Milionarul Ioan Neculaie a fost ARESTAT PREVENTIV

Magistrații de la Curtea de Apel Braşov au decis, luni, ca milionarul Ioan Neculaie să fie arestat preventiv pentru 30 de zile, în dosarul în care este cercetat pentru evaziune şi spălare de bani. Prejudiciul se ridică la 40 de milioane de lei, potrivit România TV.

08 feb. 2016, 06:11
Milionarul Ioan Neculaie a fost ARESTAT PREVENTIV

Afaceristul Ioan Neculaie a ieșit din sediul Curții de Apel Braşov cu cătușe la mâini, fiind urcat în mașină pentru a fi dus în arestul IPJ.

Judecătorii de la Curtea de Apel Brasov s-au pronunţat, luni dimineaţă, asupra contestaţiei procurorilor DNA la decizia Tribunalului, prin care Ioan Neculaie a fost pus sub control judiciar la sfârşitul lunii ianuarie. Solicitarea procurorilor a fost judecată vineri, dar pronunţarea a fost amânată pentru luni.

Afaceristul este cercetat pentru evaziune fiscală, fals în înscrisuri sub semnătură privată, delapidare cu consecințe deosebit de grave, spălare de bani.

Din probele administrate până în acest moment al urmăririi penale, a rezultat că în perioada martie 2013-mai 2015, în calitate de acționar majoritar la S.C ICIM.S.A Brașov și S.C Fotbal Club Brașov S.A, s-a asociat cu inculpatul Păunescu Stelian Florin (director economic în cadrul grupurilor de firme PRESCON S.A și ROMAN S.A și președinte al Consiliului de Administrație al S.C ICIM S.A Brașov și SC Fotbal Club S.A Brașov) și suspecta Slăvilă Corina Eugenia (jurist în cadrul grupului de firme controlate de Neculaie Ioan) cu scopul de a ajuta S.C Fotbal Club S.A Brașov să stabilească în mod fraudulos un TVA deductibil în cuantum de 6.969.266,88 lei, prin înregistrarea în contabilitatea S.C Fotbal Club S.A Brașov a unei operațiuni nereale, respectiv a achiziției la data de 24.01.2014 de către aceasta din urmă societate a unei presupuse investiții de la S.C ICIM S.A Brașov constând într-o bază sportivă situată în municipiul Brașov„, se arată într-un comunicat de presă al Parchetului din 29 ianuarie.

Valoarea pretinsei investiții atestată de înscrisurile înregistrate în contabilitatea S.C Fotbal Club S.A Brașov a fost stabilită la suma de 36.007.878, 88de lei (din care 6.969.266,88 de lei TVA), deși în realitate S.C Fotbal Club S.A Brașov nu a dobândit niciun drept concret și niciun bun în urma respectivei tranzacții, această tranzacție neavând valoare economică. În urma înregistrării acestor înscrisuri în evidențele S.C Fotbal Club S.A Brașov, această societate a compensat până în luna februarie 2015 suma de 6.969.266,88 lei, reprezentând TVA deductibil aferent pretinsei investiții rezultată din documente ce atestă operațiuni nereale, mai arată procurorii.

De asemenea, în calitate de acționar majoritar, administrator de fapt al S.C Fotbal Club S.A Brașov și singura persoană cu drept de semnătură în această firmă, la data de 27.12.2010, inculpatul Ioan Neculaie a retras fără justificare legală din contul de casă al acestei societăți, suma de 9.830.000 de lei, iar la data de 30.12.2011 suma de 3.900.000 de lei, iar pentru a da aparență de legalitate acestor retrageri a înregistrat în evidențele societății antecontractul de vânzare-cumpărare nr.1648 din 18.05.2012 încheiat între Ioan Neculaie și S.C Fotbal Club Brașov S.A prin care primul s-a obligat în schimbul sumei de 4.156.400 euro să transfere proprietatea asupra a două terenuri din extravilanul comunei Sânpetru, județul Brașov, pe care acesta le achiziționase în data de 20.09.2011 cu suma de 871.346,41 lei, bunul fiind vândut astfel la un preț de peste 20 de ori mai mare față de prețul de achiziție, se mai precizează în comunicatul de presă.

Procurorii au făcut la sfârşitul lunii ianuarie mai multe percheziții la sediile unor firme din Grupul Prescon S.A și la S.C Fotbal Club S.A, patronate de Ioan Neculaie, dar și la locuința sa din Brașov, într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani cu un prejudiciu estimat la 40 de milioane de lei. După percheziții, Neculaie a fost reținut pentru 24 de ore, după care magistrații Tribunalului Brașov au hotărât ca să fie cercetat sub control judiciar.

În noiembrie 2012, Neculaie a fost condamnat la un an şi jumătate de închisoare cu suspendare, pentru ucidere din culpă, după ce un muncitor a murit pe platforma fabricii de camioane Roman, în martie 2008.

Accidentul de muncă s-a petrecut în 6 martie 2008, când Florin Diţoiu, angajat al societăţii Prescon SA, în postul de mecanic, a murit după ce o parte a unui coş de fum care trebuia dezmembrat şi dat la fier vechi s-a prăbuşit peste el. În timp ce coşul de fum era secţionat de un sudor, o bucată din structură s-a prăbuşit peste muncitor şi l-a strivit. Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Braşov au constatat, în urma verificărilor, că societatea nu avea nicio autorizaţie pentru dezafectarea coşului de fum respectiv şi nici nu erau îndeplinite măsurile legale privind protecţia şi siguranţa muncitorilor săi.

Şi în aprilie 2011, Ioan Neculaie a fost condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare într-un dosar de tulburare de posesie în forma participaţiei improprii, într-un caz legat de încălcarea proprietăţii omului de afaceri Ioan Olaru pe un teren din Poiana Braşov.