Liviu Pleşoianu, membru al Comisiei de anchetă: Opriş a fost ţâfnos şi arogant. Voi propune limitarea mandantului şefilor Serviciilor

Deputatul PSD Liviu Pleşoianu, membru al Comisiei de anchetă privind alegerile din 2009, afirmă că şeful STS, Marcel Opriş, a dat dovadă de "ţâfnă şi aroganţă" la audierile de luni, motiv pentru care va depune o iniţiativă legislativă pentru limitarea numărului de ani în care pot sta în funcţie şefii Serviciilor secrete, pentru a apăra societatea de "învârtoşarea şi îmbăţoşarea paroxistică a propriului ego" ai acestor conducători de instituţii.

31 mai 2017, 07:12
Liviu Pleşoianu, membru al Comisiei de anchetă: Opriş a fost ţâfnos şi arogant. Voi propune limitarea mandantului şefilor Serviciilor

„Voi propune în mod categoric o modificare legislativă în sensul limitării numărului de ani cât poate ocupa cineva funcţii de conducere în servicii. Dincolo de ce s-a vorbit efectiv azi (marţi – n.r.) la Comisie (voi reveni cu detalii), ţâfna şi aroganţa supremă a Directorului STS Marcel Opriş sunt argumentul suprem pentru a introduce, prin lege, o limitare”, scrie, pe Facebook, deputatul PSD.

El afirmă că societatea trebuie protejază de „învârtoşarea şi îmbăţoşarea paroxistică a propriului ego în cazul celor care ocupă poziţii esenţiale în stat”.

Citeşte şi: Marcel Opriş despre alegerile din 2009: Nu a existat niciun cuvânt care să impute ceva activităţii STS

Liviu Pleşoianu a fost, cel mai probabil, deranjat de răspunsurile pe care Marcel Opriş le-a oferit unor întrebări puse marţi de deputat, cu privire la activitatea STS în noaptea alegerilor din 2009. Pleşoianu a susţinut că dă citire unui articol de presă care „circulă” în spaţiul public privind prezenţa unor angajaţi ai Serviciului de Telecomunicaţii Speciale într-un sediu al Transelectrica în noaptea de dinaintea alegerilor prezidenţiale, care ar fi avut ca scop fraudarea scrutinului. Pleşoianu nu a precizat sursa acestui articol, solicitându-i însă un comentariu lui Opriş.

Şeful STS nu a dorit să comenteze articolul, afirmând că sunt acuzaţii „neserioase”, şi a dat asigurări că niciun angajat STS nu se afla într-un sediu Transelectrica, fiind toţi ocupaţi cu gestionarea tehnicii pusă la dispoziţie instituţiilor statului pentru organizarea alegerilor. La insistenţele lui Pleşoianu, Opriş a explicat că, în baza unui protocol, STS deţine tehnică în unele locaţii ale Transelectrica, a cărei fibră optică este folosită de Serviciu, însă nu poate oferi detalii, ele fiind confidenţiale. Opriş i-a recomandat lui Pleşoianu să ceară, fie direct la STS, fie prin intermediul Comisiilor de apărare – în faţa cărora Servicul răspunde -, informaţii suplimentare în scris, urmând să se stabilească în ce măsură ele pot fi acordate.

În decursul acestei discuţii, Pleşoianu nu a părut deranjat de răspunsurile şefului STS, afirmând că este „datoria” lui să pună aceste întrebări, având în vedere controversele provocate de articolul de presă invocat.