele două măsuri ca să vadă fiecare măsura adevărată şi falsificată. Nimeni nu mai cumpăra de la el„, a spus Biden.

„Este o parabolă, însă spune mult de fapt cum se gândesc investitorii de astăzi despre piaţă. Ei vor să facă business acolo unde sunt trataţi echitabil şi ştiu să deosebească măsura adevărată de măsura falsă. Desigur, niciun conducător, fie Cuza, fie din timpul nostru, nu poate să facă acest lucru singur„, a adăugat vicepreşedintele Statelor Unite.

Discursul îndreptat împotriva corupţiei al lui Biden nu a vizat doar prejudiciile pe care un stat corupt le aduce economiei, vicepreşedintele afirmând că o corupţie endemică ameninţă chiar existenţa fizică a unei naţiuni. „În Ucraina, am văzut că 15 ani de corupţie au subminat instituţiile din sistemul militar şi a slăbit capacitatea lor de a se autoapăra”, a avertizat Joe Biden.

În ce priveşte România, oficialul american a apreciat eforturile depuse de-a lungul anilor de autorităţi şi a elogiat în mod deosebit instituţiile direct implicate în combaterea corupţiei. „Mulţi dintre dumneavoastră care sunteţi în Guvern sau în afara Guvernului v-aţi luptat ca să eliminaţi corupţia şi vă aplaud pentru acest efort. Cu ajutorul dumneavoastră România a avut realizări semnificative în lupta împotriva corupţiei, DNA şi-a stabilit independenţa şi a trimis 1.000 de cazuri în faţa justiţiei anul trecut, ANI a trimis peste 6.000 de cazuri de incompatibilitate„, a spus Biden, în discursul susţinut în Sala Unirii de la Palatul Cotroceni.

„Vă îndemn ferm să faceţi paşi înainte şi să rezistaţi instinctului de a da înapoi. Cereţi în continuare instituţiilor dumneavoastră judiciare să fie libere de influenţa politică, să insistaţi că nimeni, absolut nimeni, nu este deasupra legii”, a spus Biden.

Acesta a spus că este nevoie ca magistraţii să-şi poată face meseria fără presiuni din sistemul politic, acelaşi lucru fiind necesar şi în mass-media. „Este nevoie de o presă independentă, care să fie protejată de presiuni din afară„, a apreciat americanul.

„Se spune că democraţia nu este o destinaţie, ci este drumul pe care mergem. Câtă vreme veţi merge pe acest drum, nu veţi fi singuri. Veţi avea alături Statele Unite şi alte naţiuni libere”, a încheiat Joe Biden.