O NOUĂ CONSTITUŢIE. Când ar putea fi convocat referendumul de revizuire

Președintele Comisiei comune pentru revizuirea Constituției, Ioan Chelaru, a declarat, luni, că speră ca raportul Comisiei să fie finalizat la data de 1 iunie, astfel încât în această lună proiectul de revizuire să fie dezbătut în Senat iar în sesiunea ordinară din toamnă să fie discutat și în Camera Deputaților.
Ionela Marcu
09 mart. 2015, 12:39
O NOUĂ CONSTITUŢIE. Când ar putea fi convocat referendumul de revizuire

Ioan Chelaru a fost ales, luni, în funcţia de preşedinte al Comisiei comune pentru revizuirea Constituției.

Am propus Comisiei o foaie de parcurs care are nota ei de relativitate și din pricina situației politice și a faptului că, în vară, Parlamentul nu va lucra. Încercăm cu toate forțele pe care le avem și ținând cont de observațiile venite de la Comisia de la Veneția, de la Curtea Constituțională ca până la 1 iunie să finalizăm raportul Comisiei. Noi primim în continuare amendamente, suntem în faza în care se pot face amendamente — le aprobăm sau le respingem, însă ele vor trebui să intre în plen. Dacă am finaliza raportul la 1 iunie, în luna iunie proiectul ar putea să fie dezbătut în Senatul României, urmând ca în toamnă, septembrie-octombrie, dezbaterea să meargă la Camera Deputaților și la sfârșitul lunii octombrie supus votului”, a declarat Chelaru.

Acesta a adăugat că, dacă nu se va pune problema unei Comisii de mediere, „atunci putem să ne gândim, în 30 de zile, la organizarea unui referendum”. Aceasta ar însemna că referendumul ar putea fi organizat la finele lunii noiembrie.

CITEŞTE ŞI Ioan Chelaru i-a luat locul lui Crin Antonescu la şefia Comisiei de revizuire a Constituţiei

De asemenea, în timpul ședinței de luni a Comisiei comune s-a luat decizia ca aceasta să funcționeze cel puțin o dată pe săptămână, marțea, începând cu ora 13,00.

„Am stabilit ca programul Comisiei să fie măcar o dată pe săptămână, dar dacă lucrările se vor accelera, vom avea și două ședințe pe săptămână. În principal, marți, la ora 13,00”, a mai spus Chelaru.

Totodată, membrii Comisiei comune au aprobat ca la lucrări să participe și reprezentanți ai Președinției, premierului, Avocatului Poporului și ai Consiliului Legislativ, dar și reprezentanți ai Forumului Constituțional, ai societății și ONG-urilor.

O altă decizie luată în ședința de luni este aceea ca pe lângă Comisia comună pentru revizuirea Constituției să funcționeze un Consiliu Științific format din experți în drept constituțional și coordonat de către prof. univ. Cristian Ionescu.

„Comisia a aprobat, la propunerea mea, ca pe lângă această Comisie să funcționeze un Consiliu Științific, format din mai mulți specialiști în drept constituțional, cei mai renumiți din țară, am spus noi — reprezentanții Facultăților de Drept, Academiei Române, Institutului de Cercetări Juridice, pentru că mai ales în noua structură a Comisiei au intrat colegi cu vechime în munca politică, dar nu toți sunt și specialiști în drept și atunci cred că ceea ce nu reușim, din acest punct de vedere, să facem în Comisie suplinim cu activitatea acestui Consiliu Științific„, a explicat Ioan Chelaru.

Spynews
Crimă înfiorătoare în Spania. Un bărbat și-a ucis soția româncă și pe fiul ei, după o ceartă în familie. Un muncitor român a privit toată scena
Bzi.ro
Jador a transmis că Oana Ciocan este însărcinată: „Abia aștept să fim trei!”
Fanatik.ro
Horoscop zilnic pentru duminică, 9 iunie 2024. Relaxare pentru Berbec și Scorpion
Capital.ro
Reguli ce trebuie respectate după alegerile din 9 IUNIE. Sunt absolut OBLIGATORII
Playtech.ro
Acești români, venituri mai mici de la 1 iulie! Riscă să își piardă tichetele
DailyBusiness
Un nou val de scumpiri în România! Avertismentul fermierilor
Adevarul
Planul Germaniei în caz de război cu Rusia. Populaţia, îndemnată să îşi amenajeze adăposturi în locuinţele proprii
Spynews
Cum să îți speli prosoapele de plajă corect. Așa vei scăpa de reziduri, bacterii și de mirosurile neplăcute
Spynews
O fetiță de 6 ani a fost omorâtă, după ce s-a rupt o bucată dintr-o rachetă de badminton. Incidentul s-a produs sub privirile părinților: ”A intrat în craniul...”
Evz.ro
Cum se face corect omleta. Secretul bucătarilor din Franța
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. S-a văzut prea mult prin costumul de baie al Cristinei ICH, „nora” lui Pițurcă
wowbiz.ro
Pepe s-a trezit cu un mesaj din partea fostului soț al Ralucăi Pastramă, chiar în ziua nunții! Ce i-a scris Ibrahim? A reușit să lase pe toată lumea cu gura căscată
Cancan.ro
S-au căsătorit! Într-o discreție totală, Răzvan Simion și iubita lui, Daliana, au făcut pasul cel mare
Playsport.ro
Era una dintre cele mai frumoase prezentatoare TV din România, dar a renunțat la TOT! INCREDIBIL: cu cine se iubește astăzi!
kanald.ro
Mesajul plin de durere al dirigintelui Patriziei Cormos, înainte de înmormântare! „Ce-ți veni să ne convoci la această prematură reuniune de clasă”
Capital.ro
SCANDAL monstru în TRANSILVANIA. Se întâmplă chiar înainte de alegeri: Pur şi simplu minte
StirileBZI
A fost aprobat un nou Program Rabla. Ce buget este pregătit
Prosport.ro
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini incendiare în costum de baie
stirilekanald.ro
La ce oră se deschid secțiile de votare duminică, 9 iunie 2024? Tot ce trebuie să știi despre alegerile locale și europarlamentare
substantial.ro
PRIMA CURSĂ AERIANĂ DIRECTĂ ROMÂNIA-SUA DUPĂ 20 DE ANI A AJUNS LA NEW YORK
MediaFlux
DOLIU în ROMÂNIA! A murit un mare ROMÂN
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'