Parlamentul a aprobat constituirea comisiei de anchetă a alegerilor prezidenţiale din 2009. Cine sunt membrii comisiei

Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a aprobat, joi, cu 241 voturi ”pentru” şi 86 ”împotrivă”, înfiinţarea comisiei de anchetă speciale privind modul în care au fost organizate şi s-au desfăşurat alegerile prezidenţiale din 2009.

RomaniaTV.net
11 mai 2017, 09:59
Parlamentul a aprobat constituirea comisiei de anchetă a alegerilor prezidenţiale din 2009. Cine sunt membrii comisiei

UPDATE Componenţa comisiei de anchetă va fi următoarea:

PSD-preşedinte Mihai Fifor, Adrian Ţuţuianu, Dorel Căprar, Mihai Weber, Adrian Pleşoianu, Oana Florea, Eugen Nicolicea;

PNL: Cezar Preda, Vasile Varga, Daniel Fenechiu;

USR: Mihai Goţiu, Eduard Dircă;

ALDE: Steluţa Cătăniciu;

PMP: Robert Turceascu;

UDMR: Antal Istvan.

Comisiile juridice ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au adoptat miercuri raportul pentru proiectul de hotărâre de înfiinţare a comisiei de anchetă a alegerilor prezidenţiale din 2009, în noua formă conţinând un amendament menit să evite suprapunerea obiectivelor comisiei cu ancheta începută de Parchetul General. PNL şi USR au votat împotrivă, liberalii anunţând că iau în calcul contestarea Hotărârii de înfiinţare a comisie la CCR.

Raportul comisiei a fost adoptat cu 16 voturi ”pentru”, nouă ”împotrivă” şi o abţinere. Principala modificare faţă de forma iniţială a raportului este un amendament propus de către preşedintele Comisiei juridice a Camerei, Eugen Nicolicea (PSD) care prevede că membrii comisiei nu vor ancheta elementele care au generat suspiciuni de abuz în serviciu şi falsificarea documentelor şi evidenţelor electorale, suspiciuni care au declanşat ancheta penală in rem a Parchetului General.

”Nu pot face obiectul comisiei de anchetă acele aspecte care vizează începerea urmăririilor penale în infracţiunile prevăzute în clar în comunicatul Parchetului de pe lângă ÎCCJ. În clarificarea obiectivelor au mai fost aduse nişte nuanţări (…) În momentul în care se va întâmpla ca noi să găsim nişte aspecte care ar putea să aibă conotaţii penale sau ar putea să intre în obiectul de anchetă prevăzut prin aceste comunicate sau cele care vor fi date, Parlamentul întrerupe controlul pe aceste controlul pe aceste subiecte şi trimite toate documentele către Parchet, pentru că respectăm seapraţia puterilor în stat”, a declarat Eugen Nicolicea.

Comisia parlamentară de anchetă va fi alcătuită din şapte parlamentari PSD, trei de la PNL, doi de la USR, iar de la ALDE, PMP şi UDMR, câte unul.

Comisia de anchetă urmează să cerceteze dacă persoane sau instituţii s-au implicat ilegal în organizarea şi stabilirea rezultatului alegerilor prezidenţiale din 2009.

Parchetul instanţei supreme a început urmărirea penală in rem în dosarul alegerilor prezidenţiale din 2009, ancheta pronind de la dezvăluirile făcute de Dan Andronic.