Olguţa Vasilescu, despre Legea salarizării: Creşterile sunt etapizate pe următorii ani. Acum este un haos în salarizarea bugetarilor

Ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, a declarat că majorarea salariilor bugetarilor cu 56 la sută în medie va avea loc pe parcursul a patru ani, cum scrie în programul de guvernare, precizând că nu vor exista situaţii în care salariile sub 4.000 de lei, care se vor dubla, în medie, să depăşească salariile de 7.000 de lei aflate acum în plată. Precizările vin după ce Ministerul Muncii a început, luni, discuţiile cu sindicaliştii pe proiectul Legii salarizării unitare.

06 mart. 2017, 20:01
Olguţa Vasilescu, despre Legea salarizării: Creşterile sunt etapizate pe următorii ani. Acum este un haos în salarizarea bugetarilor

„Eu am prezentat azi draftul sindicatelor din apărare şi ordine publică. În ultimii ani au şi rămas în urmă cu salarizarea, armata este cea mai întârziată, dar am reglat toate aceste lucruri, a şi apărut anexa pe care noi am dat-o în şedinţă în presă, deşi i-am rugat pe sindicalişti să aibă răbdare. Cu această ocazie toată lumea a putut să-şi facă o idee despre ce înseamnă această lege, ce înseamnă creşterea pe medie a salariilor până în 4.000 de lei. Este o creştere etapizată, este o marjă, nu se mai încalecă categoriile de bugetari cum se întâmplă acum, acum este un haos în ce priveşte salarizarea bugetarilor, nu găsiţi două primării cu acelaşi nivel de salarizare, s-au băgat sporuri, unii au pus în aplicare decizia CCR. Pentru a repara toate nedreptăţile, trebuie să avem această lege a salarizării unitare…toate aceste majorări, care înseamnă 56% per total, sunt până în anul 2021”, a punctat ministrul Olguţa Vasilescu la România TV.

Citeşte şi:  Salarii mai mari cu 267% pentru bugetari. Ce creşteri sunt prevăzute în proiectul legii salarizării unitare

De asemenea, ministrul Muncii a scris şi pe Facebook pentru a lămuri problema salarizării bugetarilor.

„Ca să fiu foarte clară, deşi aveam senzaţia că s-a înţeles şi că e logic: creşterile salariale ale bugetarilor, cu 56 la sută în medie, sunt exact cum scrie în programul de guvernare, pe următorii patru ani. Nu vom avea situaţii în care salariile sub 4.000 lei, care se dublează, pe medie, să depăşească salariile care sunt acum în plată la 7.000. Sunt praguri clar delimitate de la o clasă la alta”, a scris Olguţa Vasilescu pe Facebook.

Ea a adăugat că, aşa cum se poate observa şi din anexa cu veniturile din Armată şi Ordine publică, care a „scăpat” în presă, salariile sunt calculate până în 2021.

„De altfel, observ că rugămintea ca anexa cu salariile din Armată şi Ordine publică să nu fie dată presei până nu devine finală ca urmare a negocierilor a rămas doar deziderat şi a «scăpat» în presă. De acolo oricine poate vedea cum se calculează salariile până în 2021. Cu precizarea că anexa nu e finală, până nu avem acordul final cu sindicatele şi nu se aproba în Parlament. P.S. Cine are neclarităţi poate citi programul de guvernare”, a mai scris Olguţa Vasilescu pe Facebook.

Preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC), Dumitru Coarnă, a declarat luni, după discuţiile de la Ministerul Muncii, că drepturile angajaţilor trebuie respectate, pentru că dacă îi pui să muncească 320 de ore şi îi plăteşti pentru 160 de ore, apar frustrările şi inechităţile salariale.

Dumitru Coarnă a spus, la finalul negocierilor de la Ministerul Muncii, la care au participat ministrul Muncii, ministrul Afacerilor Interne şi ministrul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic, că sindicaliştii sunt de acord cu principiile proiectului Legii salarizării unitare, dar  trebuie găsite soluţii la solicitarea lor de aplicare a sporurilor la nivelul salariului minim actual, de 1.450 de lei, şi nu la cel de încadrare din 31 decembrie 2009.

Liderul SNPPC a spus că a avut cu ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, o discuţie tehnică pe tema drepturilor salariale ale angajaţilor din structurile Ministerului Afacerilor Interne, în condiţiile în care ar urma să fie organizate proteste în 23-25 martie, dacă nu vor fi găsite soluţii de rezolvare a revendicărilor.

Liderul sindical a spus că numai într-o lună, de când sunt mişcări sociale, poliţiştii şi jandarmii au lucrat suplimentar aproape 120 de ore, „normă care nu mai poate fi recuperată în natură, pentru că nu avem efectivele necesare să acordăm aceste drepturi în natură”.

Întrebat dacă vor mai avea loc proteste în 23 şi 24 martie, când sunt anunţate pichete ale sindicaliştilor SNPPC la Ministerul Muncii şi în 25 martie, de Ziua Poliţiei, când este programat un miting la care ar putea să participe aproximativ 10.000 de persoane, dar şi dacă aceste date ar putea fi schimbate, în condiţiile în care ceilalţi lideri de sindicat au spus că pe 16 martie vor să organizeze un miting sau să nu mai lucreze, deşi vor fi prezenţi la muncă, Dumitru Coarnă a spus că SNPPC are luni procedură de autorizare la Primăria Capitalei pentru acele date, dar dacă se va ajunge la o înţelegere în urma negocierilor, ar fi ilogic ca sindicaliştii să mai iasă în stradă.

Preşedintele SNPPC a precizat că aceşti bani ar trebui să se acorde personalului din structurile MAI începând din 1 februarie, „că aşa este legea”.

Potrivit Ministerului Muncii, reprezentanţii sindicatelor şi cei ai ministerelor au căzut de acord, în ansamblu, asupra proiectului Legii salarizării unitare. Reprezentanţii Ministerului Muncii le-au transmis partenerilor de dialog social că aşteaptă sugestii, în perioada următoare, în cazul în care reprezentanţii sindicatelor vor descoperi inadverdenţe, după o atentă consultare a documentelor.

„Sindicatele au ridicat, în cadrul acestei întâlniri, şi alte probleme care ţin de veniturile din prezent ale personalului MAI, convenindu-se ca ministerele cu atribuţii în acest domeniu să poarte, în continuare, discuţii cu reprezentanţii salariaţilor, în vederea identificării de soluţii”, a precizat Ministerul Muncii.

În urma discuţiilor de luni s-a mai stabilit formarea unui grup de lucru la care să participe şi specialişti din cadrul instituţiilor militarizate, ai căror angajaţi nu pot adera la mişcări sindicale.

Discuţiile vor continua marţi cu sindicaliştii din sănătate, iar în zilele următoare, cu reprezentanţi celorlalte categoriile sociale.

Ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, declara sâmbătă, la România TV, că de luni încep discuţiile cu sindicatele din ordine publică şi sănătate despre legea salarizării unitare, urmând ca veniturile până la pragul de 4.000 lei să se dubleze, iar cele care depăşesc acest nivel să se majoreze cu 45 la sută.

Întrebată dacă ar putea apărea modificări la proiectul legii salarizării unitare, în condiţiile în care sindicaliştii şi-ar dori anumite schimbări, Olguţa Vasilescu a spus că Ministerul Muncii este deschis la orice dezbatere, dar nu vrea să modifice proiectul.

Olguţa Vasilescu a spus că nu poate da un termen fix la care va ajunge în Parlament Legea salarizării unitare, deoarece trebuie să aibă loc o serie de discuţii cu sindicaliştii, dar cel mai clar este termenul din programul de guvernare, respectiv adoptarea până la 1 iulie anul acesta.

Întrebată cu cât se vor majora veniturile potrivit noii Legi a salarizării, Olguţa Vasilescu a spus că „sunt mai multe praguri”.

„Până la pragul de 4.000 lei salariile se dublează, după 4.000 lei este o creştere cu 45 la sută a salariilor, iar după pragul de 7.000 lei sunt creşteri, dar nu foarte mari”, a adăugat ministrul.