Patru falii californiene au adunat suficientă energie pentru a produce seisme puternice

Un nou studiu desfăşurat în zona Golfului San Francisco a identificat importante acumulări de energie în patru falii seismice, iar oamenii de ştiinţă avertizează că este posibilă declanşarea unor cutremure puternice pe aceste linii de falie, conform Live Science.
Alina Costache
15 oct. 2014, 12:51
Patru falii californiene au adunat suficientă energie pentru a produce seisme puternice

Existenţa mai multor falii seismice în zona Golfului San Francisco face să se pună problema locului şi momentului declanşării unui nou şi puternic seism şi nu dacă acest seism se va produce vreodată, conform oamenilor de ştiinţă.

Cele patru falii care au acumulat suficientă energie pentru a produce seisme majore sunt Falia Hayward, Falia Rodgers Creek, Falia Green Valley şi Falia Calaveras. Toate aceste falii sunt părţi ale sistemului de falii San Andreas, care are o lungime de peste 1.300 de kilometri, şi prezintă o ameninţare serioasă pentru că străbat zone urbane, puternic populate.

„Falia Hayward se află exact în mijlocul unei aglomerări urbane, unde se află numeroase clădiri şi elemente de infrastructură”, susţine Jim Lienkaemper, coordonatorul acestui studiu, geofizician la Centrul pentru Seismologie din cadrul U.S. Geological Survey, din Menlo Park, California. „Însă nu este vorba doar de o falie, ci de întregul sistem. Dacă te afli în zona Golfului San Francisco, te afli în apropierea a numeroase falii şi sunt îngrijorat de toate”, a mai adăugat el.

Jim Lienkaemper şi colegii săi au evoluat potenţialul producerii unor seisme periculoase prin monitorizarea evoluţiei crăpăturilor de la suprafaţă, de-a lungul faliilor californiene. Unele falii sunt în continuă mişcare, deplasându-se cu cel mult 1 centimetru pe an. Efectele acestor mişcări se văd în timp asupra infrastructurii şi a clădirilor şi pot oferi indicii cu privire la ce se întâmplă în subteran, acolo unde se pot produce seismele.

Deplasarea faliilor variază, unele mişcându-se foarte încet, iar altele fiind aproape nemişcate. Modelele de analiză computerizată indică existenţa unor zone de blocaj între falii, aflate la adâncimi ce variază între 5 şi 10 kilometri, locuri unde faliile se opresc din alunecarea lor continuă. Spre exemplu, Falia Hayward care se deplasează relativ rapid, este blocată în medie, în proporţie de 40%, în timp ce Falia lentă Rodgers Creek este blocată în proporţie de 89%. Atunci când în aceste zone de blocaj se acumulează suficientă energie, blocajul se rupe şi se produc seisme.

Jim Lienkaemper şi colegii săi au evaluat potenţialul seismic al faliilor prin măsurarea alunecării lor în cadrul unor modele matematice complexe care ţin cont şi de alte variabile, cum ar fi momentul producerii diferitelor seisme pe respectivele falii.

Astfel, studiul indică faptul că Falia Hayward a adunat suficientă energie pentru a declanşa un seism de magnitudinea 6,7, iar Falia Rodgers Creek poate produce un seism de magnitudinea 7,1, la fel ca şi Falia Green Valley. Pe Falia Northern Calaveras se poate produce un cutremur de magnitudine 6,8.

Dintre toate faliile din zona Golfului San Francisco, cele mai mari riscuri de producere a unui seism în următorii 30 de ani sunt pe Falia Hayward. Pe această falie s-au produs puternicele cutremure din 1868 şi din 1906. Probabilitatea producerii unui seism de magnitudinea 6,7 pe falia Hayward este de aproape 30% pentru următorii 30 de ani.

Concluziile acestui studiu au fost publicate pe larg în ultimul număr al revistei Bulletin of the Seismological Society of America.

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
Andreea Bostănică, despre presupusul iubit arab: „Lăsați să vă cucerească frumos!”
Fanatik.ro
Satul din România care va avea un obiectiv turistic unic în Europa. Turiștii se vor înghesui să-l vadă
Capital.ro
PROPRIETARII de locuințe din România sunt obligați să facă asta. NIMENI nu poate face excepție de la regulă
Playtech.ro
Reacţia lui Hagi când Loredana s-a aşezat lângă el! Nu a putut să reziste când a văzut decolteul vedetei. Imaginea momentului
DailyBusiness
E GRATIS! Guvernul oferă 2.000 de lei sub formă de vouchere
Adevarul
Povestea șocantă a deţinutului politic „nereeducat“ în temniţele comuniste. Grigore Caraza a murit ucis de un cerşetor
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Aurul din bucătărie. Ce nu știați despre țelină
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
wowbiz.ro
Explicația halucinantă pe care a dat-o unchiul Mariei pentru ce i-a făcut micuței de doar 8 ani, după ce a fost prins
Cancan.ro
Ce au pățit acești constănțeni, după ce au trecut granița cu Bulgaria ca să-și cumpere țigări cu 14 lei pachetul
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
Au apărut cireșele și căpșunile românești, de la micii producători! Cat costă kilogramul în piețele din România
Capital.ro
Reguli obligatorii PENTRU PIETONI. Detaliul din lege pe care aproape NIMENI nu îl știe
StirileBZI
Produse din ciocolată și biscuiţi, vândute mai scump în România! Amendă de 337,5 milioane de euro
Prosport.ro
FOTO. Ups! Mădălina Ghenea s-a urcat pe masă și rochia a lăsat la vedere mult prea mult!
stirilekanald.ro
Infern într-un parc de distracții: cel puțin 27 de copii și părinți au murit într-un incendiu izbucnit din senin - VIDEO
substantial.ro
Descoperă rețeta tradițională a Plăcintei cu Carne: Secretele unui gust autentic și savuros
MediaFlux
CREȘTERE de 80% la PENSII pentru 3 milioane de românii. Șeful Casei de Pensii spune CINE se ÎNCADREAZĂ
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'