Meteoritul căzut în Rusia a fost „reconstruit”: A fost mult mai puternic decât se credea

Corpul ceresc căzut în februarie în oraşul rus Chelyabinsk avea un diametru de circa 19 metri şi o masă de 12.000 de tone, apreciază cercetătorii care i-au reconstituit caracteristicile şi traiectoria pe baza numeroaselor înregistrări video realizate de amatori şi postate pe internet.

07 nov. 2013, 08:40
Meteoritul căzut în Rusia a fost „reconstruit”: A fost mult mai puternic decât se credea

Meteoritul a intrat în atmosfera terestră cu o energie echivalentă cu cea a 500.000 de tone de TNT (trinitrotoluen) şi, deşi a rănit peste 1.000 de persoane, pagubele ar fi fost mult mai importante dacă nu s-ar fi fragmentat de mai multe ori înainte de a atinge solul, potrivit unui studiu publicat miercuri în revista britanică Nature.

Între altele, analiza acustică a înregistrărilor indică faptul că au avut loc nu mai puţin de 11 fragmentări, iar la 29 km de sol meteoritul iniţial se rupsese deja în circa 20 de bucăţi de rocă având fiecare în jur de 10 tone.

Un alt studiu internaţional publicat simultan în revista americană Science apreciază că doar 4 până la 6 tone din meteoritul iniţial au supravieţuit intrării în atmosfera Pământului. „76% din meteorit s-a evaporat, iar cea mai mare parte din ce rămăsese s-a transformat în praf”, susţin cercetătorii citaţi de Science.

Nu miile de bucăţi de rocă cerească ajunse pe sol au fost cele care au provocat răniţi şi pagube în oraş, ci unda de şoc generată de dezintegrarea meteoritului.

Luna trecută, cercetători ruşi au anunţat că au scos la suprafaţa lacului Chebarkul, din apropiere, un fragment uriaş din meteorit, cântărind peste 570 de kilograme.

Analize efectuate de astronomi cehi şi canadieni care au participat la studiu au arătat că meteoritul de la Celiabinsk avusese o orbită ‘foarte asemănătoare’ cu asteroidul 1999 NC43, cu diametrul de 2 km, identificat la 14 iulie 1999 şi considerat o potenţială ameninţare pentru Terra. ‘Sunt şanse de circa 1 la 10.000 ca proximitatea acestor orbite să fie o simplă întâmplare’, notează astronomii, dând de înţeles că probabil meteoritul de la Celiabinsk şi NC43 au făcut parte la un moment dat din acelaşi corp ceresc.

Potrivit specialiştilor, aproape 100 de tone de resturi de meteoriţi cad zilnic pe Terra, fiind însă deja în cea mai mare parte sub formă de praf când ajung la sol. În plus, în 85% din cazuri, aceste resturi sfârşesc cursa în oceanele care acoperă cea mai mare parte a suprafeţei terestre. Aşadar, se întâmplă foarte rar ca un meteorit să cadă într-o zonă locuită şi încă şi mai rar să rănească sau să omoare oameni.