Polonia vrea să rezolve împreună cu Uniunea Europeană problema statului de drept

Polonia doreşte continuarea 'dialogului' pentru rezolvarea disputei cu Comisia Europeană, care acuză Varşovia de nerespectarea statului de drept şi o ameninţă cu sancţiuni fără precedent, a declarat luni ministrul de externe polonez Jacek Czaputowicz.

15 ian. 2018, 19:54
Polonia vrea să rezolve împreună cu Uniunea Europeană problema statului de drept

‘Ne bazăm pe dialog pentru rezolvarea acestei probleme’, a declarat Czaputowicz pentru presă, care se află la Sofia în prima sa vizită de la numirea sa în funcţia de şef al diplomaţiei poloneze în urmă cu mai puţin de o săptămână.

La 20 decembrie, după luni de avertismente, Comisia Europeană a declanşat împotriva Poloniei o procedură fără precedent. Dacă Varşovia nu renunţă la o serie de reforme judiciare controversate, această procedură ar putea duce la suspendarea dreptului ei de vot în UE, dacă toate celelalte state membre vor vota pentru suspendarea acestui drept, potrivit Agerpres.

‘Aşteptăm intervenţia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, instituţia care, conform legislaţiei europene, este responsabilă cu aceste probleme’, a adăugat ministrul polonez după o întrevedere cu ministrul de externe bulgar Ekaterina Zaharieva, a cărei ţară deţine preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene.

Citeşte şi Gest disperat al Preşedintelui Consiliului Naţional al Magistraturii. Legile reformei judiciare încalcă Constituţia

Executivul european, care reproşează guvernului conservator de la Varşovia că îşi pune justiţia în pericol, şi-a anunţat intenţia de a activa Articolul 7 din Tratatul UE, măsură prevăzută în cazul în care există ameninţări la adresa statului de drept.

Jacek Czaputowicz a declarat totodată că se va deplasa la Berlin în zilele următoare şi doreşte să se întâlnească cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, pentru a discuta despre disputa dintre Bruxelles şi Varşovia. ‘Am declarat deja că sunt gata să trimit experţi polonezi pentru a discuta toate aspectele problematice ale reformelor (justiţiei)’, a adăugat el, potrivit Agerpres.

Numirea pe 10 ianuarie a lui Czaputowicz, în cadrul remanierii guvernamentale, a fost interpretată drept o intenţie a guvernului condus de Partidul Lege şi Justiţie (PiS, conservator) de a îmbunătăţi relaţiile tensionate între Polonia şi instituţiile europene. ‘Bulgaria, care deţine preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene, va face tot posibilul pentru a încerca să concilieze poziţiile pentru găsirea unei soluţii la această situaţie neplăcută’, a declarat la rândul său şefa diplomaţiei bulgare Ekaterina Zaharieva.