Judecătorii, nelămuriţi de unele acuzaţii aduse Alinei Bica. DNA este solicitată să vină cu explicaţii

Instanţa supremă cere procurorilor DNA lămuriri cu privire la unele acuzaţii aduse fostei şefe a DIICOT în dosarul "Bica 2", după ce vineri judecătorii au admis excepţii ridicate de avocaţii Alinei Bica.

03 apr. 2015, 16:20
Judecătorii, nelămuriţi de unele acuzaţii aduse Alinei Bica. DNA este solicitată să vină cu explicaţii

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) au admis în parte excepţiile formulate de avocaţii Alinei Bica şi au constatat neregularitatea actului de sesizare, respectiv a rechizitoriului din dosarul „Bica 2”, cu privire la infracţiunea de luare de mită, acuzaţie legată de dosarul lui Ovidiu Tender, din 2006, de la Tribunalul Bucureşti.

Citeşte şi Denunţ BOMBĂ împotriva Alinei Bica. Ce implicare ar fi avut fosta şefă DIICOT în vânzarea RAFO Oneşti

Potrivit agenţiei Mediafax, procurorul DNA care a instrumentat dosarul „Bica 2” trebuie să precizeze, în răspunsul solicitat de instanţă, dacă a disjuns cauza pentru această infracţiune, atât în forma autoratului, cât şi a complicităţii, precum şi dacă a disjuns cauza doar pentru folosul necuvenit constând în cedarea acţiunilor pe care Ovidiu Tender le deţinea la SC UPRUC SA Făgăraş, judeţul Braşov.

Citeşte şi Alina Bica, mutată la penitenciarul Târgşor

De asemenea, instanţa a solicitat ca procurorul să descrie fapta, „sens în care trebuie realizat un corespondent între situaţia de fapt şi norma de incriminare, cu menţionarea variantei alternative a laturii obiective ce se reţine în sarcina inculpatei, a folosului necuvenit la care se referă acţiunea ce constituie elementul material, a datei de comitere a presupusei infracţiuni, precum şi a probelor pe care se întemeiază acuzaţia (doar în situaţia în care nu s-a disjuns cauza cu privire la infracţiunea de luare de mită)„.

Prin aceeaşi decizie, instanţa a respins ca neîntemeiate cererile şi excepţiile formulate de Adriean Videanu, judecat în acest dosar pentru pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, faptă care ar fi fost comisă în calitate de acţionar la o societate comercială.

Judecătorii au constatat legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală în acest dosar şi au dispus transmiterea la DNA a încheierii motivate, pentru ca, în termen de cinci zile de la comunicare, procurorul să remedieze neregularităţile actului de sesizare şi să comunice dacă menţine trimiterea în judecată a Alinei Bica pentru două infracţiuni de luare de mită, urmând să coreleze aceste dispoziţii cu cele privind infracţiunile de complicitate la luare de mită, cu care a fost sesizată instanţa în privinţa inculpatului Ionuţ Mihăilescu.

Citeşte şi Dosarul „Bica 2”. Dorin şi Alin Cocoş şi-au RECUNOSCUT faptele. Videanu vrea ridicarea controlului judiciar

Decizia poate fi contestată tot la instanţa supremă.

În acest dosar, Alina Bica, Dorin Cocoş, Alin Cocoş, Ionuţ Mihăilescu şi fostului ministru al Economiei Adriean Videanu au fost trimişi în judecată în 25 februarie.

Fosta şefă a DIICOT, omul de afaceri Dorin Cocoş şi Ionuţ Mihăileanu sunt arestaţi preventiv, Alin Cocoş este în arest la domiciliu, iar Adriean Videanu este judecat sub control judiciar.