Congresul extraordinar al PMP. Eugen Tomac este noul preşedinte al PMP, Traian Băsescu rămâne preşedinte onorific

Eugen Tomac a fost ales, sâmbătă, în funcţia de preşedinte al Partidului Mişcarea Populară, iar fostul şef de stat Traian Băsescu a devenit preşedintele onorific al PMP.

16 iun. 2018, 08:28
Congresul extraordinar al PMP. Eugen Tomac este noul preşedinte al PMP, Traian Băsescu rămâne preşedinte onorific

UPDATE: Eugen Tomac a fost ales, sâmbătă, în funcţia de preşedinte al Partidului Mişcarea Populară (PMP).

Noul preşedinte executiv al partidului este Marius Paşcan, iar secretar general este Dorel Onaca.

Printre vicepreşedinţii partidului se numără Petru Movilă, Cătălin Cristache, Cătălin Bulf, Gabriela Dobrotă, Mircea Sămărtinean, Clement Negruţ, Ionuş Simionca.

UPDATE: Turcescu: Sunt supărat pe Traian Băsescu că n-a rămas preşedinte până după alegerile europarlamntare. Băsescu: Si eu m-aş fi aşteptat, ca parlamentar, să mergeţi prin ţară şi să vorbiţi cu oamenii din organizaţii

Deputatul PMP Robert Turcescu a declarat în discursul său de la Congresul extraordinar PMP că este supărat pe Traian Băsescu că n-a rămas preşedinte pănă la alegerile parlamentare şi că PMP a făcut „erori politice” despre care trebuie să discute la Congres. El acuză că una dintre erori este colaborarea PMP cu PSD în Consiliile Locale şi Judeţene, spunând că aceste alianţe trebuie denunţate. În replică, Traian Băsescu a spus că s-ar fi aşteptat de la Robert Turcescu să meargă pe la organizaţiile din ţară să vorbească cu oamenii, afirmând că „totul are o limită”. El a mai spus că a remarcat discursul dispreţuitor al lui Turcescu cu privire la Unire, dar precizează că acesta este un proiect drag lui.

„Eu sunt supărat pe Traian Băsescu. Am auzit teoria că în politică nu mai există lideri. Credeţi că ar fi reuşit să întoarcă Portugalia rezultatul dacă nu l-ar fi avut pe Ronaldo în teren? Trebuie să admitem că PMP a făcut şi erori politice despre care trebuie să vorbim la un Congres. Una dintre marile erori este decizia de a colabora cu PSD în Consilii Locale sau Consilii Judeţene. Aceste alianţe ar trebui să fie denunţate cât mai rapid. Decizia de fuziune cu UNPR a fost greşită politic şi ne-a costat. Electoratul nostru este unul băsist, iar atiutinea noastră confuză în legătură cu modificarea legilor Justiţiei ne-a costat şi ne va costa din perspectivă electorală. Am auzit de nenocoricirile pe care le face Firea la primărie, dar consilierii noştri ce fac? Sunt supărat pe Traian Băsescu că n-a rămas preşedinte până după alegerile europarlamentare. Nu vă îmbătaţi cu discursuri sforăitoare! Domnule Băsescu, m-aş fi aşteptat ca în această furtună politică pe care o traversăm să rămâneţi la cârma partidului”, a spus Robert Turcescu.

În replică, Traian Băsescu a spus că s-ar fi aşteptat de la Robert Turcescu să meargă pe la organizaţiile din ţară să vorbească cu oamenii, afirmând că „totul are o limită”.

„Si eu m-aş fi aşteptat, ca parlamentar, să mergeţi prin ţară şi să vorbiţi cu oamenii din organizaţii. Şi eu m-as fi asteptat ca, în calitate de parlamentar, să fiţi capabil să vă rezolvaţi problema cu secretara de la Constanţa. (…)Totul are o limită, iar eu nu v-am anunţat astăzi, domnule Turcescu, v-am cerut convocarea Congresului din octombrie anul trecut. V-am spus că doresc să renunţ la sefia partidului, că e momentul unei echipe mai tinere. Ce vreţi, să ajung ca Iliescu să mă târâi prin partid? Am înţeles din discurs dispreţul pentru proiectul unionist. Vreau să vă spun penru că mie mi-e drag şi ţin la el, am vrut o echipă care să convingă că reunificarea ţării este o prioritate. Şi unificarea ţării e fundamentală. Vă doresc tot binele din lume şi nu vă luaţi după ce vă spun alţii: „Ne-a lăsat căpitanul nostru”. Măi oameni buni, un căpitan are şi el o licenţă care expiră”, i-a răspuns Traian Băsescu lui Robert Turcescu.

UPDATE: Eugen Tomac: Avem parte de o guvernare incapabilă să genereze iniţiative şi proiecte. Nu poţi privi cu speranţă spre Palatul Victoria şi să o vezi pe Dăncilă bâlbâindu-se

Preşedintele executiv al PMP, Eugen Tomac, a susţinut sâmbătă, la Congresul PMP, că actuala guvernare nu este capabilă să genereze iniţiative şi proiecte, iar privind spre Palatul Victoria se vede premierul Dăncilă „bâlbâidu-se”. El a îndemnat oamenii să nu îi regrete pe cei care au trădat PMP, afirmând că şi Iisus a fost trădat. Proaspăt retras de la conducerea partidului, Traian Băsescu a lăcrimat în timpul discursului lui Tomac, unic candidat la şefia PMP.

„Avem parte de o guvernare incapabilă să genereze iniţiative şi proiecte, care să îi facă pe români mai increzători. Nu poţi privi cu speranţă spre Palatul Victoria şi să o vezi pe Dăncilă bâlbâindu-se. (…) Noi vrem oameni competenţi şi pregătiţi, ei vor o Românie izolată de Europa, ei vor o Românie care să nu fie băgată în seamă de nimeni, noi vrem o Românie în care educaţia să fie o investiţie reală, ei vor o Românie uşor de manipulat (…)”, a spus Eugen Tomac la citirea moţiunii „PMP – Reîntregim România”.

Tomac a spus să nu le pară rău oamenilor după cei care au „trădat” PMP, deoarece şi Iisus a fost trădat.

„Să nu vă pară rău de cei care au trădat PMP. Şi Iisus a fost trădat. Doar noi vom reuşi împreună cu preşedintele Traian Băsescu să rescriem acea pagină de aur a istoriei de care România are nevoie. Fiţi siguri că, aşa cum am reuşit până acum să ne mobilizăm ori de câte ori a fost nevoie, cum credem şi luptăm alături de preşedintele Traian Băsescu, vom avea energie şi pe mai departe. Nu ne dăm bătuţi nici în faţa PSD, nici în faţa PNL. Avem drumul nostru şi îl ducem mai departe”, a declarat Tomac.

În timpul discursului lui Eugen Tomac, fostul preşedinte Traian Băsescu a lăcrimat.

UPDATE: Traian Băsescu se retrage de la conducerea PMP, dar rămâne preşedinte onorific: Abia aştept să se termine Congresul ca să ţip „Tăriceanu e cel mai bătrân preşedinte de partid”

Fostul preşedinte Traian Băsescu a spus sâmbătă, la Congresul PMP unde se retrage de la şefia partidului urmând să fie aleasă noua conducere, că a venit vremea să îşi scrie memoriile şi abia aşteaptă să se termine Congresul pentru a putea ţipa că liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a rămas cel mai bătrân preşedinte de partid. Preşedintele executiv Eugen Tomac a suspus votului acordarea titlului de preşedinte onorific lui Traian Băsescu, iar acesta a spus că rămâne alături de partid.

„A venit vremea să-mi scriu memoriile. Mai e un lucru, bine că nu i-a venit niciunui ziarist să spună că Băsescu e cel mai bătrân preşedinte de partid. Abia aştept să se termine Congresul ca să ţip „Tăriceanu e cel mai bătrân preşedinte de partid'”, a declarat Traian Băsescu.

Preşedintele executiv al PMP, Eugen Tomac, a supus la vot oferirea titlului de de preşedinte de onoare a PMP lui Traian Băsescu. În replică, fostul preşedinte a spus că va rămâne mereu aproape de PMP şi de obiecivele acestuia.

„Vreau să ne înţelegem foarte bine. Nu este o funcţie, este un titlu. În cariera mea de preşedinte am primit vreu 5 titluri de doctor honoris, îl pun şi pe acesta în aceeaşi linie. Trebuie să vă spun că de la Universităţi prestigioase (…), dar este un titlu prestigios, nu o funcţie executivă. Voi onora acest titlu pe care mi l-aţi acordat, rămânând mereu aproape de PMP şi de obiective”, a spus Băsescu.

După ce a primit titlul, Băsescu s-a dus în sală, alături de delegaţi şi a spus că va urmări de acolo desfăşurarea Congresului.

UPDATE: Băsescu:Cred că nu există obiectiv mai important pentru un partid politic românesc decât reîntregirea ţării

Traian Băsescu a spus că partidele politice şi românii sunt datori istoriei cu reintregirea neamului prin unirea României cu Republica Moldova. „Astăzi poporul român trăieşte după voinţa lui Stalin şi Hitler”, a argumentat el.

„Suntem la un Congres extraordinar, un Congres care înseamnă o etapă încheiată şi un proces de relansare a partidului. Până acum, obiectivele partidului au fost să treacă de europarlamentare, locale, la legislative, acum a venit momentul să trecem în etapa de dezvoltare a paridului şi de a-l face să devină un partid extrem de important pe scena politică românească. Partidul are toate ingredientele pentru asta. Zilele trecute făceam o analiză a structurilor teritoriale pe care le avea partidul la alegerile locale şi pe care le are acum. Partidul este mult mai puternic şi capacitatea în lupta politică este incontestabil crescută”, a spus Traian Băsescu în discursul său din cadrul Congresului PMP, potrivit news.ro.

Citeşte şi: Traian Băsescu: Decizia CCR care face din ministrul Justiţiei un şef al preşedintelui este inacceptabilă

 Băsescu a mai explicat că nu face un bilanţ al partidului, ci este tentat să privească spre viitor iar noua echipă a PMP trebui să dea şi soluţiile pentru România.

„N-am să fac un bilanţ a ceea ce a fost. Aş fi tentat să privesc spre viitor, într-un moment în care ne pregătim să alegem echipa care înseamnă viitorul partidului. În mod cert, de astăzi, după Congres, vom fi mai puternici, pentru că vom avea în fruntea partidului o echipă care va trebui să dea şi soluţiile pentru România şi să îi convingă pe români că ceea ce îşi propune ca obiectiv reprezintă interesul naţional al României”, a mai spus acesta.

Băsescu a mai afirmat că nu există un obiectiv mai important pentru un partid din România decât reîntregirea ţării, cu care politicienii şi românii îi sunt datori istoriei.

„Cred eu că nu există obiectiv mai important pentru un partid politic românesc decât reîntregirea ţării. Este un obiectiv faţă de care şi oamenii politici, dar şi poporul sunt datori istoriei noastre. Este greu ca un politician să îi spună poporului că are datorii. Eu îi spun că are datoria să facă din reintregirea ţării cel mai important obiectiv. Este un obiectiv de demnitate naţională la care trebuie să aspirăm şi nu ni-l poate interzice nimeni. O să vedeţi mulţi demagogi vorbind de Repuplica Moldova ca despre o ţară care prezintă mai puţin interes, o să vedeţi foarte mulţi oameni neinformaţi spunând „dar putem noi suporta costurile pentru reunificare ţării?”. O să vedeţi pe foarte mulţi spunând „nu ne interesează, nu o vrem”. Eu vă spun că în istoria naţiunilor sunt şi momente de demnitate, aşa cum a fost crearea Româniiei Mari. Este datoria generaţiei noastre să reîntregească ţara. Ei au putut, iar noi de ce nu putem? Alte naţiuni au putut, noi de ce nu putem? Vă aduc aminte că astăzi poporul român trăieşte după voinţa lui Stalin şi Hitler, pentru că aşa au vrut, pentru că aşa au semnat Molotov şi Ribbentrop”, a mai spus Băsescu

Fostul şef de stat a explicat faptul că el lasă moştenire partidului obiecivul ţării – să îşi redobândească „rotujimea”, adică Unirea cu Republica Moldova.

„Obiectivul reîntregirii ţării este obiectivul pe care îl las moştenire acestui partid (…) este poate cel mai îndrăzneţ obectiv pe care românii şi-l pot fixa astăzi. O să auziţi destui neaveniţi spunând „dar nu vrea Moscova sau nu vrea Washington sau Berlinul”. (…) Aşa s-a reunificat Germania în baza actului final de la Helsinki, aşa s-a despărţit Cehoslovacia şi aşa se poate reîntregi şi România. Am să vă spun că în mod categoric această naţiune nu îşi va redobândi demnitatea până nu îşi va redobândi rotunjimea. (…) Împreună suntem puternici, nu separat”, a continuat el.

La Congresul PMP participă aproape 2.500 de delegaţi din ţară şi din străinătate.

Funcţiile de vicepreşedinţi sunt repartizate pe zonele Nord-Est, Sud-Est, Sud, Sud-Vest, Vest, Nord-Vest, Transilvania şi Bucureşti- lfov.

Fondatorul formaţiunii, fostul preşedinte Traian Băsescu, a anunţat că la Congres se va retrage de la conducere, dar a spus că va rămâne în continuare membru şi senator din partea PMP.

„Mâine vom avea un Congres în care vom alege o nouă conducere a partidului. Eu voi rămâne partenerul PMP şi senator al PMP. Cu certitudine, ori de câte ori va dori, conducerea ce va fi aleasă mâine la Congres va avea oricând deschisă uşa biroului meu să ne sfătuim, dar la 67 de ani a venit timpul să predau ştafeta şi să rămân pe lângă cei care vor conduce partidul”, a spus Traian Băsescu vineri, la alegerile PMP Diaspora, potrivit news.ro.

Astfel, actualul preşedinte executiv, Eugen Tomac, a anunţat că va candida pentru funcţia de preşedinte, afirmând că a învăţat politică de la „cel mai bun” şi îşi asumă responsabilitatea „de a continua linia politică trasată de acesta pentru modernizarea României”.

„Pentru mine, la fel ca pentru mulţi români, anul 2018 este unul special. Mă simt onorat să trăiesc această aniversare, mai ales că idealurile mele politice se regăsesc în obiectivele politice ale înaintaşilor noştri, care, acum 100 de ani, au făurit România de la Nistru până aproape de Tisa! Tocmai de aceea, am decis să îmi asum, alături de colegii mei din PMP, misiunea de a lupta pentru reîntregirea ţării, mai hotărât, mai convingător! Fiind motivat şi determinat în această misiune, mi-am depus oficial candidatura la preşedinţia PMP. La Congresul extraordinar al partidului din 16 iunie 2018, voi cere votul de încredere al colegilor noştri cu moţiunea „Partidul Mişcarea Populară – Reîntregim România!””, anunţa Tomac pe Facebook.

Potrivit unei declaraţii din 22 mai, Traian Băsescu anunţa că la Congres va denunţa fuziunea PMP cu UNPR, acuzând că aceasta începe să devină toxică pentru partid.

„Suntem înaintea Congresului, şi Congresul ăsta să clarifice lucrurile în partid, nu să le încurce sau să le lase aşa cum sunt, să băltească. Primul punct, pe care îl introduc acum în ordinea de zi, e legat de propunerea pe care o fac ca la congres să denunţăm fuziunea cu UNPR-ul. Acest lucru are mai multe motive. În primul rând cei cu care am vrut să facem fuziunea pur şi simplu au sabotat o decizie în instanţe printr-un număr enorm de cereri de intervenţie. La fiecare termen mai voiau cereri de intervenţie, deşi au votat în unanimitate fuziunea. În al doilea rând avem mulţi consilieri care n-au nicio treabă cu politica PMP, ca să nu spun că avem şi parlamentari care stau aşa să vadă ei cum basculează la fel cum au şi venit la noi, în preajma alegerilor.

Băsescu spunea atunci că fuziunea devine „toxică” pentru PMP, adăugând că situaţia contabilă a UNPR este „groaznică”.

„Ca atare, această fuziune începe să devină toxică pentru partid, şi eu o să vă propun să o ducem la congres, în vederea denunţării fuziunii. Nu mai spunem că situaţia contabilă a UNPR este groaznică şi dacă s-ar realiza fuziunea, dincolo de pretenţiile pe care le avem toată ziua de la diverşi domni care n-au inteles să se integreze în partid, mai preluăm şi nişte datorii uriaşe. Dar avem şi câţiva care, Dumnezeu să mă ierte, trebuie să-şi caute de drum, mai ales că unora le-am dat şi preşedinţii de organizaţii conform algoritmului şi-au făcut organizaţiile pulbere sau n-au n-au făcut nimic”, a completat liderul PMP.

PMP a fuzionat cu UNPR, partid condus de Gabriel Oprea, pe data de 20 iulie 2016.

În ultimele săptămâni, mai mulţi parlamentari PMP au plecat din partid, motiv pentru care grupul parlamentar din Senat al formaţiunii a fost desfiinţat. Deputatul Valeriu Steriu, fostul lider UNPR, a prăsit PMP şi s-a întors în PSD, iar senatorii Iustin Talpoş şi Ion Ganea i-au urmat exemplul.

De asemenea, purtătorul de cuvând al PMP, Magda Bistriceanu, a anunţat joi că îşi dă demisia din funcţie şi renunţă şi la poziţia de vicepreşedinte.

„Astăzi se încheie o etapă politică pentru mine! Am decis să-mi dau demisia din funcţia de purtător de cuvânt al Partidului Mişcarea Populară. Am ocupat această funcţie la propunerea domnului preşedinte Traian Băsescu, căruia îi mulţumesc pentru încredere, propunere votată în unanimitate de membrii Consiliului Naţional al Partidului Mişcarea Populară în septembrie 2016. Totodata, demisionez şi din funcţia de vicepreşedinte al organizaţiei PMP Bucureşti. Vedem pe parcurs ce-mi rezervă viaţa. Deocamdată încep cu o scurtă vacanţă, aşa că nu voi fi prezentă la Congresul PMP care va avea loc sâmbăta, 16 iunie. Mulţumesc pentru susţinere celor peste 10.300 urmăritori şi aproape 5000 de prieteni virtuali, şi mai ales copiilor mei! Ţinem aproape!”, a anunţat Magda Bistriceanu pe pagina ei de Facebook.

Vineri, PMP a avut alegeri pentru Diaspora, unde deputatul Doru Coliu a fost ales preşedinte, în timp ce alţi 10 candidaţi din Canada, Danemarca, Italia, Franţa, Germania, Spania, Cipru, Marea Britanie, Belgia, Olanda şi Portugalia au fost aleşi vicepreşedinţi. PMP Diaspora şi-a ales şi 12 secretari executivi, un secretar general, un secretar general adjunct şi un trezorier.

Partidul Mişcarea Populară a luat naştere după ce, pe 23 martie 2013, după Convenţia Naţională a Partidului Democrat-Liberal (PD-L) pentru alegerea conducerii, preşedintele României de la acea vreme, Traian Băsescu a anunţat printr-un mesaj postat pe Facebook că se desparte de PD-L, după ce a acuzat echipa lui Vasile Blaga că a fraudat rezultatul votului, astfel că Elena Udrea a pierdut conducera PD-L.

În data de 26 martie 2013 a fost înfiinţată Fundaţia Mişcarea Populară (FMP), iar în urma unu sondaj s-a decis transformarea fundaţiei în partid, astfel că pe 8 iunie 2014, Elena Udrea a fost aleasă preşedinte al partidului, părăsind funcţia în 2015.