Ponta, a treia săptămână de campanie. Accent pe cercetare şi educație

Victor Ponta intră în a treia săptămână de campanie electorală punând accent pe temele ce țin de educație și cercetare.

RomaniaTV.net
24 oct. 2014, 10:15
Ponta, a treia săptămână de campanie. Accent pe cercetare şi educație

Săptămâna a început cu inaugurarea, în prezența premierului Victor Ponta a Centrului Integrat de Tehnologii Avansate cu Laseri (CETAL), primul laser de mare putere din Romania, cel mai puternic laser din Europa și al doilea din lume pe platforma de la Măgurele.

„Cred foarte tare în șansa ca România să-și dezvolte această tradiție în cercetare și cred foarte mult că din punct de vedere economic toate rezultatele proiectelor de aici vor fi extrem de importante pentru competitivitatea economiei românești” a declarat Victor Ponta la platforma ELI Măgurele.

Guvernul a investit în dezvoltarea infrastructurilor de cercetare din unitățile de învățământ superior. Peste 370 de milioane de euro au fost atrase în proiecte de cercetare – dezvoltare –inovare până acum.

Educația a primit investiții majore în ultimii ani, a comunicat Victor Ponta. Creșterea cu 10% a salariilor profesorilor debutanți, ale asistenților și preparatorilor universitari, suma forfetară de 150 de euro, de care vor beneficia profesorii. Peste 340 de milioane de euro au fost utilizați pentru a sprijini peste 10.000 de doctoranzi si peste 2.500 de cercetători post-doctorali.

Bugetul educației a avut în 2013, comparativ cu anul 2012, cea mai mare rată de creștere din cadrul UE (6,4%). Pentru 2014, educația a primit 13% din bugetul național, adică peste 22 de miliarde de lei, cu 2 miliarde mai mult decât în 2013.

Învățământul preuniversitar a beneficiat de investiții prin proiectul Internet „Internet în școala ta” – conectarea a 2.446 scoli din mediul rural și mic urban la Internet oferind acces pentru aproximativ 715.000 elevi și aproximativ 56.000 de profesori. Școlile din mediul rural beneficiază de 600 de microbuze școlare printr-un program derulat prin intermediul MDRAP. Încă 659 de microbuze sunt programate pentru achiziție în anul viitor.

Vineri, Victor Ponta a participat la Conferința Națională a rectorilor de la Târgoviște unde a transmis un mesaj de susținere realistă pentru educația din România.

„Apropo de un plan de finanțare realist […], poți să ai un grafic și o programare realistă și sustenabilă, asta se poate, cred că am avansat destul de mult în discuții realiste și serioase între Ministerul de Finanțe și cei doi miniștri, ministrul Educației și cel delegat, cât și cu reprezentanți ai mediului universitar și pre-universitar”, a declarat Victor Ponta la Târgoviște.