Ministrul de Externe din Letonia spune că NATO a întărit LEGITIM securitatea ţărilor baltice

Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) a procedat absolut legitim întărind securitatea și capacitatea de apărare a țărilor baltice, în condițiile anexării Crimeii de către Rusia, a declarat ministrul de externe al Letoniei, Edgars Rinkevics, într-un interviu acordat TVNET, citat de Agerpres. 

21 mai 2015, 12:02
Ministrul de Externe din Letonia spune că NATO a întărit LEGITIM securitatea ţărilor baltice

‘Cred că țările baltice, ca membre ale NATO și UE, se află astăzi în cea mai bună situație posibilă în ceea ce privește securitatea. Nu cred că din partea Rusiei este posibilă o agresiune militară asupra regiunii noastre. Pe de altă parte, după evenimentele legate atât de anexarea Crimeii, cât și din estul Ucrainei, NATO a întreprins în mod absolut legitim pași în vederea întăririi securității și capacității de apărare a republicilor baltice, amplasând pe teritoriul lor soldați ai aliaților noștri’, a spus miercuri Rinkevics.

Referitor la summitul Parteneriatului Estic care se desfășoară în 21-22 mai la Riga, șeful diplomației letone respinge ‘în mod categoric’ afirmațiile diplomației ruse, conform cărora acesta este ‘un summit antirusesc’. ‘Este o afirmație absolut inadmisibilă. I-am informat la diverse niveluri pe colegii noștri ruși cu privire la ce se va întâmpla la summit și ce decizii ar putea fi luate’, a spus ministrul de externe leton.

Citeşte şi Ţările baltice vor găzdui MII de MILITARI ai NATO

Potrivit lui Edgars Rinkevics, ‘fiecare dintre cei șase membri ai Parteneriatului Estic (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina) are propriile interese în ceea ce privește colaborarea cu UE’. ‘Ținem cont de faptul că nu toate aceste țări își doresc o integrare mai strânsă cu UE, fiecare are propriile obiective și din acest motiv fiecare țară va fi abordată în mod individual’, a subliniat șeful diplomației letone.