Peste 200.000 de persoane au manifestat la Barcelona pentru eliberarea celor doi lideri separatişti care au fost arestaţi

Peste 200.000 de persoane, unele cu lumânări în mână, au manifestat marți seară la Barcelona, în nord-estul Spaniei, pentru a denunța arestarea cu o zi înainte a două figuri de marcă ale mișcării catalane pentru independență, potrivit poliției municipale, transmite AFP.

RomaniaTV.net
17 oct. 2017, 20:42
Peste 200.000 de persoane au manifestat la Barcelona pentru eliberarea celor doi lideri separatişti care au fost arestaţi

„Independenzia”, a scandat mulțimea după ce a cerut eliberarea lui Jordi Cuixart și Jordi Sanchez, liderii Adunării Naționale Catalane (ANC) și, respectiv, Omnium Cultural, principalele două asociații separatiste, inculpați pentru revoltă împotriva autorităților. 

La un moment dat, mulțimea păstrat un minut de tăcere când s-a putut auzi și soneria unui telefon mobil. 

În fața manifestanților înarmați cu lumânări și pancarte cerând eliberarea „prizonierilor politici”, a fost citit un manifest în care s-a afirmat că, ordonând aceste arestări, „statul spaniol a depășit o linie roșie” și a „comis o gravă eroare”. 

Arestările reprezintă ultimele evoluții în criza care îi opune pe separatiștii la putere în Catalonia, regiune unde trăiesc 16% dintre spanioli, instituțiilor spaniole, primii amenințând cu declararea unilaterală a independenței. 

Deși societatea catalană este divizată în două părți aproximativ egale în privința independenței, ei consideră că referendumul interzis de la 1 octombrie le-a legitimat cauza, consultare populară pe care susțin că au câștigat-o cu 90% din voturi și 43% participare la urne. 

„Corupții sunt în continuare în libertate, iar persoanele care organizează manifestații civilizate, pașnice, sunt aruncate în închisoare”, a declarat marți seară Maria Miracle, o protestatară în vârstă 77 de ani care a refuzat să vorbească în spaniolă. 

Asociația Omnium Cultural a fost înființată în anii 1960 pentru a apăra limba și cultura catalană. Ea a fost interzisă mai mulți ani sub dictatura lui Francisco Franco care a scos în afara legii utilizarea catalanei în școli. 

„Vor să ne sperie ca să nu ne mai gândim la independență, dar obțin contrariul”, a spus Elias Houariz, un patiser în vârstă de 22 de ani. 

Marți seară, manifestații pașnice au reunit, de asemenea, mii de catalani în alte orașe ale regiunii, potrivit AFP.