LASATA SECULUI 2017: De ce nu e bine să împrumuţi nimic înainte de POSTUL PAŞTELUI. Atenţie, să nu lipsească sarea din mâncare!

Lăsatul secului de carne pentru Postul Paștelui 2017 mai poartă numele de Duminica Înfricoșatei Judecăți, potrivit calendarului ortodox 2017.

23 feb. 2017, 10:28
LASATA SECULUI 2017: De ce nu e bine să împrumuţi nimic înainte de POSTUL PAŞTELUI. Atenţie, să nu lipsească sarea din mâncare!

Lasata Secului de Paste se desfasoara in doua trepte. Lasata secului de carne are loc in penultima duminica dinaintea inceperii postului. Anul acesta, ultima zi in care se mananca preparate din carne inainte de post este 19 februarie. Duminica viitoare, 26 februarie, are loc Lasata Secului de branza, lapte, oua si peste. 

Duminica de 19 februarie este trecuta in calendar ca Duminica Infricosatoarei Judecati. Este o zi importanta pentru crestinii ortodocsi deoarece sunt pomeniti mai multi sfinti. In Biserica preotii amintesc de Sfintii Apostoli Arhip, Filimon si Apfia, dar si de sfintii mucenici Maxim, Teodot, Isihie si Asclepiodota. Tot in aceasta zi are loc pomenirea parintelui Ravula. 

Ce sa nu faci la Lasata Secului de Carne 

1. Nu e bine sa imprumuti obiecte sau bani in aceasta zi. Se spune ca daca faci asta vei avea parte numai de pagube, iar sarbatorile nu vor fi unele fericite. 

2. Nu e bine sa consumi mancarea nesarata. Batranii spun ca daca te zgarcesti la sare si ceilalti se vor zgarci cand le vei cere ajutorul. 

3. Nu e bine sa depui eforturi fizice mari ori sa speli haine in aceasta zi. Daca faci asta risti sa atragi necazuri nu doar asupra ta ci si asupra celor dragi tie.

Când merg finii cu plocon la nași

În duminica de Lăsatul Secului dinaintea Postului Paștelui 2017, care anul acesta pică pe data de 26 februarie, românii creştin-ortodocşi obişnuiesc să-şi viziteze naşii de cununie.

Nu scrie în cărţile sfinte că trebuie să le duci cadouri naşilor în ziua de Lăsata Secului, însă obiceiul a rămas împământenit de veacuri, în tradiţia populară. Duminica dinaintea Postului e serbată mai mult de finii şi de naşii care sunt şi prieteni apropiaţi.

Când începe Postul Paștelui 2017

Anul acesta, Paștele se sărbătorește pe 16 aprilie, însă Postul Paștelui începe încă de sfârșitul acestei luni. Postul Paştelui începe în 2017 pe data de 27 februarie, iar Paștele va fi sărbătorit pe 16 aprilie, potrivit calendarului ortodox, în aceeași zi fiind celebrat și Paștele catolic.

În Postul Paștelui, conform rânduielilor bisericești, nu se fac nunți, iar pe 26 februarie are loc Lăsatul secului. Postul Paștelui durează patruzeci de zile, la care se adaugă săptămâna Patimilor. Postul Paştelui este cel mai lung şi mai aspru dintre toate cele patru posturi importante, fiind numit și Postul Mare.

Cei care țin Postul Paștelui trebuie să dea dovadă de o grijă spirituală sporită, prin renunţarea la alimentele de provenienţă animalice. Mai mult, aceştia trebuie să se înalte sufleteşte prin rugăciune alături de fapte bune.