O ţară din Europa a instituit taxa specială pentru „paraziţii sociali”

Aproximativ 2.000 de susţinători ai opoziţiei belaruse au manifestat, vineri, la Minsk pentru a protesta faţă de un decret prezidenţial prin care se va institui o taxă specială pentru "paraziţii sociali".

17 feb. 2017, 21:03
O ţară din Europa a instituit taxa specială pentru „paraziţii sociali”

Manifestanţii au cerut cu această ocazie şi demisia preşedintelui belarus, Alexadre Lukaşenko. Manifestaţia a fost organizată de către liderii opoziţiei Mikola Statkevic, eliberat în 2015 după 5 ani de detenţie, poetul Vladimir Nekliaiev şi liderul sindical independent, Ghenadi Fedynitch. 

Manifestanţii au denunţat această taxă şi au scandat sloganuri cerând demisia preşedintelui ţării.

Citeşte şi O nouă dare pentru români: Taxa pentru tras clopotul la înmormântare

Likaşenko a impus un impozit anual echivalent cu 200 de dolari celor care lucrează mai puţin de 6 luni pe an. Măsura a fost supranumită de către populaţia Belarusului ca fiind „taxă pentru paraziţi”. Această măsură le reaminteşte belaruşilor de perioada sovietică, în timpul căreia „parazitismul” era considerat ca fiind un delict.

Măsura se aplică persoanelor care nu pot justifica un minimum de 183 de zile de muncă legală pe an. Numai 10% din aproximativ 430.000 de cetăţeni belaruşi „condamnaţi” la acest impozit au plătit taxa până acum. Termenul expiră la 20 februarie, 2017.

În epoca sovietică, „parazitismul” era un delict invocat pentru a-i condamna pe disidenţi.