Klaus Iohannis, la baza Mihail Kogălniceanu: Guvernul mi-a promis că va demara în timp util achiziţiile pentru Apărare

Preşedintele Klaus Iohannis a ajuns, joi, la Baza Militară Mihail Kogălniceanu din judeţul Constanţa, unde s-a întâlnit cu preşedintele Comitetului Militar al NATO, Petr Pavel, şi a vizitat Centrul Administrativ. El a fost primit cu onoruri militare.

13 iul. 2017, 08:19
Klaus Iohannis, la baza Mihail Kogălniceanu: Guvernul mi-a promis că va demara în timp util achiziţiile pentru Apărare

UPDATE Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că a avut discuții cu Executivul despre programele de achiziții pentru Armată, arătând că a primit promisiuni că vor fi demarate în timp util.

„Este o chestiune pe care am discutat-o și cu Guvernul care a fost înainte, și cu acest Guvern. Toți mi-au promis că vor face tot ce este necesar pentru a demara în timp util achizițiile. Aștept să se întâmple. Am discutat foarte multe lucruri legate de regiunea Marii Negre si flancul estic si am vrut sa stiu cum vad militarii acest complex. Domnul general Petr Pavel apreciaza ca alocam 2% pt Aparere, a afirmat preşedintele Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis s-a declarat impresionat, joi, de Baza aeriană „Mihail Kogălniceanu”, subliniind că românii trebuie să fie mândri de aceasta.

„Sunt foarte mulțumit că am putut să vin astăzi la Baza Kogălniceanu și să stau chiar un pic mai mult cu oameni de aici. Sunt foarte impresionat. Am avut ocazia să mă întâlnesc cu profesioniștii români, dar m-am întâlnit și cu profesioniștii americani, profesioniștii britanici, piloți, personal militar, personal civil, și am rămas foarte, foarte plăcut impresionat că toți au un nivel foarte, foarte bun de pregătire, sunt adevărați profesioniști și cred că este un lucru foarte important pentru români să avem oamenii aceștia aici, care aduc o contribuție însemnată pentru securitatea noastră”, a afirmat Iohannis.

El a adăugat că i s-a confirmat totodată foarte buna colaborare a militarilor români cu cei americani și britanici.

„I-am întrebat cum colaborează românii cu americanii, cu britanicii și invariabil răspunsul a fost același: colaborăm foarte, foarte bine, suntem foarte bine primiți de colegii români, suntem foarte bine integrați, lucru care m-a bucurat foarte mult și m-a făcut să mă simt mândru de oamenii noștri care au reușit să dea partenerilor, aliaților noștri sentimentul că vin într-o echipă de profesioniști și se integrează foarte bine”, a spus președintele.

Klaus Iohannis a precizat că a văzut la Kogălniceanu foarte multe dotări, între care aeronave în zbor și o unitate Patriot. 

„Ca și mesaj general, pot să spun că putem să fim bucuroși și mândri că avem această bază de la Kogălniceanu”, a subliniat șeful statului.

Președintele Iohannis s-a întâlnit la baza aeriană Mihail Kogălniceanu cu președintele Comitetului Militar al NATO, generalul Petr Pavel. 

„Am discutat foarte multe lucruri, majoritatea legate de regiunea Mării Negre, de Flancul Estic și am vrut să știu de la domnul general Pavel cum văd militarii întregul complex. Am discutat pe larg aceste chestiuni și am discutat și despre bani, mai exact domnul general a ținut să-mi spună că apreciază foarte mult această poziție a României de a aloca un buget de 2% pentru Apărare”, a spus șeful statului.

El s-a întâlnit cu piloții români și englezi care asigură misiunea de Poliție Aeriană Întărită și a participat la un exercițiu de zbor cu aeronave MIG 21 Lancer, F-16 și Eurofighter Typhoon.

Citeşte şi: Klaus Iohannis despre achiziţionarea sistemului Patriot: Am lansat o solicitare principială către partea americană

Klaus Iohannis a ajuns la Mihail Kogălniceanu, în jurul orei 11.00, cu o maşină.

Ulterior, a fost intonat imnul de stat, iar Klaus Iohannis a salutat garda de onoare.

Preşedintele poartă o ţinută casual – pantaloni şi cămaşă albe, sacou negru, pantofi maro şi ochelari de soare..

Şeful statului se va întâlni cu generalul Petr Pavel, preşedintele Comitetului Militar al NATO, după care va participa la un tur de prezentare a Centrului Administrativ Mihail Kogălniceanu.

Ulterior, Klaus Iohannis se va întâlni cu piloţii români şi englezi care asigură misiunea de Poliţie Aeriană Întărită, apoi va lua parte la un exerciţiu de zbor cu aeronave MIG 21 Lancer, F-16, Eurofighter Typhoon.