Lucruri ciudate pe care trebuie să le ştii despre somn

Toti oamenii il practica – din ziua in care se nasc pana in clipa in care mor – si este unul dintre lucrurile la care nu se gandesc prea mult. Pana la sfarsitul vietii, oamenii petrec aproximativ o treime din ea dormind. In opinia lui Thomas Edison somnul este o pierdere de timp.

24 mart. 2017, 21:29
Lucruri ciudate pe care trebuie să le ştii despre somn

Toatele animalele au nevoie de somn pentru a functiona corespunzator. Indiferent ca este vorba despre oameni, despre care se crede ca au nevoie de opt ore de somn pentru a fi plini de energie, sau de girafe, spre exemplu, care nu au nevoie de mai putin de doua ore de odihna pe zi, somnul este cu adevarat ciudat.

Paralizia in timpul somnului sta la baza multor legende

Acest fenomen are loc atunci cand oamenii se trezesc brusc si nu pot sa se miste aflandu-se la granita dintre somn si lumea constienta. De multe ori, persoanele acestea se trezesc cu senzatia ca nu sunt singuri in camera; unele dintre ele au sustinut ca au vazut demoni alaturi de ei. Afectiunile care interfereaza cu tiparul obisnuit al somnului, ca de exemplu narcolepsia, pot face ca episoadele de paralizie la trezire sa se manifeste si mai frecvent.

Mitologia are cateva explicatii legate de acest fenomen. In povestile europene vinovat pentru paralizie este incubus – un demon zburator. In Brazilia, vizitatorul din cosmar este delfinul roz, in timpul zilei, si un seducator in timpul noptii. In Japonia, paralizia este cauzata de vizita unui diavol care isi orbeste victimele cu o funie de fier. In Caraibe, spiritele care stranguleaza oamenii noaptea sunt de fapte sufletele unor copii care murit inainte de a fi botezati. In unele zone din Africa se crede ca paralizia este cauzata de zombi, iar alti oameni dau vina pe vizita unor extraterestri.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO