Klaus Iohannis avertizează: Dacă se menţine soluţia neconstituţională de numire a şefului DGPI, voi sesiza Curtea Constituţională

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că este o eroare decizia Senatului care exclude avizul CSAT la numirea şefului DGPI, precizând că, dacă se menţine această soluţie neconstituţională, va sesiza Curtea Constituţională. Preşedintele a susţinut că PSD încearcă să elimine instituţia preşedintelui, respectiv CSAT din anumite proceduri.

18 mai 2017, 12:10
Klaus Iohannis avertizează: Dacă se menţine soluţia neconstituţională de numire a şefului DGPI, voi sesiza Curtea Constituţională

Aşa ceva nu se poate. Asta este o eroare, o greşeală, cum doriţi. Atât timp cât instituţia este una militarizată, nu poate să funcţioneze fără aviz CSAT. Punct! Iar indiferent ce doreşte Senatul sau Camera Deputaţilor, aşa funcţionează instituţiile în România conform Constituţiei. Dacă se menţine această soluţie, care e una neconstituţională după părerea mea, evident că speţa va ajunge la CCR. În ultimă instanţă, voi ataca eu la CCR, dar deocamdată aşteptăm să îşi revină Parlamentul şi să intre în normalitate”, a declarat Klaus Iohannis.

Citeşte şi: Traian Băsescu, pe Facebook despre Legea DGPI: Dragnea vrea un serviciu la propria-i butonieră

Întrebat care crede că este raţiunea din spatele acestei propuneri, preşedintele a afirmat: ”Eu văd aici o raţiune politică din partea PSD. Este destul de evident, după speţa cu ANCOM, acum speţa cu acest serviciu al Ministerului de Interne, se încearcă din partea PSD să se elimine instituţia preşedintelui, respectiv CSAT din anumite proceduri. Este o eroare”, relatează News.ro.

În ceea ce priveşte proiectul din care preşedintele este eliminat din procedura numirii procurorilor şefi, Klaus Iohannis a spus: ”Deocamdată, am observat că s-a oprit parcursul şi poate îşi revin iniţiatorii şi în această speţă”.

Senatul a adoptat luni cu majoritate de voturi, în calitate de cameră decizională, Ordonanţa de Urgenţă 76/2016 prin care guvernul Cioloş a înfiinţat Direcţia Generală de Protecţie Internă (DGPI), eliminând din textul actului normativ obligativitatea ca directorul general al instituţiei de a fi militar precum şi pe aceea ca el să fie numit în funcţie cu avizul CSAT.