Manifestaţii de amploare în Grecia. Aproape 15.000 de persoane sunt nemulţumite de reforma pensiilor

Aproape 15.000 de persoane au manifestat duminică în orașele Atena și Salonic, la apelul unor organizații de stânga, pentru a protesta față de reforma pensiilor, aflată în dezbatere în parlament, potrivit unei surse a poliției, relatează AFP.

08 mai 2016, 12:33
Manifestaţii de amploare în Grecia. Aproape 15.000 de persoane sunt nemulţumite de reforma pensiilor

Proiectul de lege, care prevede creșterea cotizațiilor pensionarilor și a impozitelor, face parte din măsurile de austeritate cerute de către creditorii Atenei, Uniunea Europeană (UE) și Fondul Monetar Internațional (FMI). Miniștrii de finanțe din statele membre ale euro se vor reuni luni la Bruxelles pentru a evalua reformele realizate de Grecia în schimbul unui împrumut internațional acordat țării în 2015.

Manifestațiile au început în cursul dimineții, cu Frontul de luptă al muncitorilor (Pame), considerat apropiat partidului comunist elen KKE: 7.000 de simpatizanți au defilat la Atena și 6.000 la Salonic, al doilea oraș ca mărime al Greciei, situat în nord. ”Protecție socială, publică și obligatorie pentru toți. Plutocrația trebuie să plătească”, scria pe banderola principală a sindicatului.

O a doua adunare, la apelul sindicatului din sectorul privat GSEE, nu a reușit la începutul după-amiezii să strângă decât câte o mie de persoane în cele două orașe, potrivit sursei poliției. ”NU disoluției sistemului de protecție socială”, ”NU continuării austerității”, scandau manifestanții.

Mii de simpatizanți ai Pame au manifestat vineri și sâmbătă la Atena, în timpul grevei de 48 de ore declarate în sectorul public și cel privat și care a paralizat transporturile în comun.

Sindicatul din sectorul public Adedy, care cere retragerea proiectului de reformă, prevede organizarea unei manifestații și a unui concert în apropiere de parlament, unde deputații discută proiectul începând de sâmbătă.

Circulația în centrul Atenei era blocată și numeroși polițiști erau prezenți pe străzi.

Citeşte şi Noi măsuri de AUSTERITATE în Grecia. Populaţia nemulţumită intră în grevă 72 de ore