Menstruaţia la adolescente

Ciclul menstrual este diferit de la femeie la femeie. Se consideră "regulată" menstruaţia care apare la fiecare patru săptămâni, însă majoritatea femeilor nu au sângerarea lunară după fix acelaşi număr de zile faţă de ultima.

12 sept. 2016, 19:54
Menstruaţia la adolescente

Ce este ciclul menstrual
Majoritatea fetelor au prima menstruatie in jurul varstei de 10-15 ani, insa la unele poate aparea mai devreme sau mai tarziu. Prima menstruatie poarta numele de menarha. Desi 28 de zile se considera durata medie a unui ciclu menstrual, fetele au cicluri menstruale diferite ca lungime de la luna la luna, in special in primii ani de la prima penstruatie.
Prima zi de menstruatie va fi considerata Ziua 1 a ciclului sau menstrual. Inainte de asta, glanda pituitara a dat comanda ovarelor sa pregateasca un ovul pe care sa-l elibereze. Ovulul se maturizeaza complet, iar in acelasi timp captuseala uterului va incepe sa se ingroase pentru a pregati „cuibul” rezervat ovulului eventual fecundat, care sa genereze sarcina.
In jurul Zilei 14 din cele 28, ovulul se elibereaza (ovulatie) prin trompele uterine si calatoreste spre uter. Daca ovulul este fecundat de spermatozoizi, acesta se va prinde de captuseala uterului, iar fata va fi insarcinata. Daca nu, doua saptamani mai tarziu, captuseala uterului si ovulul vor fi eliminate prin ceea ce noi numim „menstruatie”. Iar totul se va repeta lunar.
Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.