Actriţa Anca Sigartău, implicată într-un scandal cu bani publici, şi-a dat demisia de la Teatrul Bacovia

Anca Sigartău şi-a anunţat demisia de la conducerea teatrului din Bacău, după ce a fost acuzată că a folosit în alte scopuri banii primiţi de la bugetul local pentru organizarea unui festival de teatru.

05 oct. 2015, 18:42
Actriţa Anca Sigartău, implicată într-un scandal cu bani publici, şi-a dat demisia de la Teatrul Bacovia

„Eu am decis sa-mi depun demisia. Daca primaria decide sa mi-o accepte atunci lucrurile sunt clare: nu sunt un om dorit aici. Daca nu, imi doresc din toata inima ca lucrurile sa se indrepte. (…) Trebuie sa stiti ca nu cer lapte si miere, nu cer aranjamente si lipsa de reactie. Sa fiu criticata- atunci cand e cazul, sa raspund conform legii pentru managementul acestei institutii si fiecare proiect pe care il propun. Lucru pe care am incercat sa il fac cu maxima transparență, am depus un raport financiar, am aratat pe ce am cheltuit banii. (…) In conditiile in care demisia mea va fi acceptata doresc sa imi afirm pe aceasta cale sprijinul pentru Eliza Judeu. Daca Eliza Judeu, om care a candidat in martie doreste sa mai candideze, are toata sutinerea mea. Nu suntem prietene, dar stiu ca este un om caruia ii pasa de teatru si asta conteaza”, a scris Anca Sigartău pe Facebook, unde a prezentat şi o situaţie a Teatrului „George Bacovia” la data numirii sale în funcţia de director, una actuală, cu realizările din mandatul său, dar şi proiectele pe care le are, în cazul în care va fi menţinută pe post.

Două dintre cele mai cunoscute actriţe ale României, au fost implicate într-un scandal monstru. Este vorba despre Maia Morgenstein şi Anca Sigartău. La adresa celor două sunt acuzaţii grave, iar miza este 400.000 de euro, bani publici.

„NU ACCEPT MINCIUNILE SFRUNTATE CUM CA AU FOST DETURNATE FONDURI. SI PROVOC PE ORICINE DIN BACAU SA REALIZEZE UN EVENIMENT SIMILAR CU FINANTAREA DE LA PRIMARIE PE CARE AM AVUT-O NOI. Stiu ca am facut tot posibilul sa fac un lucru bun pentru teatru si oras si nu vreau sa fiu calcata in picioare pentru asta”, a mai scris Anca Sigartău pe Facebook.

O ancheta realizata de Ziarul de Bacau arata ca Maia Morgenstern si Anca Sigartau ar fi pus la cale un aranjament financiar din care sa aiba avantaje amandoua. Conform presei locale, Anca Sigartau a ajuns managerul teatrului bacauan printr-un concurs unde in comisie se afla Maia Morgenstern, care in acea perioada era sefa ei la Teatrul Evreiesc de Stat. Desi o avea în subordine prin contract pe Anca Sigartau, Morgenstern nu s-a recuzat. Ba mai mult, asa cum a anuntat viceprimarul Bacaului, Morgenstern a semnat o „declaratie de impartialitate”. Daca a mintit, Maia Morgenstern ar putea fi cercetata penal pentru fals in declaratii.

Citeşte şi Două mari actriţe, Maia Morgenstern şi Anca Sigartău, implicate într-un scandal cu bani publici

Pe rolul instantelor este deja un proces legat de legalitatea concursului, dar problema se adanceste si mai mult. Ca manager al teatrului Bacovia, Anca Sigartau a primit de la primarie 400.000 de euro pentru organizarea festivalului Theaterstock, la care au fost invitate mai multe teatre bucurestene, printre care si Teatrul Evreiesc de Stat, condus de Maia Morgenstern. Mai mult, Anca Sigartau a facut parte din distributia mai multor piese de la festival, dar nu vede nimic rau in acest lucru, sustinand ca nu este vorba despre conflict de interese.

Am virat bani de la teatru către teatrele cu care am colaborări. Ce, dacă acele teatre încasează bani (virați de domnia-sa, de la Teatrul Bacovia – n.n.), nu am voie să mai joc?!„, s-a mirat Sigartău.

Pentru prestațiile sale, banii nu au fost suficienți, nu se ridicau la adevărata valoare: „Am luat bani mult sub suma de piață pe care o am. Mult sub alți actori cotați sub mine!„.

Citeşte şi Anca Sigartău: Cea mai puternica este dragostea, de oameni, pentru tine insati, pentru minunile din jurul tau

Anca Sigartău a fost distribuită în „Stele Rătăcitoare” – producție a Teatrului Evreiesc de Stat, „Boeing Boeing” – producție a Teatrului Elisabeta, „Interpretul” – producție a Teatrului Mic, „Laugh Story” – producție LaScena.

Pe de alta parte, surse juridice contactate de Ziarul de Bacau apreciaza ca, data fiind suma mare cheltuita de Theaterstock din fonduri publice, 400.000 de euro, cazul este de competenta DNA.