Legea defăimării primeşte miercuri votul final al Camerei. PNL a vrut să scoată legea de pe agendă

Cererea PNL privind scoaterea de pe ordinea de zi a Legii Defăimării a fost respinsă, miercuri, cu 66 de voturi „pentru", 98 „împotriva", iniţiativa lui Liviu Dragnea urmând să meargă la vot final, în forma adoptată de Comisia Juridică.
Iulian Tudor
17 feb. 2016, 09:20
Legea defăimării primeşte miercuri votul final al Camerei. PNL a vrut să scoată legea de pe agendă

Plenul Camerei Deputaților a adoptat, miercuri, pe articole, proiectul de lege privind promovarea demnității umane și toleranței.

Anterior, deputaţii s-au opus cererii de scoatere de pe ordinea de zi a Legii Defăimării şi nici nu au adus alte amendamente proiectului de lege, în timpul dezbaterii iniţiativei în Plenul Camerei Deputaţilor.

Citeşte şi: Liviu Dragnea, reacţie la declaraţiile lui Hans Klemm: Voi scoate din lege definiţia defăimării sociale

Liberalii au cerut scoaterea de pe ordinea de zi a plenului a Legii Defăimării, iniţiată de liderul PSD Liviu Dragnea pentru că nu a fost respectat termenul de cinci zile de la depunerea raportului şi până la înscrierea legii pe ordinea de zi a plenului, aşa cum prevede Regulamentul, a declarat, miercuri, deputatul PNL Eugen Nicolăescu, pentru Mediafax.

Dezbaterea Legii Defăimării a fost marcată doar de luarea de cuvânt a deputatului PNL Gabriel Andronache, care a susţinut că proiectul de lege trebuie respins pentru că este neconstituţional.

Deputatul PNL Gabriel Andronache a susținut, în plen, că acest proiect trebuie respins pentru că este neconstituțional.

„Legea privind promovarea demnității umane și toleranței față de diferențele de grup sau legea privind asigurarea toleranței față de diferențele de grup sau legea defăimării, așa cum am numit-o noi, PNL, trebuie respinsă pentru că este neconstituțională. Inițiatorul a propus o reglementare care conținea norme ce instituiau cenzura atât în spațiul public, cât și în spațiul privat, încălcând cel puțin patru drepturi fundamentale prevăzute de Constituția României — dreptul la viață privată, dreptul la liberă exprimare, libertatea conștiinței și dreptul la informare. (…) Pe lângă această prevedere era instituită o poliție a cuvântului care putea controla și amenda orice cetățean din România pentru o simplă afirmație, în contextul legal propus până și Ilie Moromete ar fi fost sancționat„, a declarat Gabriel Andronache, în plenul Camerei Deputaților.

„Iniţiatorul a propus o lege ce instituia cenzura atât în spaţiul public, cât şi în cel privat”, a susţinut Gabriel Andronache.

„Inițiatorul legii pare că a încurcat borcanele introducând norme de natură constituțională în conținutul unei legi ordinare. Ceea ce este nelegal, pentru că Legea 24/2000 privind tehnica legislativă interzice o astfel de modalitate de reglementare. Inițiativa legislativă conține norme care sunt de categoria dispozițiilor de aplicare a legii, de tipul norme sau instrucțiuni sau prevederi care ar fi trebuit să se regăsească în Legea Educației Naționale — aspecte de nelegalitate care trebuie sancționate ca atare. Pentru aceste motive vă solicităm să votați alături de noi împotriva acestei legi”, a explicat Andronache.

Legea defăimării, iniţiată de Liviu Dragnea, ar urma să intre miercuri la votul final al plenului Camerei Deputaţilor. Legea a fost modificată luni, fiind eliminate definiţia defăimării şi sancţiunile prevăzute pentru aceasta, după ce actul normativ a fost criticat. Camera Deputaţilor este for decizional.

DailyBusiness
Cum să ții praful departe vara. Metoda care va menține casa curată și aerisită
Spynews
Cristina Scarlevschi, în lacrimi, la mormântul fiului. Imaginile dureroase făcute publice de ispita de la Insula iubirii: „Gândul la Alex vine cu...” | GALERIE FOTO
Bzi.ro
Medicul care a încercat să-l salveze pe Felix Baumgartner rupe tăcerea. „S-a prăbușit ca o rachetă”
Fanatik.ro
Afacerea inedită cu care un român are un succes nebun în Italia. Primește comenzi în continuu, iar clienții sunt foarte mulțumiți
Capital.ro
Bancomatele, închise la nivel național. Tranzacțiile în numerar, interzise definitiv: Un pas în spate
Playtech.ro
Planta banală cu care fermierii din România au dat lovitura în 2025. Randamentul la hectar a crescut cu peste 40%: „Cel mai bun an din istorie”
Adevarul
„Se servește într-o pâine ridicolă”. Reacția unui turist britanic în România, după ce a mâncat ciorbă de fasole în pâine
wowbiz.ro
Imagini exclusive cu Jennifer Lopez în România: Diva a avut parte de un incident la intrarea în hotel! Cum a fost surprinsă artista
Evz.ro
Zi infernală în România. Temperaturi de coșmar
Prosport.ro
Cristina Roventa, la plajă! Imagini exclusive cu soția lui Alexandru Maxim la piscină
kanald.ro
Încă un adolescent găsit mort în apele Mureșului! Este al doilea copil înecat în mai puțin de 24 de ore
Cancan.ro
Gestul fiului lui Nicușor Dan i-a uimit pe austrieci. Ce le-a spus jurnaliștilor
Capital.ro
Doliu în lumea muzicii. Boala a răpus-o pe iubita artistă. A lăsat în urmă o moștenire plină de curaj și pasiune
StirileBZI
TVA mai mare de la 1 august! Anunțul făcut de Nicușor Dan după summitul de la Salzburg
stirilekanald.ro
VIDEO Imagini fabuloase cu Jennifer Lopez la București: Cântăreața, blocată în ușile rotative la hotel
Românii peste 45 de ani care nu lucrează vor primi un ajutor de la stat pentru a ieși la pensie