Papa Francisc, vizită istorică în Cuba

Papa Francisc este așteptat, sâmbătă, în Cuba într-o vizită istorică de trei zile care încununează mai multe decenii de eforturi de apropiere a regimului castrist de Biserica Catolică și lumea exterioară.
Iulian Tudor
19 sept. 2015, 09:19
Papa Francisc, vizită istorică în Cuba

Etapa cubaneză este prima dintr-un turneu delicat și provocator de opt zile, care va cuprinde și Statele Unite, cu vizite la Washington, New York și Philadelphia, potrivit Agerpres. Papa Francisc se deplasează pentru prima dată în Cuba și Statele Unite.

Papa argentinian, în vârstă de 78 de ani, va ateriza la ora locală 16.00 pe Aeroportul Jose Marti din Havana unde va fi întâmpinat de președintele Raul Castro.

Fără îndoială că încă de la aeroport cubanezii îi vor face o primire călduroasă primului papă latino-american din istorie, care se va afla de sâmbătă până marți la Havana, Holguin și Santiago, scrie France Presse.

Este a treia oară în 17 ani când un papă vizitează Cuba, după Ioan Paul al II-lea (1998) și Benedict al XVI-lea (2012). Un tratament privilegiat pentru această țară mică, în care 10% din populație se declară catolică, chiar dacă numărul celor botezați este mult mai important, mulți amestecând religiile afro-cubaneze și catolicismul, comentează agenția franceză de presă.

La Havana, primul contact important al papei cu mulțimea va fi slujba de duminică din Piața Revoluției, înainte de întâlnirea cu președintele Raul Castro.

Și Ioan Paul al II-lea și Benedict al XVI-lea au ținut slujbe în același loc simbolic al revoluției cubaneze.

O întrevedere cu fostul lider Fidel Castro ar putea avea loc în această zi. Francisc va conduce și slujba de Vecernie în catedrala Inmaculada Concepcion, înainte de a se întâlni cu câteva mii de tineri cubanezi.

Alte momente importante ale vizitei se vor desfășura în locuri simbolice: la Holguin, oraș fondat de un conchistador spaniol în secolul al XV-lea. Papa va binecuvânta orașul de pe o colină, Loma de la Cruz, și se va ruga în apropierea unei cruci de unde se poate vedea întreaga insulă a Cubei.

La Santiago, port important din vestul insulei, se va întâlni cu episcopi și va spune o rugăciune pentru viitorul Cubei la foarte veneratul Sanctuar Virgen de la Caridad del Cobre.

Căldura primirii și amnistia anunțată pentru peste 3.500 de deținuți nu pun capăt dificultăților în ceea ce privește drepturile instituțiilor catolice, în special ale școlilor, comentează AFP.

Înaintea vizitei, într-un interviu pentru canalul CTV al Vaticanului, cardinalul Pietro Parolin, secretar de stat și numărul doi la Vatican, și-a exprimat speranța ca liberalizarea economică așteptată, ca urmare a ridicării embargoului american impus Cubei din 1962, „să poată conduce și la o mai mare deschidere în ceea ce privește drepturile omului”.

Marți după-amiaza, papa va părăsi Cuba la bordul unui avion al companiei Alitalia, cu destinația Washington.

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
S-a rupt lanțul de iubire între Monica Bîrlădeanu și Valeriu Gheorghiță! „Când cineva îți dă timpul lui, dăruiște și tu!”
Fanatik.ro
Singurul cuvânt din limba română care conține toate vocalele. E folosit des în multe conversații, dar puține persoane observă asta
Capital.ro
Lege nouă pentru permisul auto categoria B. Șoferii care NU mai pot fi singuri în mașină
Playtech.ro
ULTIMA ORĂ! Radu Mazăre A IEȘIT DIN ÎNCHISOARE. Unde se află acum fostul primar
DailyBusiness
Bilete gratuite de la TAROM! Cine sunt norocoșii care pot călători pe gratis!
Adevarul
EXCLUSIV Caracatița gunoaielor reciclate fictiv. Afaceriști mână-n mână cu autoritățile statului la un depozit de deșeuri
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Obiectele care alungă sporul din casă. Scapă de ele urgent, ca să nu ai ghinion!
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
wowbiz.ro
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
Cancan.ro
Fostul edil al Constanței a fost eliberat, iar... Soția lui Radu Mazăre este însărcinată! Primele declarații
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
Radu Mazăre, eliberat din închisoare! Decizia este definitivă! Motivele pentru care fostul primar al Constanței a fost pus în libertate, după cinci ani de arest
Capital.ro
Complet INTERZIS în România. Se schimbă iar legea: O nouă lovitură pe care o dăm
StirileBZI
Produse din ciocolată și biscuiţi, vândute mai scump în România! Amendă de 337,5 milioane de euro
Prosport.ro
FOTO. Ups! Mădălina Ghenea s-a urcat pe masă și rochia a lăsat la vedere mult prea mult!
stirilekanald.ro
Armata, din nou obligatorie? Ce se întâmplă dacă cineva îl refuză: „Un viitor mai periculos”
substantial.ro
Supermarketuri germane renunță la numerar: Tranzacțiile se fac doar cu cardul sau aplicații mobile
MediaFlux
LOVITURĂ FINALĂ pentru UNGARIA! Decizie bombă la nivel UE
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'