MEDIC ÎN ROMÂNIA. Craina, povestea unui doctor care sfidează nevoile unui sistem bolnav VIDEO

Este de 23 de ani în sistemul medical românesc şi o spune cu mândrie. A avut şansa să profeseze în America şi Germania, dar s-a întors acasă pentru că nu suporta singurătatea şi răceala străinilor. Dr. Marius Craina spune cu uşurinţă că nu întotdeauna banul reprezintă cea mai mare satisfacţie. Este medic primar obstetrică-ginecologie la Clinica Bega din Timişoara, prima din România unde s-a făcut fertilizare în vitro. Sărăcia din sistemul sanitar, şpaga şi plecarea medicilor peste hotare îi fac sângele să fiarbă. De ce? Pentru că este medicul care încă mai crede în jurământul lui Hipocrate.

23 nov. 2013, 21:34
MEDIC ÎN ROMÂNIA. Craina, povestea unui doctor care sfidează nevoile unui sistem bolnav VIDEO

A intrat în sistemul medical pentru că a ştiut dintotdeauna că trebuie să ajute pe cei bolnavi. S-a făcut medic şi timp de 23 de ani şi-a cinstit meseria aşa cum spune jurământul lui Hipocrate.

Marius Craina este medic primar obstetrică-ginecologie la Clinica Bega din Timişoara şi unul dintre cei mai buni doctori din ţara noastră. Este specializat în chirurgia laparoscopică, histeroscopica şi chirurgia cu laser. A realizat numeroase intervenţii chirurgicale dificile. A extirpat tumori gigant şi a salvat pe masa de operaţie oameni fără prea multe şanse de supravieţuire. De asemenea, Craina este un medic ce a adus pe lume mii de copii, de multe ori prin fertilizare în vitro. 

„Am ales această ramură în primul rând pentru că am fost fascinat de relaţia pe care o stabileşte medicul şi gravida. Este ramura care aduce viaţă şi îţi dă nişte satisfacţii deosebite. În momentul în care apare copilul şi te uiţi la ochii mamei şi vezi cum se umezesc ştii că ai făcut ceva care merită să fie continuat. Ne mândrim că la noi, la Clinica Bega, în anul 1995 s-a deschis primul centru de fertilizare în vitro din România, România devenind atunci a 18-a ţară din lume care beneficia de fertilizare în vitro”, a mărturist medicul pentru ROMÂNIATV.NET.

Doctorul Craina este unul din medicii care a avut şansa în anii ’80 să ajungă în America. Era uşor să rămână acolo, însă a decis să se întoarcă în ţară. De asemenea, în Germania şapte luni a stat sub îndrumarea unui nume mare în chirurgia laparoscopică. I s-a propus să lucreze acolo, însă dorul de casă şi de prieteni îl apăsa.

„Primul răspuns la această propunere, fără să mă gândesc măcar un minut, a fost NU pentru că sunt un tip comunicativ, prietenos care nu suportă să stea singur. Când am văzut modalitatea de lucru şi modalitatea în care se desfăşura activitatea. Pe perioada zilei eram toţi împreună, dar după eram nişte străini şi am zis că eu nu pot aşa. Eu nu sunt făcut pentru aşa ceva… Nu întotdeauna banul reprezintă cea mai mare satisfacţie. Din punct de vedere financiar nu avea ce să se compare cu România, dovadă şi cât sunt salariile astăzi. Salariul de medic rezident din orice ţară occidentală îl bate pe al meu ca medic primar conferenţiar universitar la orice oră din zi şi din noapte”.

Nu a regretat niciodată că s-a întors, oricât de greu i-a fost, însă este dezamăgit că lucrurile merg din ce în ce mai rău. Se gândeşte cu groază la viitor pentru că dacă se continuă în acelaşi ritm, vom rămâne fără doctori.

„Ne pleacă medicii rezidenţi, ne pleacă medicii tineri şi trebuie să ne punem întrebarea ce vor face generaţiile următoare, nu să ne gândim acum. Sistemul de sănătate românesc, dacă o să continue în ritmul ăsta, riscă să intre în colaps şi să se prăbuşească pentru că practic, la ora actuală, nimic nu funcţionează cum ar trebui să funcţioneze la capacitate maximă şi corectă”, a declarat Craina.

Medicul înţelege că salariile din România sunt mici şi ştie că este extrem de dificil să duci un trai decent cu acei bani, însă nu înţelege cum există medici care cer bani şi condiţionează sistemul medical.

„A cere şpagă este ceva umilitor, degradant, ceea ce ar trebui exclus sub orice formă din sistemul sanitar. Este inadmisibil ca medicul să condiţioneze actul medical. Ai făcut un jurământ şi ai o cunoştiinţă, un suflet”, a completat Craina.

  • Sănătatea în România este un pacient cu pulsul în cădere liberă. Cu fiecare medic care pleacă să lucreze afară, pulsul mai scade puţin. Am ajuns în pragul unei crize de personal medical. „Medic în România” este o campanie semnată de ROMÂNIATV.NET, iniţiată şi susţinută de Consiliul Investitorilor Straini. Materialele noastre vor prezenta poveştile unor medici care au ales să rămână în ţară şi să se dedice cu tot sufletul pacienţilor.

Site-ul oficial al campaniei este www.deprofesiemedic.ro.

Citeşte toate articolele din campania Medic în România AICI.

VEZI ŞI ALTE MATERIALE DIN CAMPANIE: