MIT sau ADEVĂR: Cojile de seminţe pot conduce la APENDICITĂ? Vezi explicaţia specialistului

Publicat: Marţi, 01 Octombrie 2013 09:18 // Actualizat: Marţi, 01 Octombrie 2013 09:59 // Sursa: romaniatv.net

De când eram copii, ni se spunea insistent să nu mâncăm seminţele cu tot cu coajă, deoarece putem face apendicită. Acest mit a fost însă spulberat. Medicul gastroenterolog, Bogdan Mateescu, a explicat, pentru ROMÂNIATV.NET, că în situaţia în care sunt ingerate cojile de seminţe, acest lucru nu poate fi catalogat drept periculos, decât în situaţia în care aceste coji nu sunt comestibile.

Foto: arq.ro

Seminţele, în general, sunt foarte sănătoase, ele fiind bogate în vitamine, minerale, fibre şi proteine. Cu toate acestea, exista ideea cum că dacă anumite seminţe sunt consumate cu tot cu coajă, se poate face apendicită. Acest lucru nu este însă adevărat.

"Seminţele comestibile sunt sănătoase. Cojile lor, care nu sunt comestibile, nu trebuie înghiţite, dar nu reprezintă în mod normal un pericol. O cantitate mică (aşa cum se întâmplă accidental) nu are efecte periculoase şi nu creşte riscul de apendicită, nici la adulţi, nici la copii. Ingestia cojilor sau sâmburilor în cantitate mare (aşa cum fac unele persoane cu probleme psihice) poate duce la neplăceri şi necesită intervenţii medicale pentru eliminarea lor", a explicat, pentru ROMÂNIATV.NET, Bogdan Mateescu, medic gastroenterolog.

Medicul atrage atenţia că seminţele în stare naturală sunt cele sănătoase, şi nu cele care au sare şi sunt prăjite.

Citeşte şi Nucile, soia şi uleiurile de in şi rapiţă, ESENŢIALE pentru sănătate

"Excesul de ulei sau de sare este dăunător sănătăţii, fiind implicat în promovarea excesului ponderal, în dezechilibre ale metabolismului lipidic, în creşterea valorilor tensiunii arteriale, etc. În cazul refolosirii uleiului, apar substanţe cu potenţial carcinogen care favorizează apariţia unor tipuri de cancer, ca de exemplu cel gastric", spune medicul gastroenterolog.

Printre cele mai sănătoase seminţe se numără seminţele de in. Acestea sunt bogate în acizi graşi omega-3, dar şi în proteine şi fibre. Şi seminţele de cânepă fac parte din categoria alimentelor care conţin cantităţi mari de nutrienţi şi antioxidanţi.

Nici seminţele de susan nu trebuie să lipsească din alimentaţie. Acestea sunt bogate în calciu, magneziu, fier şi zinc. În ceea ce priveşte seminţele de floarea-soarelui, acestea au combinaţia perfectă de fitochimicale. Mai mult, acestea conţin acid folic, dar şi grăsimi bune, vitamina E, seleniu si cupru.

Lista poate fi completată şi cu seminţele de chimen, de dovleac, seminţele de muştar, seminţele de chia, de papaya sau seminţele de anason.

Citeşte şi Motivele sănătoase pentru a nu arunca seminţele din pepenele verde

5 Comenteaza // Vezi comentarii
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
05 nov 22:25
...de cânepă fac parte din categoria alimentelor care conţin cantităţi mari de nutrienţi şi antioxidanţi. Citeste mai mult pe RTV.NET
...
13 oct 10:54
Votează email 0 email
...indicate in dietele primavaratice si sunt un bun medicament pentru intarirea inimii si a sistemului nervos. Citeşte şi MIT sau ADEVĂR: Cojile de seminţe pot conduce la APENDICITĂ? Vezi explicaţia specialistului Semintele de in sunt bogate in...
01 oct 12:46
...acest lucru nu poate fi catalogat drept periculos, decât în situaţia în care aceste coji nu sunt comestibile. ...
01 oct 10:43
...target="_blank">Motivele sănătoase pentru a nu arunca seminţele din pepenele verde Source Article from http://www.romaniatv.net/mit-sau-adevar-cojile-de-seminte-pot-conduce-la-apendicita-vezi-explicatia-specialistului_100409.htmlMIT sau ADEVĂR: Cojile de seminţe pot conduce la...
01 oct 09:32
... De când eram copii, ni se spunea insistent să nu mâncăm seminţele cu tot...
1
EUR
4.6975
RON
20 Jan
noapte 0 °
zi 2 °
Ultimele joburi adaugate
24 H