O bombă biologică stă să „explodeze” lângă România. Sănătatea a sute de mii de oameni e în pericol

Tone de cadavre de animale continuă să se descompună pe râul Sava din Croaţia, la aproape două săptămâni după inundaţiile masive, provocând nemulţumirea şi îngrijorarea locuitorilor, relatează cotidianul croat Vecernji List, citat de Agerpres.

05 iun. 2014, 10:56
O bombă biologică stă să „explodeze” lângă România. Sănătatea a sute de mii de oameni e în pericol

Până în prezent, am îndepărtat 225 de tone de cadavre de animale. Restul cred că îl vom îndepărta în curând„, a afirmat şeful serviciilor de urgenţă croate, Jadranko Perinic pentru ziarul Vecernji Lis.

Conform estimărilor, circa 65 de tone de cadavre de animale încă poluează satele cele mai afectate, care au fost inundate de apele râului Sava în urmă cu două săptămâni. Sătenii s-au plâns că îndepărtarea acestora a fost prea lentă şi că nu au fost create centre de incinerare, precizează Vecernji.

În afară de animalele moarte şi apa poluată, noroiul şi insectele reprezintă şi ele un pericol pentru sănătate în zonele care au fost inundate. Peste 120.000 de metri cubi de gunoi şi moloz au fost de asemenea îndepărtate.

Autorităţile au înfiinţat puncte de decontaminare în zonele afectate pentru a preveni izbuncnirea unor focare de boli infecţioase.

La sfârşitul lunii mai, precipitaţiile abundente din Balcani au provocat inundaţii soldate cu moartea a zeci de persoane în Bosnia, Serbia şi Croaţia.

Citeşte şi Descoperire şocantă: Sute de peşti morţi, găsiţi plutind pe un lac din Arad