Percheziţii în Portul Constanţa la evazionişti cu produse aduse din China

Procurorii DIICOT şi poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Porturi Maritime Constanţa au destructurat o grupare care importa mărfuri din China folosind la autoritatea vamală documente comerciale falsificate în scopul diminuării taxelor vamale şi a taxei pe valoarea adăugată.

09 sept. 2014, 10:56
Percheziţii în Portul Constanţa la evazionişti cu produse aduse din China

Sub coordonarea procurorilor DIICOT – Serviciul Teritorial Constanţa, poliţiştii SCCOPM, cu sprijinul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti şi al Jandarmeriei Române, au efectuat marţi 17 percheziţii la domiciliile membrilor grupării, la sediile sociale ale firmelor implicate şi la punctele de lucru din Bucureşti şi Ilfov.

Totodată, au fost ridicate acte în legătură cu importurile efectuate de la o societate de comisionariat vamal din portul Constanţa Sud-Agigea.

În urma percheziţiilor au fost ridicate şi sigilate acte privind operaţiunile comerciale derulate, sisteme informatice, sume de bani.

CITEŞTE ŞI PERCHEZIŢII la cea mai mare companie IT din România, într-un caz de EVAZIUNE FISCALĂ

Potrivit unui comunicat al DIICOT, în cauză se efectuează cercetări faţă de 14 persoane, dintre care 12 cetăţeni de origine arabă şi doi români, toţi domiciliaţi în Bucureşti, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, folosirea la autoritatea vamală de acte falsificate şi evaziune fiscală.

Procurorii susţin că membrii grupării au introdus în România, în cursul anului 2014, prin portul Constanţa Sud-Agigea, folosind mai multe societăţi comerciale controlate de către aceştia, peste 150 de containere cu mărfuri generale din China, iar pentru efectuarea formalităţilor vamale de import au folosit la autoritatea vamală competentă facturi falsificate în care valoarea mărfurilor era mult diminuată.

Mărfurile astfel introduse în România erau comercializate în general în centre comerciale en-gros de pe raza municipiului Bucureşti şi judeţului Ilfov.

Prin această modalitate, membrii grupării au diminuat substanţial valoarea taxelor vamale aferente importurilor, precum şi a taxei pe valoarea adăugată, creând bugetului consolidat al statului un prejudiciu estimat la peste un milion de euro.

Zece persoane au fost ridicate în baza mandatelor de aducere emise pe numele lor, urmând a fi conduse la sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Constanţa.