Klaus Iohannis: Premierul şi-a înaintat demisia şi am acceptat-o. Mihai Fifor, premier interimar. Consultări la Cotroceni

Preşedintele Klaus Iohannis a acceptat demisia premierului Mihai Tudose şi l-a desemnat premier interimar pe Mihai Fifor, ministrul Apărării. Preşedintele a chemat partidele la consultări miercuri, la Cotroceni, pentru desemnarea unui nou prim ministru.

RomaniaTV.net
16 ian. 2018, 08:47
Klaus Iohannis: Premierul şi-a înaintat demisia şi am acceptat-o. Mihai Fifor, premier interimar. Consultări la Cotroceni

RomaniaTV.net vă prezintă integral declaraţia preşedintelui Klaus Iohannis, aşa cum a fost consemnată de Administraţia Prezidenţială:

„Bună ziua!

Premierul Tudose mi-a înaintat demisia și am acceptat-o. Această situație în care s-a ajuns mă nemulțumește profund și este o situație care mă îngrijorează.

Iată că, la un an de alegeri, în primul an de după alegeri, avem deja două guverne PSD eșuate. Acum, evident că este nevoie de un guvern, pentru a scurta cât se poate de mult situația de incertitudine.

Eu vreau să avem o procedură rapidă, care va duce la stabilirea unui nou guvern, fiindcă această nesiguranță politică nu trebuie să degenereze în instabilitate politică și, mult mai important, vreau să previn posibile urmări economice negative ale acestei crize generate iarăși în interiorul PSD.

După demisia Premierului Tudose, l-am desemnat pe ministrul Fifor ca interimar la conducerea guvernului, iar pentru a avea o procedură cât se poate de rapidă, și cât ține de mine, am decis să convoc consultări cu partidele parlamentare pentru mâine. Voi trimite chiar acum invitațiile de participare la consultări.

Vă mulțumesc!”

Citeşte şi: Klaus Iohannis invită partidele la consultări la Cotroceni pentru desemnarea unui nou premier după demisia lui Mihai Tudose

Klaus Iohannis, declaraţii:

Premierul şi-a înaintat demisia şi am acceptat-o.

Această situaţie mă nemulţumeşte.

Avem deja două guverne eşuate în primul an după alegeri.

Acum, evident, este nevoie de un guvern pentru a scurta cât mai mult posibil situaţia de incertitudine.

Eu vreau să o procedură rapidă, care va duce la stabilirea unui nou guvern.

Am desemnat pe ministrul Fifor ca interimar la conducerea guvernului. 

Voi începe consultările cu partidele cât mai repede, de mâine. Am trimis invitaţiile la consultări.

 

Liderii PSD se reunesc, marţi, la ora 11.00, în şedinţa CExN, pentru a decide cine va fi propunerea pentru funcţia de premier, după demisia lui Mihai Tudose.

Liviu Dragnea a precizat, luni seara, după demisia anunţată de premierul Mihai Tudose, ca urmare a retragerii sprijinului politic, că a avut „mână proastă” la premieri şi nu va mai face o nouă propunere.

Premierul demisionar Mihai Tudose vrea să îi înmâneze personal demisia sa preşedintelui Klaus Iohannis, au declarat pentru AGERPRES surse guvernamentale.

Prim-ministrul demisionar Mihai Tudose a ajuns, marţi dimineaţa, la Palatul Victoria.

Guvernul a informat luni seara că adresa oficială privind demisia premierului Mihai Tudose va ajunge marţi la Administraţia Prezidenţială.

„Premierul Mihai Tudose şi-a înaintat în această seară demisia din funcţie, urmând ca, potrivit Legii de organizare şi funcţionare a Guvernului, să fie transmisă Administraţiei Prezidenţiale, în cursul zilei de mâine, o adresă oficială în acest sens”, se arăta în comunicatul Executivului.

Potrivit sursei citate, ulterior, preşedintele Klaus Iohannis va emite decretul de vacantare a postului.

„Conform procedurilor, preşedintele României, Klaus Iohannis, va lua act de demisia din funcţie a prim-ministrului Mihai Tudose şi va emite decretul de vacantare a postului, precum şi decretul de numire a unui alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar pentru a îndeplini atribuţiile prim-ministrului până la formarea noului Guvern. Ambele decrete prezidenţiale vor intra în vigoare odată cu publicarea lor în Monitorul Oficial”, preciza comunicatul Executivului.