Klaus Iohannis: „Solicit demisia premierului”/ Victor Ponta: „Doar Parlamentul poate să mă demită”

Preşedintele Klaus Iohannis a cerut vineri demisia premierului Victor Ponta după ce împotriva acestuia DNA a pornit urmărirea penală pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor în dosarul Turceni - Rovinari.

05 iun. 2015, 10:08
Klaus Iohannis: „Solicit demisia premierului”/ Victor Ponta: „Doar Parlamentul poate să mă demită”

Klaus Iohannis a declarat la conferinţa de presă susţinută vineri că solicită demisia prim-ministrului.

Citeşte şi: Victor Ponta prezintă documente pe Facebook după audieri: Situaţia este clară din punctul meu de vedere

„După părerea mea este o situaţie imposibilă pentru România pentru ca premierul să fie învinuit pentru fapte penale.

Pe de altă parte, cel mai rău lucru pentru România este o criză politică. Având în vedere toate acestea, solicit demisia premierului Victor Ponta. Aceste consideraţiuni şi solicitarea de demisie le-am comunicat premierului într-o discuţie pe care am avut-o acum câteva minute”, a declarat Klaus Iohannis.

În replică, Victor Ponta a avut un mesaj pe Facebook în care anunţă că nu-şi va da demisia: „Am avut cu Presedintele Iohannis o discutie institutionala extrem de corecta si civilizata! Respect pozitia sa publica dar am fost numit in functie de Parlamentul Romaniei si doar Parlamentul poate sa ma demita! Cred ca respectarea principiilor constitutionale este esentiala pt societatea noastra si in niciun caz nu pot accepta ca un procuror DNA este deasupra Parlamentului, Guvernului si a cetatenilor acestei tari! Asta ar insemna dictatura si cred ca la peste 25 ani dupa 1989 ar fi o mare eroare pt noi toti!” 

Victor Ponta, după întâlnirea cu Klaus Iohannis: Doar Parlamentul poate să mă demită

Victor Ponta este urmărit penal de DNA pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor în dosarul Turceni – Rovinari, fapte pe care le-ar fi săvârşit în perioada în care era avocat. Premierul a fost chemat vineri dimineaţă la sediul DNA pentru a i se aduce la cunoştinţă acuzaţiile. La ieşirea de la DNA, Victor Ponta a declarat că a fost chemat pentru a fi informat că are calitatea de suspect în dosarul senatorului PSD Dan Şova.

În comunicatul DNA se arată că procurorul șef al DNA inițiază procedura de sesizare a Camerei Deputaților, pentru formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale față Ponta Victor-Viorel, deputat, care în perioada în care se presupune că a săvârșit infracțiunile de conflict de interese a îndeplinit funcția de prim-ministru.

Citeşte şi: Premierul Victor Ponta, URMĂRIT PENAL de DNA: „Am calitatea de suspect în dosarul lui Dan Şova

Chemarea premierului Victor Ponta la DNA are loc exact în ziua în care PNL depune moţiunea de cenzură în Parlament. Cu doar o oră înainte, Victor Ponta publica un mesaj pe Facebook, în care vorbea despre lupta politică dusă în Parlament, nu la DNA.