Ponta: Taxa radio-tv e o chestiune depăşită. Este posibil ca ea să fie desfiinţată peste un an

Premierul Victor Ponta a declarat marţi că închiderea Televiziunii Publice nu este o soluţie aplicabilă. De asemenea, primul-ministru a anunţat că nu susţine majorarea taxei radio-tv şi speră că peste un an această taxă va putea fi desfiinţată, pentru că este "o chestiune depăşită".

25 mart. 2014, 13:14
Ponta: Taxa radio-tv e o chestiune depăşită. Este posibil ca ea să fie desfiinţată peste un an

„Aşa cred că trebuie să se întâmple (n.r. – taxa radio-tv să fie desfiinţată), după ce avem tot sistemul digital, după ce are loc reforma în această piaţă a televiziunii şi radioului public, după ce se vor reuni, trebuie să beneficieze de un sprijin de la bugetul public, aşa cum se întâmplă cu toate instituţiile de acest gen din Europa. Eu cred că obligativitatea pentru toţi oamenii de a plăti o taxă e o chestiune depăşită”, a spus Ponta la Palatul Parlamentului.

El a adăugat că este posibil ca peste un an această taxă să poată fi desfiinţată şi îşi doreşte să avem o societate unită de televiziune şi de radio, iar atunci Parlamentul va decide cum va fi finanţată această nouă societate.

„Pot să vă confirm că soluţia de a închide pur şi simplu TVR nu cred că este o soluţie aplicabilă. Până la urmă este prevăzut în Constituţie dreptul la informare şi serviciul public de televiziune, de radio trebuie să rămână şi există în toate ţările europene’, a spus Ponta la Palatul Parlamentului, întrebat dacă falimentul TVR este una dintre soluţiile agreate de Guvern.

Tănase: Probabil se va întâmpla să dăm oameni afară de la TVR

El a reiterat faptul că anul viitor radioul şi televiziunea ar putea fuziona.

„Soluţia corectă care a fost aplicată în cele mai multe ţări europene, şi anume a fuziunii între radio şi televiziune, este una pe care o vom aplica probabil anul viitor, pentru că acum radioul este pe plus, nu mult, iar televiziunea este foarte mult pe minus şi dacă le-am uni acum am băga şi radioul în faliment. După un an de zile, dacă, şi sper să aibă succes procesul de restructurare, soluţia pe termen lung este de a avea o singură societate de televiziune şi radio public”, a mai spus Ponta. 

Ponta: Este nevoie de o nouă lege pentru depolitizarea conducerii TVR

Premierul Victor Ponta a declarat că deocamdată, potrivit legii, conducerea TVR este numită de grupurile politice reprezentate în Parlament, iar o depolitizare a conducerii televiziunii publice poate fi făcută dacă apare o nouă lege.

„Este nevoie de o nouă lege, deocamdată decizia Curţii Constituţionale, cred că de anul trecut, vorbeşte despre grupurile parlamentare reprezentate de Parlament (care numesc membrii Consiliului de Administraţie – n.r.). Dacă se face o nouă lege, categoric da, se poate depolitiza conducerea TVR”, a spus Ponta la Palatul Parlamentului întrebat dacă este posibilă depolitizarea conducerii CA al TVR, aşa cum a propus Stelian Tănase.

Ponta: Stelian Tănase trebuie să îşi continue activitatea la SRTV

Premierul a precizat că preşedintele TVR are tot sprijinul Guvernului pentru strategia pe care o va elabora pentru restructurarea instituţiei.

„Strategia pentru televiziunea publică va fi stabilită de către preşedintele – director general, domnul Tănase, de membrii Consiliului de Administraţie, care vor fi votaţi probabil marţea viitoare de Parlament. Eu l-am asigurat şi pe domnia sa de sprijinul Guvernului pentru această strategie. Strict legat de continuarea activităţii domnului Tănase, el are sprijinul grupurilor noastre parlamentare şi e bine să aibă un sprijin politic cât mai larg şi bipartizan, şi de la putere şi de la opoziţie”, a afirmat Ponta.

Întrebat dacă insolvenţa ar putea fi una dintre opţiuni, Ponta a arătat că soluţia pentru redresarea televiziunii publice va veni de la Stelian Tănase, iar dacă va trebui modificată vreo lege pentru a se asigura funcţionarea şi reorganizarea TVR, din partea Guvernului există tot sprijinul.